Svensson: "Var extremt kul förra gången"

17 augusti 2021 10:30

Jacob Svensson berättar om återkomsten till Almtuna, nya rollen, tiden i AIK, tuffa operationen, soloräderna och förväntningarna.


Jacob Svensson är tillbaka i Almtuna igen.

I en nygammal roll.

Centern fick vikariera som back under senaste säsongen i Uppsala-klubben och nu skolas han om permanent.

– Ja, så blir det, säger Jacob Svensson.

– Det känns extremt roligt. Jag spelade ju back innan jag lämnade Almtuna också och det känns inspirerande att göra det igen.

Anledningen till att 22-åringen fick spela back senaste sejouren i Almtuna var en kombination av två saker, nämligen att Jacob Svensson råkade bli avstängd i samma veva som laget hade en rejäl skadekris i försvarsbesättningen.

Jacob fick spela back på träningarna under sin avstängningsperiod och när det var dags för comeback så fick han fortsätta i den rollen.

Där blev han kvar.

– Jag var avstängd i två veckor och fick fylla upp hålen på backplats då. När jag var klar för spel igen så var det fortfarande backar borta, så jag fick frågan om att spela back. På den vägen är det. Jag blev kvar där bak. Spelade väl forward någon match på slutet, men jag gick mest som back.

Och nu ska du alltså spela back igen?
– Ja, när Tony (Mårtensson) och Björn (Danielsson) hörde av sig så frågade de om jag ville komma hit och spela back, och det ville jag. Inga konstigheter alls.

Känns det som en nytändning för dig?
– Det kan man säga. Jag tyckte det var extremt kul att spela back förra gången.

Jacob Svensson har genom åren visat prov på en förmåga att göra soloräder. Rätt som det är tar han pucken, åker igenom hela rinken och skapar något på helt egen hand.

– Haha, ja, ibland får jag till det. Känner mig hal i de lägena. Det gäller att våga utmana. Hoppas kunna få till mer av det där.

Det kanske är enklare som back?
– Absolut. Man ser spelet annorlunda som back. Då har man fem motståndare framför sig istället för som center då man kan ha två framför sig och tre som jagar bakom. När man kommer upp som back så står motståndarna oftare still och då är det enklare att skjuta fart och få fördel av det.

Vi får stämpla dig som en offensiv back?
– Absolut, jag ska vara en offensiv back. Jag vill komma ut ur egen zon på ett bra sätt och vara stabil över hela banan, men jag ska också vara med och fylla på framåt.

Det två senaste säsongerna har Jacob Svensson huserat i AIK. Han var en av lagets absolut bästa spelare i början av första säsongen, men fick avbryta vintern i förtid på grund av en skada.

– Jag bröt båtbenet i handen under juniortiden. Jag gick med gips i tio veckor då innan de sa att det läkt. Men det visade sig två och ett halvt år senare att det inte alls läkt. Jag hade åkt runt med det där och kom till en punkt när det inte gick längre. Då blev det en steloperation och nu har jag tagit bort båtbenet.

Den gångna säsongen var Svensson tillbaka och matade in 19 poäng på 49 matcher.

– Det var lite att börja om från ruta ett efter den stora operationen. Jag jobbade mig in i säsongen och kom upp i nivå mot slutet.

Jacob Svensson menar att han blivit en bättre spelare under sina två år i AIK. Därmed är det en uppgraderad lirare som kommer tillbaka till Uppsala.

Förväntningarna är också höga.

– Jag tycker att vi i Almtuna ska ha höga förväntningar. Vi har ett bra lag och får vi bara ihop ett bra kollektiv så blir vi bra.

Och vad förväntar du dig av dig själv?
– En hel del. Jag ska ju spela på en ny position men det gick väldigt bra när jag gjorde det senast, och den erfarenheten har jag med mig nu och kan förhoppningsvis komma in i det snabbare. Det är ändå lite omställning, framförallt när det kommer till försvarsspelet och "gap control". Det blir en kul utmaning.