Eliasson: "JVM finns med i bakhuvudet"

15 augusti 2019 12:30

Juniormålvakterna Samuel Ersson och Adam Åhman tog HockeyAllsvenskan med storm ifjol. Kan Jesper Eliasson - som ska vakta Almtunas bur i vinter - följa i deras fotspår?


Samuel Ersson och Adam Åhman.

Det var två juniormålvakter som gjorde dundersuccé i HockeyAllsvenskan ifjol. Båda tillhörde det statistiska toppskiktet och rankades bland ligans bästa puckstoppare.

I år får nya juniormålvakter chansen i HockeyAllsvenskan.

En av dem är Jesper Eliasson som lånas ut från Växjö till Almtuna för att få seniormatchning.

– Att se vad de andra juniormålvakterna gjorde ifjol är mest inspirerande, jag känner ingen extra press för det. Jag tänker inte så mycket på det, jag ska bara komma till jobbet varje dag och göra det bästa jag kan, säger Jesper Eliasson.

Talangen draftades av Detroit Red Wings förra sommaren och har redan varit över på camp två gånger.

– Att bli draftad var extremt coolt. Jag har följt draften länge och det var en dröm att själv bli vald. Att det dessutom blev en så anrik klubb som Detroit som har en fin historik med framgångsrika svenskar var extra kul, säger Eliasson.

– Det har varit häftigt att få åka över och se deras organisation. Bara att de har tre tränare som jobbar med målvakterna är speciellt. Plus att de har en helt ny arena, den var riktigt mäktig.

Ja, nya Little Caesars Arena är imponerande.

En bit från årets nya hemvist Gränbyhallen.

– Så är det, men alla ställen har sin charm, säger Eliasson.

Varför blir det Almtuna i år?
– Det är mest Växjö som styrt upp det där. Vi hade kontakt med Västervik ett tag, men sedan dök Almtuna upp som alternativ. Det är jag nöjd med. Jag ville komma upp på seniornivå i år och HockeyAllsvenskan är en bra liga. Planen inför i år var hela tiden att bli utlånad, så detta blir perfekt.

För 19-åringen väntar seniormatcher för första gången i karriären.

Eliasson, som stod i Växjös J20-lag den gångna vintern, satt med på bänken i både SHL med Växjö och HockeyAllsvenskan med Oskarshamn ifjol, men fick inte spela något.

– Jag har faktiskt gjort några seniorminuter med Troja i HockeyEttan. Jag fick hoppa in i en match. Men det är allt, säger Eliasson.

Vet du vad som väntar?
– Jag blev utlånad en sejour till Oskarshamn ifjol och det var nyttigt. Jag fick sitta på bänken några matcher, men framförallt fick jag vara med i den dagliga träningen och få kontinuitet i den delen. Jag har tränat lite med Växjö också, men inte på daglig basis. Tiden i Oskarshamn var utvecklande och nyttig. En bra upplevelse. Det gör att jag vet lite vad som väntar.

Det var under JVM som Eliasson lånades ut till Oskarshamn för att täcka upp för Adam Åhman som var med juniorlandslaget.

Det blev dock inte helt som tänkt.

På grund av Olle Eriksson Eks avstängning, och lite annat, så blixtinkallades Eliasson till JVM-truppen i Nordamerika.

– Det blev en blixtvisit i Nordamerika. Jag åkte två dagar efter att de ringt in mig. Att få vara med där som fjärdemålvakt lite var inget som jag räknat med, säger han.

– Jag hade precis kommit till Oskarshamn när de ringde. Jag var nog bara där i fyra, fem dagar innan jag lämnade. Sedan kom jag tillbaka till Oskarshamn efter trippen i Nordamerika också. Det blev lite upphackat, men bra ändå.

Är JVM ett mål i år?
– Det är klart att det finns med i bakhuvudet. Jag har chansen att komma med och det är något som jag hoppas på.

Vad krävs tror du?
– Att jag spelar bra i Almtuna och att jag håller en jämn nivå.

Almtuna som lag hade svårt att hitta en jämn nivå ifjol. Laget hackade under säsongen, hamnade i negativt kval och åkte ur - men togs till nåder efter att Pantern dragit sig ur och därför blir det allsvenskt spel för klubben även i år.

Nu hoppas Jesper Eliasson hjälpa Uppsala-laget att lyfta igen.

– Det känns som att vi har en driven grupp som vill väldigt mycket. Vi ska verkligen kämpa den här säsongen, säger Eliasson.

– Som målvakt har man en viktig roll, men jag känner ingen stor press. Jag kan bara spela så bra jag kan så får vi se hur långt det räcker.

» Transfercentralen - full koll på silly season