Spångberg: "Jag har alltid varit en lirare"

19 september 2019 15:00

Jacob Spångberg har bytt Södertälje mot Vita Hästen. Nu hoppas han att det offensiva backspelet ska generera fler poäng på kontot.


Jacob Spångberg hymlar inte om att han, precis som de flesta i HockeyAllsvenskan, vill till SHL.

Han gjorde en bra säsong med Södertälje ifjol, men en skada mitt under vintern gjorde att han missade två månaders spel och eventuella SHL-chanser gick upp i rök.

Något nytt kontrakt i SSK fick han inte heller.

I vinter väntar spel med Vita Hästen.

– Jag hade en bra säsong ifjol men skadan innan jul satte käppar i hjulet. Jag kom tillbaka på slutet och spelade några matcher, det är jag nöjd med, säger Jacob Spångberg.

Men du blev inte kvar i Södertälje?
– Nej, det är bara att vara ärlig och säga att jag inte fick något erbjudande. Jag var lite förvånad för som jag förstod det så var klubben nöjd med min säsong. Så är det i branschen ibland, det är bara att köpa läget.

Varför blev det Vita Hästen?
– Jag hade bra samtal med Tony (Zabel) under våren och sommaren. Han förklarade för mig vilken typ av hockey han vill spela och vilket upplägg som gällde, och det lät bra. Närheten till Stockholm spelade också in, men främst så fick jag bra vibbar av Tonys presentation.

Var det aktuellt att lämna Sverige?
– Nej, jag tror att jag har mer att uträtta här hemma, och närheten till SHL känns viktig just nu. Det är dit jag strävar. Det krävs en riktigt bra säsong, då får man möjligheten att spela där. Jag vill ge det en chans till.

Vad krävs för att nå dit tror du?
– Det gäller att vara hel och frisk och leverera på hög nivå en hel säsong. Det räcker inte att vara bra en höst och sedan dippa under våren. Skadan ifjol kom olägligt, det gäller att undvika sådana saker. Då kan det gå vägen.

Jacob Spångberg är en mönsterbrytare.

Han är en back som gillar att vara konstruktiv, som vill skapa framåt och som vågar göra de extra grejerna med pucken.

Ibland blir det fel, men 25-åringen har en förmåga att ruska av sig misstag som ingenting.

– Jag har alltid varit en lirare, säger han.

– Jag var nog ännu värre som ung, nu är jag lite mer mogen. Jag gillar att lira, jag bara har det i mig. Det kommer automatiskt ute på isen. Istället för att bara skicka iväg pucken så vill jag göra något kreativt.

Hur är det med avvägningarna?
– Om vi leder i slutskedet eller matchen står och väger så kanske jag kan ta det säkra före det osäkra. Det är en balansgång. Samtidigt, har man en kreativ ådra i sig så ska man använda den. Tycker jag i alla fall. Tony har gett mig friheten att vara kreativ, och det känns bra.

Fans kan bli nervösa när du ska dribbla som siste man, hur känner du själv?
– Det jag gör händer bara, jag tänker inte på det. Jag har alltid spelat så och kommer fortsätta göra det till någon säger åt mig något annat.

Det vore trist om någon sa något...?
– Ja, verkligen, jag är en viss spelartyp och kommer fortsätta spela med lite mindre marginaler även om jag jobbar på riskbedömandet i mitt spel också.

Hur känner du själv när du står i båset och ser andra spela med små marginaler?
– Jag tycker bara att det är fint att se. En fröjd för ögat. Jag gillar kreativa spelare i alla sporter. Det är på något sätt det vackra med idrott, att se skickliga spelare.

Har du några speciella spelare du inspireras av?
– Nej, det tror jag inte, men jag gillar att kolla på fotboll och älskar att se kreativa mittfältare som slår fina passningar. Det är vackert.

Spångbergs offensiva spelstil ger utslag i statistiken.

Tack vare sin positiva corsi-statistik - som mäter antal skottförsök för och emot - så fick han smeknamnet "Corsi" bland vissa fans i SSK under förra säsongen.

– Haha, ja, det var lite roligt. Jag låg bra till i den där statistiken. Det är nog för att jag gillar att spela mig ur sitationer vilket skapar flygande anfall och skott framåt. Jag tror min spelstil gynnar de där siffrorna, säger han.

Är du intresserad av avancerad statistik?
– Nej, inte alls, det där får andra sköta. Jag försöker bara fokusera på mitt eget spel. Jag tror dock att sådan statistik är bra och kan ge tydliga bilder av ett lag och en spelare, men andra får sköta det åt mig så tittar jag på det som är relevant.

I vinter hoppas Spångberg kunna förvalta sin corsi-statistik till något som syns i poängkolumnen.

Ifjol blev det nio poäng på 33 matcher.

– Man kan ha hur bra corsi som helst utan att göra poäng, men hockey handlar om att göra mål och där vill jag upp. Jag vill skruva upp min poängkapacitet, säger han.

– Jag gjorde fem poäng under försäsongen och vet inte om jag gjorde så mycket annorlunda egentligen, men det handlar om att komma in i ett bra flyt. Jag kanske ska tänka mindre och gå mer på instinkt.

Tänker du för mycket?
– Jag vet inte, ibland kanske jag tänker någon sekund extra. Är man inne i ett stim så brukar saker ske automatiskt. Det är bara att kolla på Nicolai Meyer och Sebastian Dyk som jag spelade med i Södertälje ifjol, de kunde skjuta från hörnet och pucken gick in i bortre krysset. De var inne i zonen. Det gäller att hitta det där flytet och för att nå dit krävs det hårt jobb. Plus lite flyt.

Flytet ska han alltså hitta i Vita Hästen.

Ett lag som hade en blytung säsong ifjol.

Laget kom sist i HockeyAllsvenskan, led av måltorka och fick inte ens igång sitt tradionellt vassa powerplay.

Den här säsongen ska bli något annat.

– De som är kvar har lagt förra säsongen bakom sig. Vi har fått in en hel nya spelare och det andas positivism i klubben, säger Spångberg.

– Vi tror mycket på laget vi har, det känns bra så här långt.