Bengtsson: "Jag kan inte lova det..."

22 oktober 2020 15:00

Tingsryds försvarsgeneral Rasmus Bengtsson berättar om sensationella poängstarten, karriären, diskussionen om nya kontraktet, kaptensrollen och lagets start.


I toppen av poängligan i HockeyAllsvenskan finns beprövade poängsprutor som Jonathan Dahlén, Olle Liss och Nick Olesen.

Plus Rasmus Bengtsson.

Toppbacken i Tingsryd som fått en sensationell start på säsongen poängmässigt med elva poäng (tre mål, åtta assist) vilket ger en andraplats i poängligan.

– Det är klart att det är kul, säger Rasmus Bengtsson.

– Sedan ska man veta att allt inte handlar om poäng. Nu har det trillar in lite fler poäng och det gör att man syns mer och får fler rubriker, men i vissa matcher tycker jag inte att jag spelat så mycket bättre än jag gjorde ifjol. Ishockey är en statistik-sport i grunden. Mer eller mindre. Det är svårt att följa alla lag och alla spelare i en liga, och när någon gör lite poäng så blir det uppmärksammat. Det finns massor av bra spelare i den här ligan som jobbar hårt och som är jobbiga att möta men som kanske inte syns i poängprotokollet, och då uteblir uppmärksamheten också.

Magnus Bogren har ändå varit inne på att du känns mer mogen i allroundspelet i år?
– Jo, successivt från ifjol så har jag tagit kliv framåt. Jag har slappnat av lite och inte tänkt lika mycket. Jag får mycket förtroende och då blir man bättre som spelare.

Som ung spåddes Rasmus Bengtsson en lysande framtid.

Han har testat på SHL, men det har mestadels blivit spel i HockeyAllsvenskan där 27-åringen närmar sig milstolpen 400 matcher.

– Det har varit en pendlande karriär. Jag var lite i SHL, men det blev en del utlåningar och mycket fram och tillbaka, och med facit i hand var det kanske inte optimalt för mig. Nu kanske jag äntligen hittat platsen att utvecklas på. Det är lite sent, men så är det. Det är klart jag vill uppåt, men det räcker inte bara att spela bra ett år utan det måste man göra över tid.

I början av karriären var Rasmus Bengtsson i huvudsak en offensiv back.

Under två år i Karlskoga så blev det dock en mer defensiv roll, vilket sköt på utvecklingen och idag, när han är inne på tredje året i Taif, så får Bengtsson stämplas som en tvåvägsback.

– När jag var i Karlskoga så fanns Henrik Larsson och Theodor Lennström där så det blev naturligt att de tog mer offensiva roller, medan jag och Victor Berglind fick ta mer defensivt ansvar. Just då var det väl inte vad jag ville, men med facit i hand så var det kanske bra för mig, säger han.

– Jag har utvecklat defensiven under åren och försöker vara bra åt båda hållen. Avvägningarna har blivit bättre och bättre mellan offensiven och defensiven tycker jag.

Varför blev det Tingsryd för drygt två år sedan?
– Jag hade snack med Karlskoga efter andra året där. Jag ville ha en större roll och inte bara spela defensivt, och till slut insåg jag att det behövdes en nystart. Då blev det Tingsryd. Här fick jag direkt en offensiv roll under Per Ljusteräng som var tränare då, och sedan har det fortatt. Jag ångrar verkligen inte att jag hamnade här.

Var det givet att förlänga i våras?
– Det var lite både och. Jag hade diskussioner med Magnus Bogren. De ville behålla mig men jag ville också se hur klubben satsade. Sedan kom pandemin och mycket osäkerhet, och då blev det till slut givet att stanna. Annars ville jag titta lite utanför HockeyAllsvenskan och kanske ut i Europa, det hade varit kul att testa andra länder eller städer. Jag var en sväng i USA som junior och det var väldigt kul.

Rasmus Bengtsson överöses med förtroende i Taif.

Han spelar mycket i alla situationer.

I år har han också fått uppdraget som lagkapten.

– Det äe kul. Jag fick frågan ganska tidigt och det var en bra och skön känsla, säger han.

Du får spela väldigt mycket också?
– Jag vill som alla andra spela mycket. Det är skönt att få det förtroendet, då kan man slappna av och vara sig själv. Det är klart att man blir sliten ibland, i år är schemat väldigt tufft, men då får man spela smart. Framförallt är det tufft att ladda om mentalt hela tiden.

Skönt ändå att dunka in lite poäng då?
– Jo, men mina poäng är inte viktigast, det är poängen som laget tar och de poängen tar vi tillsammans. Sedan är det givetvis kul att vara med och bidra, det känner nog alla människor på alla arbetsplatser. Det ger energi.

Tingsryd som lag har fått en helt okej start på säsongen.

– Framförallt tycker jag att vi släpper till färre mål och vassa lägen än ifjol, men samtidigt tycker jag att vi spelar en ganska frejdig hockey. Vi har inte så uppstyrd offensiv, utan där är det fritt och det gäller att hitta rätt känsla.

Skönt med frihet i offensiven?
– Det tror jag alla tycker. Nu är jag back, men forwards vågar verkligen utmana och göra sin gubbe. Vi ska vara ett högenergi-lag som trycker på och kör.

Men ni får ofta slå ur underläge?
– Så brukar det vara, och det får vi acceptera. Vi har en mindre budget. Men vi kan stå upp mot alla lag, det har vi visat. När vi förlorar så brukar det vara med uddamålet, vi har i princip alltid chansen att vinna alla matcher.

Nu hade problem i powerplay och boxplay ifjol, och boxplay-statistiken imponerar inte nu...
– Powerplay har varit bra, men i boxplay fick vi en tråkig start. Det har blivit bättre efter det och det ser mycket bättre ut nu. Det är viktiga spelformer. Det fällde oss under andra halvan ifjol, vi kunde inte vinna de täta matcherna och det berodde mycket på vårt powerplay och boxplay. Att vara framgångsrik i de spelformerna ger många poäng i täta matcher.

Hur ser målsättningen ut?
– Vi vill spela positivt kval, så vi siktar på att vara bland de tio bästa lagen.

Ifjol gjorde Rasmus Bengtsson 23 poäng vilket var karriärsbästa.

Nu har han redan gjort elva... så visst slår han sina 23 pinnar i år?

– Haha, jag kan inte lova det, säger han.

Jaså, vill du inte jinxa det?
– Nej, inte så. Jag hoppas det blir fler poäng, det vore roligt. Men det viktigaste är att vi vinner matcher, det är det som betyder något.