3 nycklar: "Han blir stor nyckelspelare"
Publicerad: 2020-09-06
#14lag14analyser: Vilka blir nycklarna för Almtuna i vinter? Vi lyfter fram tre detaljer som blir viktiga för att nå framgång.

ERIK HANSES

Det saknades kontinuitet i målburen ifjol. Talangen Jesper Eliasson for fram och tillbaka mellan Almtuna och Växjö, Daniel Rosengren försvann till Oskarshamn innan transferstoppet och Jonas Arntzen kom då och då från Örebro och ställde sig mellan stolparna.

Till den här säsongen är rutinerade Erik Hanses invärvad för att ta rollen som gjuten förstamålvakt, och därmed skapas en helt annan kontinuitet och troligen också en helt annan stabilitet gällande målvaktsspelet. Hanses har gott om rutin att falla tillbaka på och trots en tuff säsong i MODO ifjol med oregelbunden speltid så är det inget snack om att han med form och förtroende ska vara en stabil målvakt i HockeyAllsvenskan.

Erik Hanses blir en stor nyckelspelare för Almtuna, han måste leverera för att det ska bli bra. Bakom honom är det nämligen orutinerat och oprövat i form av juniorerna Oliver Håkanson och Oscar Leijon. Två lovande målvakter som säkerligen kommer få en del minuter, men som inte kan krävas på ett tjugotal matcher. Räkna därmed med att Hanses, under förutsättning att han är hel, spelar upp emot 90 % av matcherna.

SKRUVA UPP OFFENSIVEN

Almtuna är allmänt känt som en lagmaskin som jobbar, kämpar och sliter. Ifjol var det sannerligen så. Det saknades en del glamour och finess i uppställningen, men istället stod kämparandan ut och personiferades av kedjan med Calle Åsell, Mattias Johansson och Sebastian Fakt som med fart, fysik och intensitet ledde laget.

Fakta är dock att målskörden var blygsam, utdelning per skott svag och powerplay trubbigt ifjol, och ska Almtuna ta nästa steg i tabellen så krävs det att offensiven skruvas upp, och nye tränaren Robert Kimby har också sagt att tanken har varit att addera mer skicklighet till laget i år. Ambitionen syns också i uppställningen, det har plockats in fyndiga och kreativa spelare - även om de spelarna inte levererat på allsvensk nivå tidigare (till exempel Martin Mellberg och Jesper Norbäck).

Det finns helt klart mer talang och finess i truppen i år, och således också potential att bli spetsigare offensivt.

HITTA NYA LEDARE

Almtuna har tappat två av sina naturliga ledare i backen Per Svensson och centern Tony Mårtensson. Förra säsongen spelade duon mest av alla i laget, matchades i alla viktiga moment och var viktiga som fanbärare i omklädningsrummet. De rutinerade rävarna (även om Svensson lämnade redan i februari) lämnar ett stort hål efter sig.

En stor nyckel för Almtuna är att hitta nya ledare och fanbärare som kan leda laget den här säsongen.

En "gå i bräschen"-spelare blir helt klart nyvärvade Emil Berglund från Timrå som kliver in och blir lagkapten direkt. 26-åringen är lagkaptensmaterial ut i fingerspetsarna genom dels sin styrka att få med alla i båten och få alla att känna sig delaktiga i gruppen, dels genom sitt uppoffrande spel på isen.

Vem mer kliver fram och leder laget?

» #14lag14analayser

Jonas Gustavsson