Skedung: "Det kändes helt rätt för mig"
Publicerad: 2018-08-17
Det förväntade genombrottet uteblev för Isac Skedung ifjol. Nu hoppas centertalangen vara redo att ta nästa kliv i Västerås - där han återigen återförenas med en gammal kedjekamrat.

– Isac Skedung var bra i SHL ifjol men det finns en nivå till i honom och jag tror han kan få sitt riktiga genombrott nu och bli en viktig spelare för oss. En modern spelare som kan vara både center och vinge, och som har bra teknik. Jag tror mycket på honom.

Så sa Leksands dåvarande tränare Markus Åkerblom till hockeyallsvenskan.se inför förra säsongen.

Säsongen blev dock inte alls som tänkt för Isac Skedung som inledde bra i Leksand, men som sedan fick mindre istid, blev skadad, utlånad och till slut valde att bryta avtalet för att avsluta säsongen i seriekonkurrenten Karlskoga.

I höst spelar 21-åringen i Västerås.

– Jag är från Sala så det är nästan hemma för mig. När Västerås kom på tal så kändes det helt rätt, säger Isac Skedung till Transfercentralen.

Talangen har spelat ungdomshockey i Västerås tidigare, men sedan flyttade familjen till Norge och Isac valde sedermera att gå hockeygymnasiet i Leksand.

Där spelade han sig hela vägen upp till A-laget och gjorde också debut i HockeyAllsvenskan för två år sedan.

Skedung var bland annat med i den legendariska sjumatchersserien mot MODO som Leksand till slut - många undrar än idag hur det gick till - lyckades vinna.

MODO ledde den sista matchen med 3-1 efter två perioder, men Leksand lyckades vända och vinna efter sudden.

– Det var helt sjukt, det är mitt bästa hockeyminne, säger Skedung.

– Vi kände hela tiden att vi hade chansen, även om vi var utspelade. Jag spelade två perioder i den sjunde matchen innan vi gick ner på folk, det var riktigt nervöst att sitta vid sidan om.

Året efter fick Skedung debutera i SHL och det blev totalt 27 matcher.

Leksand åkte sedan ur SHL, och många - inklusuve Markus Åkerblom alltså - spådde att fjolåret skulle bli Isac Skedungs stora genombrottsår på seniornivå.

Något det alltså inte blev.

– Jag tycker att jag började hyfsat ifjol, men sedan vet jag inte vad som hände. Produktionen uteblev, pucken ville inte in, och jag fick mindre och mindre speltid. Det blev inte alls som tänkt, säger han.

Därpå kom ett par skador.

– När jag kom tillbaka efter en skada så skulle jag matcha igång med Borlänge, men det blev bara en period innan jag fick en puck på örat som tvingade mig att bryta den matchen. Det var väldigt tungt just då.

{!C}

En gammal kedjekamrat blev öppningen till något nytt. Fredrik Forsberg, som tidigare under säsongen lämnat Leksand för Karlskoga och gjort succé, ringde Isac och sa att BIK letade efter centrar.

Kort därefter ringde Karlskogas sportchef Thomas Fröberg.

– Det var otroligt kul att de ville ha mig. Jag hade suttit på sidan ett tag och visste inte vad som skulle hända. Det kändes rätt att lämna Leksand och prova något nytt. Jag trivdes verkligen i Karlskoga, jag fick mycket speltid också.

I Karlskoga parades Skedung omedelbart samman med just Fredrik Forsberg, men bara i några matcher. Sedan återvände Rodrigo Abols från Örebro och tog tillbaka platsen bredvid Forsberg, medan Skedung fick annan omgivning. Totalt blev det tre poäng på åtta matcher i BIK.

Efter ett rörigt fjolår så gör Isac Skedung nu en omstart i Västerås.

Han går dessutom från en gammal kedjekamrat till en annan.

Under juniortiden bildade nämligen Fredrik Forsberg, Isac Skedung och William Wikman kedja, och i höst delar Skedung och Wikman lag igen.

– Det är otroligt kul. Han är en speedkula med fart och ett bra skott, så det är kul att spela med honom. Jag hoppas vi får spela tillsammans, vi har spelat ihop i tre, fyra år och jag tror att vår kemi finns kvar, det är inget som bara försvinner, säger Skedung.

Under försäsongen har Skedung också fått spela med just Wikman. Plus Lukas Zetterberg.

En riktig ungdomskedja.

Han ångrar inte sitt klubbval.

– Jag trivdes i Karlskoga, men när Västerås kom på tal och efter att jag pratat med Thomas Paananen och Patrik Zetterberg så kändes det helt rätt för mig. Dessutom blir det som att komma hem igen för mig.

Vad har du för förväntningar?
– Jag ska inte bygga upp för mycket förväntningar, inte lika mycket som det blev ifjol. Jag ska inte säga att jag grubblade över att många trodde att jag skulle slå igenom förra säsongen, jag försökte bara spela mitt spel, men det är klart att jag visste vad folk förväntade sig. Nu tänker jag inte så, nu vill jag bara utvecklas och ta en plats.

Har du förberett dig på något speciellt sätt?
– Egentligen inte. Eller ja, jag har kört på lite hårdare med fysen. Jag hade lite problem med en axel ifjol som påverkade, så jag vill se till att inte ha några problem i år. Nu känner jag inte av den så jag har inget att skylla på.

Hur skulle du beskriva dig själv?
– En ganska smart spelare med bra händer. Jag försöker vara lite av en playmaker.

Västerås har ett ungt lag till kommande säsong.

En nyckel för laget blir 1997-ligan.

I den ingår Isac Skedung, William Wikman, Lukas Zetterberg och Alexander Younan. Förhållandevis unga spelare som samlat allsvensk rutin under flera år, men som inte fått det där stora genombrottet.

Blommar den kvartetten ut… ja, då blir det bra för Västerås.

– Jo, absolut, vi är några som har potential att lyckas. Det gäller att vi kommer igång, säger Skedung.

Känns det som att ni har en del ansvar?
– Jo, lite, men det är hela laget som måste klaffa och komma upp i nivå.

» Transfercentralen

Jonas Gustavsson