Tipsexperten: "Enkel seger för Södertälje"
Publicerad: 2018-03-07
Nu ska det avgöras. Den sista seriematchen för året i HockeyAllsvenskan ska spelas och det finns enormt mycket dramatik kvar kring de två undre strecken. Fyra lag kan hamna i negativt kval och tre lag står på samma poäng runt åttondeplatsen. Det ska bli oerhört spännande att se hur detta slutar. I match åtta hittar vi första kvalmatchen av (eventuellt) tre mellan Huddinge och Borlänge.

1. AIK - Troja/Ljungby 2
Troja/Ljungby har efter fyra raka förluster hastigt, och för smålänningarna mindre lustigt, hamnat på jumboplatsen i tabellen inför sista omgången. Söndagens bortamatch mot Oskarshamn förlorades på straffar trots att storstjärnan Tor Immo gjorde två mål. Immo har därmed gjort 25 mål sammanlagt i serien och leder målligan trots att hans lag är jumbo. Det är en fantastisk säsong 23-åringen gjort. Troja/Ljungby har knappast imponerat på bortaplan men har riktiga spetsspelare i form av Meyer, Johnson och nyss nämnda Immo. AIK vann sin senaste hemmamatch mot Vita Hästen efter övertid och tog därmed sina första poäng sedan den 15:e februari. Det var en imponerande insats från gnaget som är ett starkt lag. Här har de dock inget att spela för och möter alltså ett extremt motiverat bortalag. Då tycker vi ettan streckas för högt. Skrälltvåan har mer värde så vi börjar där. Men det ska garderas tidigt och helst med alla tecken.

2. Almtuna - Vita Hästen 1
Vita Hästen ligger tia i tabellen på samma poäng som både nian Södertälje och åttan Modo. Inför sista omgången har de alltså möjligheten att komma till slutspelsserien, men de är knappast favoriter till det då de har klart sämst målskillnad av de tre lagen. Trots hög motivation blev de i onsdags totalt utspelade av AIK. Att Vita Hästen fick med sig en poäng från Hovet ska de tacka duktiga burväktaren Pontus Sjögren för. AIK vann skotten med 36-14 i den fajten. Almtuna har inte direkt något att spela för då de är klara för slutspelsserien men lyckades ändå bortabesegra ett heltaggat Södertälje med otroliga 8-2 i söndags. Kan Uppsala-gänget leverera en liknande insats återigen vinner de även mot ett bortasvagt Vita Hästen som innerst inne vet att det blir svårt att nå topp åtta. Ettan är en vettig spik.

3. Oskarshamn - Leksand 1
Oskarshamn klarade av att nå slutspelsserien efter en hysterisk formtopp i slutet av säsongen. De sju senaste matcherna har gett sex segrar för smålänningarna som hittat spelet i precis rätt tidpunkt av säsongen. Även Leksand har sett bättre ut på slutet även om de två senaste matcherna har gett två mål framåt och noll poäng. Tex Williamsson var något oväntat tillbaka i Leksands mål efter Robin Rahms succé men Bingo-Tex stod för en fin insats och ska inte lastas för något av baklängesmålen. Oskarshamn har vunnit de två senaste mötena med Leksand och har dessutom fyra raka hemmavinster. Leksand är klara tvåa i tabellen och lär i denna match mest sikta på att inte åka på några nya skador inför finalserien mot Timrå. Det finns en hel del värde i ettan och då börjar vi strecka från vänster.

4. Södertälje - Pantern 1
Södertälje hade chansen att ta ett fast grepp om den så viktiga åttondeplatsen i söndags när Almtuna kom på besök. Förutsättningarna var bra för SSK som dessförinnan hade vunnit fem raka hemmamatcher. Då kollapsade hemmalaget fullständigt och förlorade med 2-8. Dessutom har backen Jonas Liwing, som ligger fyra i den interna poängligan och är den försvarare som gjort flest poäng för SSK, blivit avstängd av sin egen klubb efter en blöt festnatt som slutade med att han fick hämtas av polisen. Det är med andra ord en del som ligger och stör inför säsongens viktigaste match. Nu gästas de av ett formsvagt Pantern som har noll poäng och 14 insläppta mål på sina tre senaste fajter. Kan Södertälje bara använda den negativitet som funnits runt klubben i veckan på rätt sätt ska de kunna besegra Pantern hemma i Scaniarinken. Vi tror SSK sätter press på Modo genom att ta en enkel hemmaseger. När ettan dessutom finns runt 50 procent är det en vettig spik.

5. Timrå - Björklöven 1
Timrå har tillbaka Henrik Haukeland i mål efter hans utflykt till Sydkorea med det norska landslaget. Han har fortsatt säsongen som han startade den genom att vara seriens bästa keeper. Inför den sista omgången leder han både tabellen för antal insläppta mål per match samt den för räddningsprocent. Nu väntar ett Björklöven som Timrå brukar ha lätt för. Timrå har vunnit sex av de senaste sju gångerna lagen mötts. Björklöven har spelat upp sig en del, men det är främst hemma i T3 Center de presterar. På bortais har laget från Umeå förlorat sex av sina sju senaste matcher. Inget av lagen har något speciellt att spela för så risken är att detta blir en något avslagen historia. Björklöven vill dock mest då de trots allt kan plocka några placeringar. Timrå får trots det utgångstipset då de har ett vassare lag. Dessutom har Timrå bara kammat noll på hemmais två gånger av 25 under årets säsong. Ettan blir dock för hårt streckad så krysset bör plockas med på alla system.

