Karlin: "Vi är lite spetsigare framåt"

11 september 2019 15:00

#14lag14analyser: Västervik har bytt ut halva laget, får slå ur underläge och hoppas på leverans av nordamerikaner. Det mesta är alltså sig likt för klubben och tränaren Mattias Karlin.


Det mesta är sig likt i Västervik.

Halva truppen är utbytt, laget får slå ur underläge och i båset står som vanligt Mattias Karlin.

– Det känns bra, vi har något intressant på gång, säger Mattias Karlin.

Just Karlin pekar ut förra säsongen som en nytändning för honom själv.

Året innan valde han att lämna klubben för att coacha Mora i SHL, men fick gå innan säsongen var över. Han återvände till Västervik samma vår och klev in i båset i Kvalserien till HockeyAllsvenskan och såg till att klubben höll sig kvar.

I princip hela laget försvann efter det, men Karlin stannade kvar och fick coacha ett helt nytt lag förra vintern. Det gick strålande, laget nådde sensationellt hela vägen till Slutspelsserien.

– Det var mycket nytt ifjol och det var välbehövligt för mig. Jag har varit i klubben länge och har haft ett gäng spelare över tid, men ifjol så blev inte många kvar av olika skäl och vi fick bygga något nytt. Det var en kul utmaning för mig, säger Karlin.

– Vi startade bra spelmässigt ifjol, men fick inte med oss poängen. Vi växte in i säsongen och blev bättre och bättre. Det kanske var en väntad resa med tanke på att vi hade ett helt nytt lag.

I år har omsättningen inte varit lika massiv, men halva truppen är ändå utbytt.

– Vi har en trupp med mycket talang. Det känns spännande.

Ifjol plockade Västervik in fem transatlanter i truppen och det var ett lyckat drag. Fyra av fem spelare blev nyckelspelare, även om Trevor Mingoia och Kevin Schulze såldes innan säsongen var över.

I år har Västervik återigen fem nordamerikaner i truppen. Darren Nowick är kvar, och in kommer även Adam Plant, Rob Bordson, Peter Krieger och Jake Ranolph.

– Vi träffade rätt ifjol. När man tar in utländska spelare så vill man att de ska vara med och bidra och göra skillnad, inte bara logga istid, och de som vi plockat in till i år kan förhoppningsvis också ta tongivande roller. Vi har höga förväntningar på dem. En del av dem har inte varit utanför Nordamerika innan så vi får ha lite tålamod, de kanske inte är bäst direkt.

Med tanke på transatlanternas succé ifjol är det lätt att tro på detsamma i år...
– Jo, det kan lätt bli så, men årgångar ska inte jämföras med varandra och det här är helt nya individer.

Bland nyförvärven sticker också Erik Nyström ut, en lirare som har ett fint poäng-cv i HockeyAllsvenskan att luta sig mot.

Överlag ser offensiven spetsig ut. Nyström och tre transatlanter kommer in, Nowick och Victor Öhman är kvar, och i skuggan finns spelare som Oskar Pettersson, Adrian Elefalk och Victor Wänghult som alla har potential att blomma ut.

– Vi är mer offensivt lagda i år, vi är lite spetsigare framåt. Det har bara blivit så. Samtidigt som flera av de här spelarna har spets framåt så vill få in ett bra defensivt tänk hos dem också. De ska behålla offensiven, men bli skarpare defensivt.

I de bakre leden har Västervik behållit fem backar och värvat två talanger, samt tagit in Adam Plant. En tydlig indikation på att backarna som är kvar gjorde det bra förra året.

– Vi gillade vår backbesättning ifjol. Vi fick väldigt bra utväxling och är nöjda med det de gjorde förra året, speciellt efter jul.

Målsättningen är inte satt, men...

– Vi som klubb är fortfarande i stadiet att vi ska etablera oss i HockeyAllsvenskan. Det handlar om att undvika de två sista platserna. Sedan är det klart att vi vill spela Slutspelsserien igen. Förstå mig rätt, men det finns egentligen bara ett streck att sikta mot i den här serien och det är åttondeplatsen, säger Karlin.

» #14lag14analyser