Eriksson: "Trodde jag tappat min offensiv..."

3 december 2022 11:00

Albin Eriksson berättar om succén i Karlskoga, den förlösta offensiven, målskyttet, målsviten och priset som Månadens Spelare i HockeyAllsvenskan.


Albin Eriksson har gjort succé i Karlskoga i höst.

Forwarden var stortalang som ung, dominerade i J20 och spelade JVM, och gjorde en fin SHL-debutsäsong med Skellefteå.

Sedan gick seniorkarriären i stå och det blev spel i fem klubbar på tre säsonger: Skellefteå, MoDo, Färjestad, Ässät och Ilves. Han hade svårt att både få förtroende och ta chanserna han fick.

I somras kritade 22-åringen på för Karlskoga - och då har det äntligen lossnat.

– Jo, det har rullat på. Vi har hittat spelet som lag och då går det bra för enskilda spelare i laget också, som för mig. Jag har bidragit med lite mål och poäng, det är kul, säger Albin Eriksson.

– Jag trivdes från första stund i Karlskoga. Inför säsongen handlade det om att hitta sin plats i laget och det var svårt att bygga upp förväntningar eftersom jag inte visste så mycket, men det har blivit hur bra som helst, jag trivs med båda alla lagkamrater och att bo i en mindre stad.

Handlar det om att du fått förtroende eller att du tagit chansen?
– Alltså, det är väl lite av både och. Jag har fått förtroende och coacherna har haft tålamod med mitt spel, och med förtroendet så har också mitt självförtroende vuxit.

Albin Eriksson har gjort 19 poäng på 23 matcher och ligger tia i hela HockeyAllsvenskans poängliga.

– Jag trodde kanske att jag tappat min offensiv lite de senaste åren när det varit tuffare och jag hade inte förväntan att jag skulle göra så här mycket poäng i år. Jag gick in hösten med tanken att göra mitt jobb och inte tumma på något. Börja i rätt ände. Det har blivit bra för mig och nu gäller det att fortsätta på samma inslagna linje.

Eriksson blev utsedd till Månadens Spelare i HockeyAllsvenskan i november, ett pris som delas ut i samarbete med Svenka Spel, efter att ha svarat för elva poäng på tio matcher. BIK-liraren gjorde totalt åtta mål under månaden, bäst av alla i ligan. Han hade bland annat en målsvit på sex raka matcher.

– Jaså, gjorde jag flest mål av alla i november? Det hade jag inte koll på. Det var en bra månad för min del, säger han.

Vad säger du om målskyttet?
– Det är svårt att förklara, det har bara rullat på. Vi har fått lite bättre ordning på vårt powerplay och det har rullat in en del puckar där också.

Du gjorde mål i sex raka matcher... hur var snacket kring sviten?
– Klart jag får höra lite av lagkamraterna, men inte mer än så. Sedan ett par år tillbaka så läser jag inget på sociala medier så inga problem att stänga ute snacket från andra håll.

Albin Eriksson är en stor, stark och tung forward som är bra på att bryta in framför kassen och som är effektiv runt sargerna. Men i höst har han också visat prov på sitt fina skott.

– Jag har alltid tyckt att jag har ett bra skott men nu har jag kanske använt det lite mer. Jag kommer till lite fler heta lägen. Jag skjuter mer helt enkelt.

Ja, du sköt mest av alla spelare i ligan i november?
– Haha, okej, då är det inte konstigt att det trillar in lite puckar också.