6. Tingsryd - MODO 1
Det är en otroligt viktig match för båda lagen vi hittar i match 6. Modo kämpar som bekant febrilt för att ta sig till slutspelsserien. Då de har överlägset bäst målskillnad av de tre lag som tampas om åttondeplatsen räcker det med vinst här för att de i praktiken ska vara klara. Det är dock enklare sagt än gjort då motståndet består av ett vilt kämpande Tingsryd som behöver vinna för att säkert undvika att hamna i negativt kval. Tingsryd har också imponerat mot slutet med maximala nio poäng samt 15 gjorda mål på sina tre senaste matcher. Modo vann visserligen sin senaste bortamatch mot Pantern övertygande men hade innan dess inte tagit tre poäng på bortais sedan mitten av december. Nu står allt på spel för båda lagen i en direkt avgörande match. Modo behöver vinna under ordinarie tid och lär till och med ta ut målvakten i slutet av matchen vid ett oavgjort resultat. Med såna förutsättningar lämnar vi krysset utanför kupongen. Ett formstarkt Tingsryd får utgångstipset på hemmaplan. 1/2 på större system.

7. Västervik - BIK Karlskoga 1
Efter att ha legat pyrt till mest hela säsongen har BIK Karlskoga nu allt i egna händer inför den sista och avgörande omgången. Värmlänningarna är fortfarande nästjumbo men har bara en poäng upp till motståndarna Västervik. Dock har Västervik bättre målskillnad så BIK Karlskoga behöver vinna under ordinarie tid för att passera dem i tabellen. BIK visar också upp en fantastisk form med sex segrar på sina sju senaste fajter. Men det är på hemmaplan de imponerat mest. Karlskoga är faktiskt hela seriens sämsta bortalag och har bara tagit tre poäng i en av sina tio senaste bortamatcher. Västervik har tre raka hemmavinster och har tagit poäng i fem raka fajter på hemmais. I detta stekheta bottenmöte har smålänningarna fördel av att spela hemma. Det finns mest värde i ettan så vi börjar där. Men det ska garderas tidigt då BIK Karlskoga spelat säsongens bästa hockey den senaste månaden. 1/2 på mindre system, alla tecken på större.

8. Huddinge - Borlänge 1
Vi rundar av kupongen med första mötet i bäst av tre mellan den södra AllEttans vinnare Huddinge och den norra ditons vinnare Borlänge. Huddinge har erfarenhet av ett dylikt möte från förra året då de besegrade Troja/Ljungby med 2-1 i matcher. Till sist var det ändå Troja som tog steget upp och inte Huddinge. Nu får de en ny chans. På hemmaplan är Huddinge svåra att rubba. Under hela säsongen har de tagit 50 av möjliga 60 poäng på hemmais. Poplaget Borlänge kom bara fyra i den västra HockeyEttan men har imponerat fruktansvärt mycket i AllEttan där de vann serien före lag som Västerås och Piteå. Huddinge på bortaplan ska dock vara ett steg för högt för Borlänge som får försöka gneta sig till ett kryss. Ettan är troligast men då den ser ut att bli ordentligt överstreckad spelas 1X på alla system.

Spiken! - Södertälje
Det har varit turbulenta dagar för Södertälje som förlorade hemmamatchen mot Almtuna med 2-8 och dessutom stängde av stjärnbacken Jonas Liwing på grund av trubbel med rättvisan. Det finns dock ett stort spel i hemmalaget som bara väntar på att förlösas. Pantern har tre raka förluster och verkar mest vänta in slutspelsserien. Ett betydligt mer motiverat Södertälje bör vinna detta.

Skrällen! - Troja/Ljungby
Troja/Ljungby utmanade länge om topp åtta men har efter fyra raka förluster istället hamnat på jumboplats i tabellen. Nu krävs det en seger samtidigt som Tingsryd förlorar och BIK Karlskoga inte vinner över Västervik efter förlängning eller straffar. Det känns inte troligt att allt ska klaffa men mot ett mindre motiverat AIK är det inte omöjligt att smålänningarna åtminstone gör jobbet. Tvåan är något för lågt streckad och ritas dit först.

Lilla raden - 24 rader
[1. AIK - Troja/Ljungby 1X2

  1. Almtuna - Vita Hästen 1
  2. Oskarshamn - Leksand 1
  3. Södertälje - Pantern 1
  4. Timrå - Björklöven 1X
  5. Tingsryd - MODO 1
  6. Västervik - Karlskoga 12
  7. Huddinge - Borlänge 1X](http://clk.tradedoubler.com/click?p=45&a=2982483&g=0&url=https://www.svenskaspel.se/powerplay)

Stora raden - 216 rader
[1. AIK - Troja/Ljungby 1X2

  1. Almtuna - Vita Hästen 1
  2. Oskarshamn - Leksand 1X2
  3. Södertälje - Pantern 1
  4. Timrå - Björklöven 1X
  5. Tingsryd - MODO 12
  6. Västervik - Karlskoga 1X2
  7. Huddinge - Borlänge 1X](http://clk.tradedoubler.com/click?p=45&a=2982483&g=0&url=https://www.svenskaspel.se/powerplay)

Klicka här för att spela Powerplay!

Tipsexperten