Panelen: "Spretigt och uppfriskande"

22 juni 2021 11:00

Tre experter ger sin syn på Vita Hästens silly season - hur den har sett ut så här långt, styrkor och svagheter och vad mer som måste in i truppen.


Panelen:
Kenny Wiis, journalist Norrköpings Tidningar
Niclas Lekander, supporter, bloggare och poddare
Alexander Nilsson, journalist hockeynews.se

Vad säger ni om lagets silly season så här långt?

Kenny Wiis: Uppfriskande. Det går inte att säga annat om det nordamerikanska spåret (uppenbart att de har kikat på Västerviks koncept senaste åren) och de nya kontrakten med Vita Hästen-ikonerna Marcus Eriksson och Jesper Samuelsson. Uppfriskande är inte detsamma som att man når slutspel dock, det ska gudarna veta. Men sett till hur det såg ut i Vita Hästen för bara två månader sedan har de fått bra ordning på grejerna. De har ju inte det fetaste bankkontot att operera med bland spelare och agenter. Fabian Ilestedt, Victor Björkung och Hampus Olsson är väldigt oskrivna kort i allsvenskan där det kan gå hur som helst. Vem som är mest intressant av de nya pjäserna? Corey Mackin. Den 173 centimeter korte amerikanen har verktygen för att bli en stor spelare i HockeyAllsvenskan.

Niclas Lekander: Spretig. Först skickade man ut ett batteri med transatlanter, något som får anses vara spännande, men ändå alltid är ett risktagande. Gissningsvis har man lite avundsjukt sneglat bort mot Västervik och vill kopiera deras riktigt fina statistik när det kommer till att hitta okända amerikanska och kanadensiska guldkorn. Sedan fick man äntligen tummen ur och tog förhandlingarna med ”Macke” och ”Sama” i hamn. Något man ska ha beröm för. Sedan huruvida det är beröm för att man löste dealen eller för att man insåg de två spelarnas värde kan väl alltid diskuteras. Och avslutningsvis då lite hockyettan. Så spretig tycker jag är en rätt bra beskrivning.

Alexander Nilsson: Spännande är det första ordet jag kommer fram till. Många oskrivna kort på nivån, men med intressanta meriter tidigare i framför allt Nordamerika som ska bli spännande att se den kommande säsongen. Samtidigt så ökar ju också flopprisken när det är många oskrivna kort, men det kommer i alla fall bli intressant att följa från sidan. Sedan får man nästan räkna in Jesper Samuelsson som ett nyförvärv, kaptenen missade hela förra säsongen och betyder oerhört mycket för klubben. Dessutom nu återförenad med Marcus Eriksson.

Vad är styrkan i lagbygget?

Kenny Wiis: Bra fråga. Jag säger det faktum att Eriksson och Samuelsson är kvar. Deras klubbhjärta bultar hårt och betyder mycket. Kevin Elgestål börjar, även om han inte är någon stjärna alls, bli starkt förknippad med Vita Hästen som klubb. Den där stommen behövs som en mittpunkt bland alla nyförvärv.

Niclas Lekander: Att man från början nu har två spelare som vet vilken identitet Vita Hästen och Norrköping står för. Förra säsongen saknades stadens två stora härförare när det kommer till att visa vad Vita Hästen är eller ska vara. Inget ont mot de herrarna som varit i laget några år och självklart också vet vad som gäller, men det är rätt svårt att fylla skor som suttit på herrarna Eriksson och Samuelsson, det måste man ha klart för sig.

Alexander Nilsson: Det får väl ändå sägas vara att man lyckats behålla Filip Cruseman och Marcus Eriksson. De är båda pålitliga poänggörare i allsvenskan och man vet vad man får från dem. Det är nog så viktigt när det i övrigt är många oskrivna kort.

Vad är svagheten i lagbygget?

Kenny Wiis: Osäkerheten bland alla nya. Flera spelare har aldrig varit etablerade på en bra nivå i HockeyAllsvenskan. Kommer alla lyckas med det? Tveksamt. Och blir samtliga transatlanter framgångsrika? Oddsen för det är höga.

Niclas Lekander: Kontinuiteten. Ånyo ska man bygga en helt ny backbesättning. Inför förra säsongen fick enbart två backar förnyat förtroende och i skrivande stund så är ingen back från förra säsongen klar för en fortsättning. Det är inte heller självklart att det ens kommer bli någon. Niklas Folin lät positivt inställd till en fortsättning både under säsongen och efter densamma, men ingen skulle nog bli förvånad om han erbjudits bättre kontrakt i annan klubb i serien och istället hamnar där. Anton Danielsson har tagit kliv varje säsong och blivit en stabil pjäs på denna nivå, men inte heller där verkar man vara hundra överens. Målvaktssidan – har man trekvart över kan man räkna hur många olika målvakter Vita Hästen har använt sig av sedan man gick upp i HockeyAllsvenskan. Att varje säsong kliva in med nya målvaktspar har senaste åren mest renderat i att man går på målvaktsjakt runt Jul.

Alexander Nilsson: Just det faktum att det är så många otestade spelare för nivån ökar som sagt risken för flopp.

Vad mer måste in?

Kenny Wiis: Mer allsvenskt etablerat. Christopher Fish är ett klockrent exempel (jag tror han blir kvar) på en spelare som alltid behövs och gör nytta. Anton Johansson vore inte heller fy skam att behålla (verkar finnas en stor sannolikhet för att han drar vidare). Rent spelartypmässigt vore en riktigt stark defensiv back finemang att addera till truppen. En som tar den ledartröjan på den fronten som Jaakko Jokinen inte förmådde i fjol. Backsidan genomgår en renovering modell större. För Hästens skull hoppas jag att de lyckas behålla Niklas Folin.

Niclas Lekander: Jag vet ju att det kommer bita, så jag drar till med: bra tekare och åtminstone ett erkänt bra backnamn på denna nivån som man ska kunna lita på över så gott som 52 matcher. Victor Björkung är förvisso ett rutinerat namn med fina säsonger i Danmark och Norge, men är det garanti för att det håller i rock’n’rolliga HockeyAllsvenskan? Ingen aning.

Alexander Nilsson: Att det är tomt på målvaktssidan är såklart en stor svaghet, men det ryktas om Adam Ohre och Jesper Myrenberg in där vilket skulle ge laget en stabil målvaktssida. Så ren och skär spets offensivt är ju ett måste. Sedan finns det ju luckor att fylla även på backsidan i nuläget baserat på vad som är officiellt.

Finns det någon drömvärvning klubben kan göra?

Kenny Wiis: Jag måste säga (jag håller mig till realistiska värvningar) att tanken på Simon Fernholm, oj sicken succé han gjorde i Vita Hästen för två år sedan, kittlar. Han och Tony Zabel kändes som en perfect match.

Niclas Lekander: Eftersom jag har gnällt över att man har så stort flöde på målvakter in och ut så vore det väl trevligt att få bygga stabilt bakifrån med en ren förstemålvakt som har Brage på namnskylten? Hur troligt? Nada. Hur viktigt det vore? Massor.

Alexander Nilsson: Backsidan behöver ju förstärkas, så kanske en signal till Amil Krupic för att se om han är sugen på att ge Vita Hästen en ny chans? Det skulle vara en back som kan logga mycket istid och har visat att han kan producera poäng.

» Transfercentralen 2021