8 spaningar inför finalen!
Publicerad: 2022-04-23
I dag startar finalserien mellan HV71 och Björklöven. Här kommer 8 spaningar inför matchserien.

STATISTIKEN SOM TALAR FÖR HV71

HV71 vann sin semifinalserie med 4-0 i matcher medan Björklöven vann sin semifinalserie med 4-3 i matcher. Blickar vi i statistiken sedan 2000, då det började spelas matchserier i bäst av sju i svensk hockey, och ser till enbart finaler så talar semifinalstatistiken för HV71. Sex gånger i finalsammanhang (både SHL och HockeyAllsvenskan) så har ett lag som spelat sju matcher i semin mött ett lag som spelat färre än sju matcher i semin. Första gången scenariot inträffade, 2007, så lyckades MoDo finna finalen trots en sjumatchersserie i semin. I fem finaler med samma scenario efter det så har laget med färre än sju matcher i semin vunnit varje gång (med Timrå i HockeyAllsvenska Finalen i fjol som mest färska exempel).

DANIEL RAHIMIS STARKA DEFENSIV

Daniel Rahimi är en av slutspelets stora snackisar. Den defensivt skicklige granitbacken är spelaren som alla älskar att ha i sitt eget lag men som ingen vill ha hos motståndarna. 34-åringen brukar växa i slutspelssammanhang, han trivs när temperaturen skruvas upp och det fysiska spelet tilltar, och i år har inte varit något undantag. Rahimi, som i flera kretsar pekas ut som Lövens MVP-spelare just nu, är den spelare i slutspelet som tacklats absolut mest (25 tacklingar) och blockat överlägset flest skott (32 blockade skott).

{!A}

HV71:S POWERPLAY

HV71:s powerplay har varit brutalt i slutspelet där effektiviteten ligger på hisnande 50,0 %. Att prestera sådana siffror i slutspelssammanhang är inget annat än helt enastående. Smålänningarna har producerat 46 mål i slutspelet där femton av målen kommit i just PP, vilket betyder att HV71 gjort en tredjedel (!) av sina slutspelsmål i numerärt överläge. Noterbart är att HV:s powerplay i grundserien landade på 25,0 %, femte bäst i ligan, och att laget således höjt sig både en och två klasser i spelformen i slutspelet. I säsongens fyra möten mot Björklövens så hade HV dock en PP-effektivitet på blygsamma 14,3 %.

SPECIELLT KOMPISMÖTE

Gerry Fitzgerald spelade med Västervik i fjol innan han förra sommaren skiftade till Björklöven. Då värvade Västervik in Fitzgerald-kompisen Myles Powell som ersättare i rollen som toppcenter vilket slutade med succé. Samme Powell som mitt under säsongen i år miljöombytte från Västervik till HV71, och som nu ställs mot kompisen Fitzgerald i en final. Både Powell och Fitzgerald, som har en liknande spelstil med sitt drivna centerspel och fina skott, spelar en vital roll i respektive lag, och kommer gå en spännande match i matchen.

JONAS GUNNARSSONS LÖVEN-STATISTIK

Jonas Gunnarsson har gjort ett starkt slutspel och har, i skymundan av den blixtrande offensiven, varit en bidragande del i HV71-framgångarna. Noterbart är dock att "Gunnar The Great" inte varit speciellt framgångsrik mot just Björklöven under säsongen. Han har spelat tre matcher mot Umeålaget där det blivit en vinst och två förluster, och där räddningsprocenten landat på modesta 85,1 %. Backupen Filip Larsson fick chansen i en match mot Löven i vinter och då blev det 3-0-seger och hållen nolla.

{!B}

CLAES ENDRES REVANSCH

Claes Endre, som var en sensation under sin allsvenska debutsäsong med AIK i fjol, tappade förstaspaden till Joona Voutilainen under vintern, men fick komma in i den andra semin mot MoDo efter en Voutalinen-skada - och har därefter storspelat mellan Björklöven-stolparna (som för övrigt varit fina vänner senaste veckorna). 26-åringen fick bara två starter i de tretton sista matcherna i grundserien och nötte trä i hela kvartsfinalen mot Västerås, men har nu visat vilken kapacitet det finns. Räkna med att Endre startar serien mot HV71 också. Känslan mot HV bör också vara god då han, även om det var länge sedan, vaktade buren i 6-2-segern uppe i Winpos Arena i början av hösten.

FELIX GIRARDS DOMINANS I CIRKLARNA

Björklöven hade som ambition att stärka upp centerlinjen inför den här säsongen och en pusselbit där var Felix Girard som tidigt pekades ut som en stark tekare, och som under säsongen bevisat sin styrka i just cirklarna. Kanadensaren har fått begränsat med istid stundtals, men används ofta som tekningsspecialist. Girard var grundseriens näst bästa tekare (efter Moras Robin Johansson) med en vinstprocent på 61,6 %, och har fortsatt på inslagen väg i slutspelet där han vinner 60,3 % av tekningarna. Löven har tekat generellt bra i slutspelet med en vinstprocent på 53,6 %, vilket kan jämföras med HV71 som vinner 50,7 % av tekningarna.

CHAD BILLINS MATCHVINNARFORM

Chad Billins har klivit fram som en speciell matchvinnare för HV71 i slutspelet. Backen har dunkat in tre matchvinnande mål (alltså gjort GWG-målet i en tredjedel av HV-matcherna) och sköt ju sudden-målet i fjärde semin mot Karlskoga som tog HV71 till final. Amerikanen levererar sannerligen när det behövs som mest. 32-åringen var faktiskt mållös under första halvan av grundserien där första målet kom först i den 26:e omgången i mitten av december, och totalt i grundserien blev det åtta baljor. I slutspelet har Billins höjt målfrekvensen radikalt med fem mål på nio matcher.

Jonas Gustavsson