Gästkrönika: "Hon blev bara fem år gammal"

23 oktober 2017 11:00

Varje vecka publiceras en gästkrönika. Denna vecka skriver AIK-spelaren Joakim Thelin om #fuckcancer, sitt initiativ och klubbens arbete kring välgörenhet.


Hon blev bara fem år gammal.

Hon älskade att uppträda, sjunga och spela teater.

Ett av mina starkaste minnen av henne, även om hon inte var där själv, var när hennes favoritartist Amy Diamond var på hennes begravning och sjöng.

Livet är inte rättvist.

Jag var bara 15 år när min kusin bara några dagar efter hennes femårsdag gick bort i cancer. Jag var hemma och hälsade på henne och hade henne i knäet och ett par dagar senare var hon borta. Det kändes ofattbart.

Det tog väldigt hårt på mig.

Vi hade en speciell relation. Jag tror jag var lite av hennes favoritkusin. Hon var definitivt min favoritkusin.

Man blir ständigt påmind om cancern och det känns som att någon man känner drabbas varje dag. Inom hockeyn hörde vi nyligen om Brian Boyle som diagnostiserats med leukemi, för att ta ett färskt exempel.

Sedan min kusin gick bort har jag engagerat mig kring cancerforskningen.

Ifjol samlade vi i AIK in pengar i samband med att barncancerfonden var matchvärd på en av våra hemmamatcher. Jag frågade grabbarna i laget om de ville vara med och skänka en krona per åskådare. Det ville alla. Vi avrundade uppåt och skickade in 5 000 kronor.

Jag kände att jag ville göra något i år också.

Därför tog jag initiativet till att skänka tio kronor till barncancerfonden för varje mål AIK gör i år. Jag har fått mycket positiv respons kring det. En AIK-supporter skickade in 2 000 kronor direkt. En kompis, som håller på Djurgården, skulle skänka pengar för varje mål som jag gör – och för varje mål som AIK släpper in i år.

I år har vi i AIK också startat ett samarbete med Barncancerfonden och vi har något som vi kallar AIK-kompisar. Jag, Christian Sandberg och Jonas Almtorp har varsin AIK-kompis – ett barn som är eller har varit sjuk i cancer och som vi umgås med och hittar på saker med. Jag hoppas att det ger dem något för oss ger det enormt mycket.

För två år sedan gjorde jag en tatuering på armen. På den står det FUCK CANCER och har ett band med lavendelfärgen som symboliserar alla cancerformer.

Den är en påminnelse om att kämpa mot cancern varje dag.

Jag vill inte att fler ska behöva uppleva det jag upplevde som 15-åring.

Joakim Thelin
Spelare i AIK