Tipsexperten: "Sjätte raka för Södertälje"
Publicerad: 2018-03-04
Det återstår endast två omgångar av HockeyAllsvenskans grundserie och det är otroligt tight kring strecken. Vilka går vidare och får spela slutspelsserien och vilka två får spela negativt kval? Kupongen avslutas med en match från den tjeckiska ligan.

Spelstopp: 15.59

1. Björklöven - Västervik 2
Först ut är den kanske viktigaste matchen av dem alla. Björklöven vann fredagens hemmamatch mot AIK och kopplade därmed ett grepp om sin plats i slutspelsserien. Med två omgångar kvar att spela skiljer det tre poäng ner till Södertälje på plats nio. I sista omgången på onsdag har de en svår bortamatch mot Timrå, så Björklöven behöver ta en vinst här. Det blir dock ingen lätt uppgift när ett formstarkt Västervik väntar. Västervik har vunnit fyra av sina fem matcher och besegrade enkelt Södertälje i fredags. Med två omgångar kvar står Västervik på 68 poäng, tre pinnar ner till en jagande trio bestående av BIK Karlskoga, Tingsryd och Troja/Ljungby. Det skiljer fyra poäng upp till åttondeplatsen så smålänningarna har faktiskt en teoretisk chans att nå slutspelsserien. Då skulle dock alla resultat behöva gå deras väg. En match i taget och mot Björklöven brukar Västervik trivas. De senaste 18 månaderna har lagen mötts sju gånger. Sex av dessa tillfällen har tre poäng gått till Västervik. Vi börjar med den lågt streckade tvåan även här. Gardera upp med ettan på större system då Björklöven trots allt är ett starkt hemmalag.

2. MODO - Timrå 1
När Modo och Timrå ger sig på varandra brukar det kallas för ett surströmmingsderby. Sällan har ett sådant derby betytt mer än just nu, åtminstone för laget från Örnsköldsvik. Modo har efter två raka segrar segat sig upp på den sista platsen till slutspelsserien. De hänger dock på en skör tråd och måste plocka så många poäng det går i de två avslutande omgångarna. Då krävs det fler insatser som i fredags när de straffade Almtuna hemma i Fjällräven Center. På hemmaplan har Modo faktiskt imponerat den senaste månaden och tagit fem raka segrar. Timrå bortaslog Leksand i en försmak på seriefinalen vi kommer få se om någon vecka. Som så många gånger förr var den norska målvaktsfantomen Henrik Haukeland tungan på vågen. Mot ett Modo i hemmaform kommer han återigen få jobba hårt. Timrå har redan säkrat förstaplatsen i tabellen och bör rimligtvis vara mindre motiverat än Modo som slåss för att hamna topp åtta. Vi går därför på ettan först. Men det är väldigt ovisst. Helst ska alla tecken med.

3. Oskarshamn - Troja/Ljungby 1
Oskarshamn förlorade klart sin fredagsmatch mot bottenlaget BIK Karlskoga men bör ändå klara av att hålla sin plats bland topp åtta. Med sex poäng kvar att spela om har de fem poäng ner till Södertälje på niondeplatsen. På hemmais har de också varit enormt starka på sistone med tre raka segrar. För motståndet står Troja/Ljungby som föll tungt i sin senaste match hemma mot Tingsryd. Den överraskande förlusten, som var Trojas tredje raka, gör att de med två omgångar kvar att spela står på samma poäng som BIK Karlskoga och just Tingsryd i den mycket rafflande bottenstriden. Frågan är om Troja kan lyftas av pressen eller om den förlamar spelarna. I sina bästa stunder är Troja/Ljungby ett mycket skickligt lag. Oskarshamn ska vara favoriter i kraft av hemmalag men även här är det ovisst. På större system behövs alla tecken.

4. Pantern - Tingsryd 2
Tingsryd har vaknat till liv ordentligt. Efter att tidigare ha förlorat sex raka fajter har de nu två raka trepoängare med sammanlagt elva gjorda mål. Det har gjort att de inför avslutningen av serien ligger på samma poäng som BIK Karlskoga och Troja/Ljungby. Två lag ska spela negativt kval. För att undvika det behöver Tingsryds kanadensiska storstjärna Mathieu Tousignant fortsätta att producera. I fredagens bortaviktoria mot Troja/Ljungby gjorde Tousignant fyra (2+2) poäng. Pantern har redan säkrat en plats i slutspelsserien och det har märkts på deras spel den senaste tiden. De två senaste matcherna har gett noll poäng och en sammanlagd målskillnad på 2-10. All motivation finns hos bortalaget här och då lockar den lågt streckade tvåan klart mest. Pantern har dock en hel del kvalité i truppen och har dessutom vunnit de två senaste gångerna lagen mötts. 1/2 även här.

5. Södertälje - Almtuna 1
Södertälje har tappat sin plats i slutspelsserien. Efter 1-4 förlusten i fredags borta mot Västervik åkte Södertälje ner till niondeplatsen. Dock står SSK på samma poäng som åttan Modo inför dessa mycket spännande slutomgångarna av serien. Det som talar för att klassiska Södertälje SK ska lyckas klättra i tabellen är att de har två hemmamatcher kvar och i Scaniarinken har de varit fruktansvärt starka den senaste månaden. De senaste fem hemmamatcherna har gett maximala 15 poäng. Almtuna förlorade också de i fredags. För Uppsalagänget var det Modo som blev för svåra i straffläggning. En poäng där räckte inte för att Almtuna skulle bli helt klara för att sluta topp åtta. Med fem poäng ner till just jagande Södertälje räcker det dock med en pinne här för att vara klara. Det tror vi inte Almtuna klarar av. De senaste fem bortamatcherna har gett fyra förluster och här blir det ännu en torsk. Ettan spikas trots att den verkar bli aningen överstreckad.

