Kandidater till Månadens Spelare

31 januari 2023 13:00

Hela säsongen kommer månadens spelare i HockeyAllsvenskan att utses i samarbete med huvudsponsorn Svenska Spel. Här är kandidaterna till månadens spelare i januari.


Svenska Spel är sedan sommaren 2021 huvudsponsor till HockeyAllsvenskan. Tillsammans utser de Månadens Spelare där vinnaren tilldelas Hejapriset på 10 000 kronor som ska gå till ett projekt som ska stärka svensk ishockey.

– Vi brinner för svensk ishockey och dess utveckling. Genom Hejapriset till Månadens Spelare vill vi dels hylla den vinnande spelaren som stått för extra fina prestationer under månaden, dels visa vår uppskattning till de klubbar som bedriver en enormt viktig verksamhet runt om i landet. Vi bidrar därför med viktiga medel till viktiga utvecklingsprojekt som kommer stärka svensk ishockey över tid, säger Mats Einarsson, sponsringsstrateg på Svenska Spel.

Vinnaren utses av en jury. Kandidater till Månadens Spelare i januari:

Daniel Ljunggren, Mora

Mora är ett av HockeyAllsvenskans mest formstarka lag och en stor del i framgångarna finns i produktionen i förstakedjan där Daniel Ljunggren agerar spelmotor mellan Johan Persson och Fabian Ilestedt. Ljunggren gjorde poäng i alla matcher i januari och var ligans assistkung med fjorton passningspoäng. Totalt blev det sjutton poäng, delat bäst under månaden. 28-åringen har också en assistsvit på elva raka matcher vilket är tidernas näst längsta assistsvit. Ljunggren vann 56,9 % av tekningarna i januari vilket var fjärde bäst i ligan bland spelare som tog minst 100 tekningar.

Johan Persson, Mora

Johan Persson, kedjekamrat med omnämnde Daniel Ljunggren, var glödhet i januari. Precis som Ljunggren svarade Persson för sjutton poäng, de två var därmed poängbäst under månaden, och han var också månadens målkung med sina tolv fullträffar. Persson gjorde poäng i alla matcher i januari och har en poängsvit som är uppe i sexton raka matcher, och han är en av blott fyra spelare i historien som lyckats notera en så lång poängsvit. 32-åringen sköt 43 skott på mål i januari, mest av alla i ligan, och var också +9, delat bäst under månaden.

Nick Schilkey, Björklöven

Nick Schilkey toppar poängligan i klar stil och har ett försprång på hela sju poäng ner till poängligatvåan. Amerikanen var också effektiv i januari där han gjorde poäng i samtliga matcher. Schilkey har i skrivande stund gjort poäng i nio raka matcher, där han producerat sju mål och sju assist. 28-åringen sköt tre matchvinnande mål på nio matcher i januari, vilket var delat bäst under månaden. Noterbart är också att Schilkey blockade tio skott under perioden, tredje bäst bland forwards i ligan.

Nikita Tolopilo, Södertälje

Södertälje gör en stark säsong och var effektiva i januari, mycket tack vare målvaktsspelet från Nikita Tolopilo. Keepern startade sju matcher i januari och vann sex av de matcherna, och hade således en vinstprocent på hela 86 %. Sex vinster var dessutom delat bäst under månaden. Under de sju januari-matcherna släppte Tolopilo in 1,99 mål per match, tredje bäst under månaden (bäst av alla målvakter som spelade minst sex matcher), och noterade en räddningsprocent på 93,6 %, vilket var bäst i ligan. Utöver det noterade 22-åringen en nolla i januari.

Linus Videll, Södertälje

Linus Videll gjorde poäng i sju av de sjutton första matcherna under säsongen, men har därefter gjort poäng i sjutton av arton matcher, och var inte minst het i januari där han gjorde poäng i alla matcher (har en poängsvit som är uppe i elva raka matcher). Under januari svarade 37-åringen för sexton poäng på nio matcher, fördelat på åtta mål och åtta assist. Han var tredje bästa poängmakare i januari efter Daniel Ljunggren och Johan Persson, men spelade en match mindre och hade således ett vassare snitt (1,78 mot 1,70). Videll sköt tre matchvinnande mål senaste månaden, delat bäst i ligan.