Panelen: "En oerhört viktig förlängning"
Publicerad: 2019-05-18
Tre experter ger sin syn på Västerviks silly season - hur den har sett ut så här långt, styrkor och svagheter och vad mer som måste in i truppen.

Panelen:
Jonathan Åhman, Västerviks-Tidningen
Joakim Englund, bloggare hockeysverige.se
Andreas Hanson, journalist hockeypuls.se

Vad säger ni om lagets silly season så här långt?

Jonathan Åhman: Lagets Silly hittills får godkänt av mig. De fortsätter på samma modell som ifjol där man hoppas på utveckling hos unga spelare kryddat med utländsk spets.

Joakim Englund: Västerviks silly season har varit enligt förväntan så här långt. Man har förlängt med solida yngre svenska spelare och kryddat det med några utländska. Förlängningen av Darren Nowick är oerhört viktig. Han var den spelare som tillsammans med Emil Kruse och Emil Wahlberg drog tåget stora delar av förra säsongen. Både Kruse och Wahlberg har nu lämnat laget vilket så klart inte är det lättaste att ersätta. Man har värvat transatlanter på forwardssidan som förväntas vara lagets spets vilket gör förlängningen av Nowick extra viktig då man vet att han går i bräschen vad gäller både skicklighetsgrad och arbetsmentalitet.

Andreas Hanson: Sett till förutsättningarna får man ge VIK godkänt så här långt. Dels så är man relativt långt nere i rangordningen i HockeyAllsvenskan, och dels har man det struligt med ekonomin vilket säkert gjort läget svårare med att bygga laget. Sen är det bara att konstatera att flera av lagets viktigaste spelare från förra säsongen lämnat, och flera av de som kommit in hittills är svåra att bedöma eftersom de inte spelat i HockeyAllsvenskan förut. Men VIK brukar värva bra, de utländska spelarna har generellt sett visat sig passa in kanon och därför får man någonstans utgå från att Emil Georgsson och Mattias Karlin har koll på läget även nu. Men det är ganska många pusselbitar kvar för dem att plocka in, jämfört med de flesta konkurrenter.

Vad är styrkan i lagbygget?

Jonathan Åhman: Styrkan är den utvecklingspotential som finns i de unga spelarna. Får man fin utveckling i spelare som Ken Jäger och Adrian Elefalk så är mycket vunnet.

{!B}

Joakim Englund: Jag skulle vilja säga att styrkan i lagbygget ligger just nu på backsidan. Backsidan började förra säsongen knackigt och hade svårt att hitta stabiliteten i matcherna och bjöd på mål i var och varannan match. Men efterhand växte spelarna in i uppgiften och efter årsskiftet spelade man ett gediget försvarsspel och agerade säkerheten själv. Backen Erik Ullmans utveckling förra säsongen symboliserar även hela den lagdelen. Han var väldigt flängig inledningsvis där han inte riktigt var vän med pucken och hade svårt att värdera situationerna. I säsongens slutskede var han säkerheten själv och fick även ut mer av sitt offensiva register trots att han tog mycket mindre risker. Man ska komma ihåg att den officiella rostern på Eliteprospects förmodligen inte är komplett då det viskats en del om att fler spelare är klara men av olika anledningar inte presenterats än. Med det sagt skulle jag vilja påstå att man har lyckats behålla allt man velat behålla från förra årets backsida, sånär som på Wahlberg då.

Andreas Hanson: Väldigt svårbedömt i nuläget. Men jag tycker att man har en backsida som bör kunna stå upp bra defensivt, där man har kvar spelare som varit bra och kan ta ytterligare kliv i utvecklingen – Niklas Folin, Kim Johansson och Henrik Malmström, och Erik Gustafsson om det stämmer att han också förlängt sitt kontrakt. Erik Ullman kanske kan bli den där kreativa PP-backen som han visat tendenser till att kunna vara.

Vad är svagheten i lagbygget?

Jonathan Åhman: Svagheten är att det är spelare som är oprövade i Sverige eller på allsvensk nivå. Ifjol fick man jackpot i stort sett på nordamerikanerna men det är ju på förhand inte garanterat.

Joakim Englund: Det känns inte riktigt rätt att kalla det för svaghet men med tanke på Emil Kruses fenomenala säsong så har målvaktssidan mycket att leva upp till. Om jag måste välja en svaghet så får det bli målvaktssidan.

{!D}

Andreas Hanson: Osäkerheten. Georgsson och Karlin kan väl knappt själva egentligen veta säkert vad de kommer få av målvakterna Adam Vay och Samuel Ward, junioren Adrian Elefalk eller amerikanerna Krieger och Randolph – det är få säkra kort i den här truppen.

Vad mer måste in?

Jonathan Åhman: Det måste såklart in spetsspelare. VIK kan inte plocka från översta hyllan utan måste titta på annorlunda platser. Jag räknar med flera utländska spelare innan truppen är full.

Joakim Englund: Lite svårt att svara på då jag inte har koll på lagets två forwardsvärvningar från USA. Men rent generellt är det väl framförallt spets för pp-formationerna som måste in.

Andreas Hanson: En stabil, rutinerad back – Emil Wahlberg lämnar ett stort tomrum efter sig. Och ett antal forwards, där säkerligen en eller två behöver vara en center.

Finns det någon drömvärvning klubben kan göra?

{!C}

Jonathan Åhman: Hoppet finns för ett gäng drömvärvningar. Vad händer med Oskar Drugge? Patrik Blomberg om Panterns problem fortsätter? Där är garanterat sportchef Emil Georgsson intresserad.

Joakim Englund: Jag har svårt att se något drömförvärv i kommande upplaga av Västervik. Det är kollektivet som skall göra det. Det är klart att en återvändare bland senaste årens SHL-exporter hade varit häftigt. Men om man ser från klubbens sida så tror jag inte man drömmer speciellt mycket om exempelvis Oscar Drugge, Patrik Blomberg eller Olle Liss på grund av ett löneanspråk man inte kan matcha. Däremot tror jag man drömmer (lite i smyg) om att Emil Wahlberg inte lyckas få fotfäste i Oskarshamn och det öppnas upp för utlåning.

Andreas Hanson: Det är svårt att hitta någon given, som man vet även vill komma till VIK – men en backklippa som till exempel Per Svensson (senast i Almtuna), och en center, som till exempel Joakim Hillding (som sägs flytta till Österrike), vore kanon att få in. Men vilket lag skulle inte vilja det?

» Transfercentralen - full koll på silly season!

HockeyAllsvenskan