"Intressant, lärorikt och väldigt långt år"

27 juli 2021 09:00

Erik Ryman skriver om sitt nya jobb, planeringen, verksamhetsprotokollet, 168 flyttade matcher, det fantastiska jobbet och ett speciellt debutår.


Efter en lång spelarkarriär och efter att ha jobbat som spelaragent åt en av NHL:s största agentbyråer i cirka tolv år så fick jag möjligheten att ta nästa steg i livet.

I slutet av 2019 så kände jag att energin började försvinna för agentlivet.

Jag fick en förfrågan om jag ville komma in som sportchef i HockeyAllsvenskan inför säsongen 20/21. Det kändes som en mycket kul utmaning och få vara med att utveckla ligan och svensk hockey.

Jag tackade ja och startade min anställning 1 april 2020. Under de första månaderna på året så smög sig covid-19 på rejält på och precis i min start av anställningen så stängdes nästan allt ner. Efter drygt två veckor av min anställning så stängdes även alla ligor ner på grund av pandemin.

Jag var helt ny i min roll som sportchef i HockeyAllsvenskan och jag skulle börja lära känna personal, klubbar som jag skulle jobba med, men alla började med att sitta hemma och jobba, så vi fick börja känna varandra över den digitala världen. Det var nytt för oss alla och en väldigt speciell start i den nya rollen för mig.

Under första tiden så planerade vi hur säsongen 20/21 skulle se ut och bli för HockeyAllsvenskan medan covid-19 bara ökade. I maj satt vi och tänkte på många saker, men vi var ändå väldigt positiva och det kändes som om 11 september var långt bort och att seriestarten inte borde vara i fara... men den planeringen var mer och mer nervös ju närmare sommaren vi kom.

I min roll som sportchef så sitter jag med i Elitkomitten hos Svenska ishockeyförbundet och där är SIF, SHL och HockeyEttan med. Första tiden var att lära känna alla och sätta sig in i hur dom arbetar med vissa frågor. Med Elitkomitten så började vi prata om hur svensk hockey skulle klara den kommande säsongen med covid-19 och i det arbetet så började vi jobba fram verksamhetsprotokollet som alla säkert hört talas om vid det här laget. Det var mycket intressant arbete att få vara med i.

Jag tycker att svensk hockey kom varandra väldigt nära i och med det arbetet tack vare att vi i stort sätt pratade dagligen och för mig som var ny i rollen så var det ett perfekt sätt att lära känna alla väldigt bra. Sen när vi dragit i detta protokoll och stretchat det fram och tillbaka så skickade vi ut det till alla ligor och klubbar. Att bolla protokollet lev en bra inkörtsport för mig i kommunikationen med klubbarna.

Protokollet mottogs på ett förstående sätt ute i klubbarna, men visst fanns det många frågetecken också, för det innebar mycket mer arbete för klubbarna och på vissa positioner som fick jobba mycket hårdare för att följa protokollet. En grupp var bland annat materialarna i lagen som fick väldigt mycker mer jobb på grund av all städning, tvätt av utrustning med mera.

Säsongen började närma sig och det drog sig mot 11 september och seriestart, men då är covid-19-läget inte bra och vi fick börja jobba med att se på att skjuta på starten för att hoppas på publik. Publikläget kändes inget bra och våra klubbar ville ha besked om vad som kommer gälla, ekonomin diskuterades kraftigt. Vi beslutade tillsammans med klubbarna att skjuta på seriestarten till 2/10 för att se om vi kan få mer publik, men pubilkfrågan ändrade sig snabbt och efter några omgångar så var det ingen publik alls.

Ett stort bakslag ekonomiskt för alla klubbar, men vi krigade på och covid-19-läget var lugnt i ligan.

Från planerad seriestart så fick vi planera om 120 matcher.

I mitten på november så fick vi första problemet med covid-19 i ett lag och fick göra första matchflytten på grund av det. Efter det kom mer och mer, men i detta läge var vi tidigt på bollen med plan B och fick med oss alla klubbar på att tänka ”matchflytt”. Med det menar jag att alla lag ställde upp och ändrade i sina scheman för att vi skulle få ihop det.

HockeyAllsvenskan hade inte bara covid-19-problem som gjorde att vi var tvungna och flytta matcher. En sak som kunde ha ställt till mycket problem var att A3 Arena i Umeå fick ett tak som rasade in på grund av snö. Då spelade vi en match i Vännäs innan det löste sig som tur var. Sedan kom nästa problem och det var att aggregaten i Almtuna gick sönder och isen försvann, men det löste vi med att Mora gjorde så att de tog båda matcherna mot Almtuna i Mora. Därefter fick vi tråkig information från Väsby där vi hade personal i ishallen som blivit hotade och kommunen stängde ner deras ishall. Södertälje gjorde ett enormt arbete och lånade ut Scaniarinken till Väsbys matcher, så utan det så hade vi haft stora problem med att hitta en reservhall till Väsby. Jag trodde att vi då hade gått igenom allt men det var många fler matcher som vi blev tvungna och flytta på grund av covid-19. Totalt med allt denna säsong 20/21, så flyttade vi 168 stycken matcher, det blev många excel-ark och pusslande...

Vi kom i mål med grundserien och hade en succé i vårt nya slutspel med mycket jämna kamper och många som tittade på våra matcher via C More nu när publiken och supportar inte fick se det live. Sen fick vi en final som tyvärr blev drabbad av covid-19 och då fick vi skjuta på den serien tills alla kunde spela igen, så det blev en lång säsong för många och Timrå vann final fem den 12 maj. Timrå avancerade med det till SHL. Grattis Timrå!

Alla gjorde ett fantastiskt jobb hela säsongen och det var en stor bidragande orsak till att vi fick ihop hela säsongen på ett fantastiskt sätt.

Sen vill jag lyfta fram de medicinska teamen ute i klubbarna som verkligen höll ligan spelande med allt jobb runt testningen som gjordes. Den gruppen hade vi aldrig haft ihop på det sättet tidigare i HockeyAllsvenskan. Jag satt ihop med teamet i veckomöten där vi pratade oss samman om läget i lagen och vi bytte erfarenheter med varandra, samt bollade in SHL:s läkare ibland för att utbyta erfarenheter.

Det är en grupp som vi kommer jobba vidare med till nästa år just för att lära känna varandra bra, men också hjälpa varandra på bortamatcher med mera. Från nästa säsong så kommer jag införa att klubbarna måste ha legitimerad läkare på varje hemmamatch för att höja säkerheten om olyckan är framme för lagen, funktionärer, publik etc.

Så lindrigt sagt, med sporten så var mitt första år väldigt jobbigt, intressant, lärorikt och väldigt långt.

Med allt detta bakom oss hoppas jag att vi alla i HockeyAllsvenskan med klubbar, ledare, spelare, funktionärer och inte minst alla supportrar får en fantastiskt fin sommar efter en lång och jobbig säsong.

Och till sist, så vill jag verkligen säga det till alla supportar som inte fick vara på plats i hallarna och följa sina lag, idoler att jag med hela mitt hjärta verkligen hoppas att det lättar upp till hösten och vi tillsammans kan skapa fest igen på läktaren, så hoppas jag att vi ses där ute under säsongen 21/22.

STORT TACK till alla för säsongen 20/21 och så hoppas jag att det bara kan bli ljusare tider.

Ha en underbar sommar nu alla som läser detta.

Soliga kramar!