Panelen: "Ungt, billigt och fräscht!"

7 september 2021 11:30

#14lag14analyser: Tre experter ger sin syn på Mora - hur lagbygget ser ut, vem som blir poängkung och vem som slår igenom, hur det går och vad som blir största nyckeln.


Panelen:
Mathias Andersson, journalist Mora Tidning
Adam Johansson, journalist SportExpressen
John Wikberg, bloggare Dragskott på sportbloggare.com

Vad säger ni om lagbygget?

Mathias Andersson: Mora har fått behålla flera viktiga nyckelspelare från förra året och har värvat in några intressanta spelare som kan ta nästa steg i sin utveckling. Forwardssidan sticker ut i laget där det finns spets rakt igenom i åtminstone två kedjor. Jag vågar nog påstå att det ser bredare ut här jämfört med i fjol. Målvakterna Andreas Ljunggren och Matteus Ward känns som ett tryggt och stabilt par. Backsidan är väl det enda riktiga frågetecknet sedan Adam Masuhr lagt av och Viktor Amnér fått bekymmer med en gammal fotskada. Skulle inte bli förvånad om vi snart ser ett nytillskott här även om Mora har kommunicerat att man vill satsa på backar i de yngre leden.

Adam Johansson: Ungt, billigt och fräscht. Mora fortsätter på den inslagna vägen från föregående säsong. Helt rätt. Efter flera dikeskörningar verkar klubben, under Johan Hedbergs ledning, förstått vilken plats man har i svensk hockeyhiearki. Skärskådas truppen går det att lyfta fram ett jämnt målvaktspar där nyförvärvet Ljunggren lär få förstaspaden, en mycket ung backsida med potential (som saknar någon backbjässe) och en forwardssida som innehåller kvalitet men några osäkra kort. Förlusterna av Larsson och Stål-Lyrenäs smärtar och de går inte att ersätta rakt av, men rekryteringarna av MacIntyre, Miketinac, Oksanen och Bittner breddar anfallsbesättningen.

John Wikberg: Mora har något lovande på gång. Man ska visserligen inte underskatta tapp av toppspelare som Oskar Stål Lyrenäs, Oscar Eklind och Mattias Nörstebö - men MIK har värvat bra. Namn som till exempel Paul Bittner, Axel Bergqvist och Bobby MacIntyre besitter grundförutsättningarna för att vara vassa tillskott. Lägg därtill att ett antal tunga namn som var med sedan tidigare är kvar. Backbesättningen känns förvisso ganska tunn - inte minst med frågetecknet gällande Viktor Amnérs skada - men Mora har ett bra lagbygge rent helhetsmässigt med kvaliteter i såväl offensiven som defensiven, samtidigt som målvaktsbesättningen känns solid.

Vem blir poängkung?

Mathias Andersson: Daniel Ljunggren – igen. Vem levererar samma smörpassningar som honom? Nu får han dessutom fortsätta att lira med målkungen och radarpartnern Johan Persson och sedan kommer han att ha högkvalitativt sällskap i powerplay.

Adam Johansson: En tråkig gissning: Daniel Ljunggren. Låga odds på honom och Johan Persson. Kanske kan Paul Bittner vara där och hota tack vare att han troligtvis kommer spela med herrarna och tillhöra powerplay ett. En dark horse till titeln är Lukas Wernblom.

John Wikberg: Det är en väldigt svår fråga. Mora har ett antal spelare som besitter en tämligen hög offensiv kapacitet. Lukas Wernblom, Johan Persson, Paul Bittner och Emil Oksanen - för att nämna några exempel. Känslan är att Daniel Ljunggren drar det längsta strået även den här gången. En spelare med ett högt “hockey-IQ” som är en pålitlig pjäs.

Vilken spelare har störst genombrottspotential?

Mathias Andersson: Vi fick se det från flera spelare i Mora i fjol. Det lär vi säkert få göra även i år. Om jag får välja en så får det bli Kalle Miketinac. Skåningen kommer garanterat att få mycket förtroende från Johan Hedberg och lär centra en av toppkedjorna. Därifrån kan det mycket möjligt bli 35–40 poäng så länge han hittar kemi med yttrarna.

Adam Johansson: Jag tror att Bobby MacIntyre kan imponera på många där ute i stugorna. En ny bekantskap för de flesta, men han verkar redan ha acklimatiserat sig bra. Annars ska det bli spännande att följa Kalle Miketinac, som kommer få en stor roll i laget. Är det nu han exploderar?

John Wikberg: Mora har en del unga spelare som är på väg uppåt i karriären och mycket väl kan ta nästa steg i utvecklingen. Jag tror mest på Isac Andersson som läget är nu. Frölunda-bekantingen gjorde det stundtals bra redan i fjol och kommer troligtvis - i sämsta fall - bli en framträdande spelare på allsvensk nivå på sikt. Om Andersson blir jämnare är mycket vunnet för MIK.

Vad ska vi ha för förväntningar på laget i år?

Mathias Andersson: Åtminstone en bättre placering i tabellen, alltså tror jag på topp fem. Även om konkurrensen hårdnat i toppskiktet så tror jag att Mora gynnas av att vara en liten outsider. Det finns andra lag som har betydligt större förväntningar på sig och då kan MIK smyga i vassen och faktiskt utmana långt in på vårkanten. SHL-avancemang, rent av? Nja, kanske inte just den här säsongen.

Adam Johansson: Höga. Trots vissa spelartapp och att backsidan skulle må bra av ytterligare något nyförvärv tycker jag att Mora ska vara i toppen och hota om en topp fyra-placering. Det viktigaste är att föreningen fått behålla ledarsidan och spelarstommen. Det brukar över tid ge framgång. Med tanke på hur jämn den allsvenska toppen är i år ser jag Mora landa in på allt från en första till en sjätteplats.

John Wikberg: Johan Hedbergs gäng gjorde det bra förra säsongen och stod för en stark insats i paritet till grundförutsättningarna. Mora har potential för att bli minst lika bra den här säsongen. MIK kan utmana de bästa i HockeyAllsvenskan om allt klaffar. Jag tycker inledningsvis att Mora är ett lag för topp sex i grundserien och i slutspelet kan allt hända. MIK har ingen press på sig i slutspelet - utan där är lag som HV71 och Västerås favoriter - och är i en angenäm situation som en “underdog”.

Vad är största enskilda nyckeln för att laget ska lyckas?

Mathias Andersson: Johan Hedberg och ledarstaben måste få ut den maximala kapaciteten av många spelare för att de ska kunna lyckas. Och som tidigare nämnt måste man lösa backsituationen för att kunna orka hävda sig mot toppkonkurrenterna.

Adam Johansson: Mora är byggt på ett sätt där man förlitar sig på att de yngre killarna ska ta kliv i sina utvecklingstrappor. Det är ett måste för att Mora ska lyckas. Laget innehåller redan allsvenska garanter som Ljunggren och Persson, men fler krävs – både bland backar och forwards – för att dalalaget ska uppleva en rolig säsong. Förra vintern var det flera spelare som slog personbästa under Hedbergs ledning. Det måste ske även i år.

John Wikberg: Defensiven. Försvarsspelet var stundtals halvdant i fjol och Mora släppte in lite väl många mål i jämförelse med många konkurrenter, vilket blev dyrbart i det långa loppet och hämmade laget. Den starka offensiven lyckades inte kompensera det. Om MIK kan förbättra defensiven är mycket vunnet och de offensiva pjäserna slipper få lika stor press på sig att leverera för att masarna ska ha möjlighet att ta nästa steg som lag.