6. AIK - Vita Hästen 2
AIK förlorade chansen att hamna topp två i serien när de förlorade hemma mot Leksand för en vecka sen. I fredags blev det en bortaförlust mot Björklöven av rena farten. Det var AIK:s femte raka förlust och faktum är att gnaget inte tagit en enda poäng sedan den 15:e februari. Trots det streckas stockholmarna upp till närmare 70 procent när de möter ett vilt kämpande Vita Hästen. Det köper vi inte alls. Vita Hästen är i allra högsta grad med i kampen om topp åtta. Med två omgångar kvar ligger de tia, endast en poäng efter Södertälje och Modo. Visst har östgötarna inte rosat marknaden på bortais under säsongen men de har faktiskt vunnit tre av sina senaste fem fajter på resande fot. De två senaste gångerna lagen mötts på Hovet har AIK vunnit med 2-1 och 1-0. Det blir jämnt även här. När streckningen då är så extremt skevt måste vi börja från höger. X2 på mindre system, alla tecken på det stora.

7. BIK Karlskoga - Leksand 1
BIK Karlskoga fortsätter att plocka poäng men då alla andra lag i botten av tabellen också vinner är värmlänningarna fortsatt under strecket. Med två omgångar kvar att spela har de åtminstone kravlat sig upp på samma poäng som Tingsryd och Troja/Ljungby. Då de har överlägset sämst målskillnad behöver de dock plocka fler poäng än sina rivaler. BIK Karlskoga har vunnit fem av sina sex senaste matcher. Leksand åkte på sin första förlust sedan Robin Rahm klev in mellan stolparna när Timrå kom på besök till Tegera Arena i fredags. Nu väntar bortamatch och där har inte Leksand imponerat nämnvärt under säsongen. Hur det än går i de två avslutande omgångarna kommer Leksand sluta tvåa i tabellen. Därmed kan de kosta på sig att spara energi till finalserien mot Timrå. För BIK Karlskoga är det däremot två riktiga slutspelsmatcher som återstår. Här tror vi hemmalagets högre motivation avgör. Den alldeles för lågt streckade ettan chansspikas i jakt på utdelning.

8. Pardubice - Mountfield 1
Det återstår bara två omgångar även i den tjeckiska ligan innan det ska bli slutspel. Ett lag som redan är klart för kvartsfinal är Mountfield som för tillfället ligger tvåa i tabellen. Att de är slutspelsklara har visats tydligt i de två senaste omgångarna som båda förlorats efter sämre insatser. Pardubice är sexa med två matcher kvar att spela men har bara en poäng ner till sjundeplatsen. Topp sex är direkt klara för kvartsfinal medan plats 7-10 spelar åttondelsfinal, precis som i svenska SHL. Pardubice har visat en fruktansvärt fin hemmaform på sistone med maximala 15 poäng på sina fem senaste fajter på hemmais. Ett helmotiverat hemmalag bör vara starkare än ett avslaget Mountfield som mest väntar in slutspelet. Ettan spikas på mindre system. 1X på större.

Spiken! - Södertälje
Södertälje ligger nia i tabellen efter 50 spelade omgångar och är för tillfället alltså utanför slutspelsserien. Tur då att deras två sista grundseriematcher båda ska spelas på hemmais. Där har Södertälje fem raka segrar. Här tar de sjätte raka. Ettan är kupongens bästa spik.

Skrällen! - BIK Karlskoga
Leksand har bara vunnit sedan Robin Rahm kom till klubben men mot Timrå tog det stopp. På bortaplan har inte laget från Dalarna varit något speciellt i år. BIK Karlskoga fortsätter att vinna och är egentligen för bra för att hamna i kvalspel. Vi håller BIK som favoriter här och då är ettan en fantastiskt fin skrällspik.

Lilla raden - 24 rader
[1. Björklöven - Västervik 2

  1. MODO - Timrå 1X2
  2. Oskarshamn - Troja/Ljungby 12
  3. Pantern - Tingsryd 12
  4. Södertälje - Almtuna 1
  5. AIK - Vita Hästen X2
  6. Karlskoga - Leksand 1
  7. Pardubice - Mountfield 1](http://clk.tradedoubler.com/click?p=45&a=2982483&g=0&url=https://www.svenskaspel.se/powerplay)

Stora raden - 216 rader
[1. Björklöven - Västervik 12

  1. MODO - Timrå 1X2
  2. Oskarshamn - Troja/Ljungby 1X2
  3. Pantern - Tingsryd 12
  4. Södertälje - Almtuna 1
  5. AIK - Vita Hästen 1X2
  6. Karlskoga - Leksand 1
  7. Pardubice - Mountfield 1X](http://clk.tradedoubler.com/click?p=45&a=2982483&g=0&url=https://www.svenskaspel.se/powerplay)

Klicka här för att spela Powerplay!

Tipsexperten