Gästkrönika: "Hur vinner en domare?"

2 oktober 2017 11:00

Varje vecka publiceras en gästkrönika. Denna vecka skriver domaren Christoffer Karlsson om drivet, hur man blir en vinnare och fansens betydelse.


Nu står vi där…

Dagarna vi alla har väntat på står för dörren. Månader av förberedelser är över och pucken ska släppas för att kora en vinnare i slutet av säsongen.

Det är därför vi drivs till detta, viljan att vinna, viljan att prestera.

Precis som för spelarna så är det just det som driver oss domare. Vi är alla tävlingsmänniskor som vill vinna matcher och leverera bra resultat.

Men hur vinner man som domare tänker ni…?

Självklart finns det inget bra svar på detta. Men i stort handlar det om att matcherna ska avgöras på ett rättvist sätt. Vi domare jobbar stenhårt för att hitta den rätta känslan och det rätta flowet i matchen. När man hittat det, då är känslan stark och man känner att man vunnit matchen som domarteam. Och det är alltid vår strävan att matcherna ska avgöras på ett rättvist sätt.

Vi jobbar stenhårt för vi som domare ska bidra till att hockeyupplevelsen blir så bra och så rolig som möjligt. Allt från förberedelser innan match, till utvärderingar och videoanalyser efter matcher. Tro intet på något sätt att vi sitter tillbakalutade och klappar om varandra efter varje match. I denna sport och i detta yrke blir man aldrig fulllärd. Man lär sig alltid nya saker och man hittar hela tiden nya detaljer att slipa på. Det är genom rak och konstruktiv kritik man utvecklas oavsett man är säljare, bankdirektör, spelare eller domare.

Att också få vara en del i världens bästa sport, ishockey, är självklart en ära. Tänk er själva att få skrinna in på isen i en fullsatt arena där stämningen är så hög att den nästan går att ta på. Tusentals förväntansfulla fans gör sitt yttersta för att få sina hjältar att prestera.

Ni fans lägger ner massor med tid och pengar för att göra ert yttersta för att upplevelsen ska bli så bra som möjligt. Det är självklart något vi domare uppskattar också. En arena där taket är på väg att lyfta uppskattas nog av alla inom sportens värld. Fansen är givetvis inte där för att heja på oss domare men vi suger ändå in upplevelsen.

Så snälla, låt varenda tak resa sig på arenorna i vinter, gör allt för att heja fram era hjältar.

Visst ställer ni upp på det? Jag kan lova att vi domare ska göra vårt yttersta varje match för att bidra med det vi kan. Utan er fans och övriga eldsjälar så skulle idrotten dö.

Låt pucken gå i isen… nu är säsongen igång.

Christoffer Karlsson
Domare i HockeyAllsvenskan