Transferveckan: "13 år, nytt paket & fynd...?"

18 maj 2020 11:00

Varje vecka i Transfercentralen så summerar vi den senaste veckans "silly season" i HockeyAllsvenskan - de hetaste noteringarna, intressanta detaljer, heta rykten och en sammanställning över veckans nyheter.


I BLICKFÅNGET

Hetaste noteringarna från den gångna veckan i HockeyAllsvenskan.

TILLBAKA EFTER 13 ÅR

Efter tretton år på vift, och massor av erfarenheter rikare, så är Daniel Rahimi tillbaka i moderklubben Björklöven igen. Ryktena har florerat en tid, och i fredags, i samband med Lövens 50-årsjubileum, så meddelade Per Kenttä att Rahimi återvänder till Umeå. 33-åringen har bland annat över 500 SHL-matcher i ryggen, samt utlandsspel i Nordamerika och Schweiz plus ett par VM-turneringar. Hyfsat rutinerat nyförvärv, alltså.

MORA HAR ÖPPNAT SILLY SEASON

Anställningsstoppet är hävt i Mora, och därmed har klubben också öppnat sin silly season - och det gjorde dalaklubben genom att presentera dubbla forwardsförvärv under förra veckan. Oskar Stål Lyrenäs, 22, och Lukas Wernblom, 19, är båda unga men har redan massor av rutin att falla tillbaka på tack vare 179 respektive 141 allsvenska matcher. Nya tränaren Johan Hedberg tror att båda talangerna är redo att blomma ut kommande vinter.

NYTT TRANSATLANTFYND?

Västervik har de senaste säsongerna fyndat transatlanter som sedan sålts vidare för att stärka ekonomin. Som Rob Bordson, Darren Nowick och Adam Plant den gångna säsongen. Frågan är då om klubben hittat ett nytt fynd i backen Michael Kapla som ska göra sin första sejour i Europa. Den 25-årige amerikanen fick göra fem NHL-matcher direkt efter college, men har sedan fastnat i farmarligorna. Blir Sverige och HockeyAllsvenskan en nytändning...?

PUBLIKFAVORIT TILLBAKA

Nikolai Belov är en av förra säsongens häftigaste historier. Den ryske backen som spelat VM och vunnit dubbla Gargarin Cup-titlar men som inte hade spelat på två år var en värvningsbomb i Almtuna. Bomben blev en jackpott. 32-åringen gjorde succé både på och utanför isen, och blev en publikfavorit tack vare sitt fysiska spel och sin personlighet. Han såldes till MODO i januari, men har nu valt att återvända till Almtuna för en ny säsong - något som spär på hans popularitet i Uppsala ytterligare.

LEVERANS AV NYTT PAKET

Timrå-sportchefen Kent "Nubben" Norberg levererar nyheter i klump den här våren. Efter paketet med fyra tunga kontraktsförlängningar för två veckor sedan så levererade han ett nytt paket den gångna veckan. I ett svep presenterade Timrå nyförvärven Jacob Johansson och Hugo Reinhardt, samt annonserade ett nytt kontrakt för backtalangen Léon Lerebäck. Reinhardt sticker ut, 24-åringen har spelat i Nordamerika i fem år och har lovordats av sitt college - vilket gör den allsvenska debuten extra intressant.

VILL FÅ NYSTART

Gustav Possler har haft det tufft under seniorkarriären. Han har brottats med skador, inte lyckats blomma ut och fick i vintras lämna Djurgården för spel i finska ligan. Nu tar 25-åringen ett omtag på karriären, och är klar för spel i HockeyAllsvenskan med Björklöven. Forwarden hade tränat med klubben en tid innan han skrev på kontraktet, och kanske är det äntligen dags för det stora genombrottet att komma...?

**

VISSTE DU ATT...

... David Karlström får lira med brorsan i höst? Talangen fick göra tio allsvenska matcher med AIK i vintras, men byter nu klubb och är klar för spel i Almtuna. Där återförenas 19-åringen med storebrorsan Marcus Karlström. Bröderna har aldrig spelat tillsammans i samma lag tidigare.

... Lukas Wernblom är den förste född på 2000-talet som spelat och gjort mål i någon av de två högsta ligorna i Sverige? Han gjorde debut för MODO i december 2016, och gjorde kort därefter mål. Wernblom är bara 19 år, men har redan hunnit spela 141 allsvenska matcher. I veckan presenterades han som nyförvärv i Mora.

... Emil Bejmo var lagkapten under Moras SHL-resa? Forwarden var en viktig kugge 2017 när Jeremy Colliton-ledda Mora gick upp, men därefter har det varit tyngre. Bejmo hade svårt att få kvalitativ istid i SHL och lånades ut till Södertälje, och i vintras följdes en bra start av en svagare avslutning. I veckan meddelade 30-åringen att han lämnar dalaklubben för nya utmaningar.

**

RYKTENA

Hetaste ryktena i HockeyAllsvenskan.

» Trotjänaren och lagkaptenen Per Svensson lämnade Almtuna i januari för att klubben skulle få in pengar, men Svensson hann bara med två matcher i Schweiz innan säsongen tog slut. Nu är backgiganten på väg tillbaka till Sverige. Han har tidigare öppnat för en comeback i Almtuna, men nu uppger unt.se att Timrå börjat dra i honom.

» Enligt MrMadhawk så har MODO och Edwin Hedberg långt gångna diskussioner, och mycket talar därmed för att forwarden spelar i klubben kommande säsong. 26-åringen är juniorskolad i MODO och har SHL-spelat med klubben. Efter det har det blivit en hel del klubbyten, och ifjol var det spel i både Finland och Tjeckien. "Vi är intresserade av Edwin. Han har en historia här och en en bra hockeyspelare, säger MODO-sportchefen Fredrik Glader.

» MODO är på jakt efter ny tränare sedan Björn Hellkvist lämnade. Ett namn som är uppe för diskussion är Jens Gustafsson, enligt MrMadhawk. Gustafsson har varit assisterande tränare i österrikiska Graz99ers de två senaste säsongerna. Tidigare har han bland annat varit huvudtränare i Borås i HockeyAllsvenskan. "Jag kommenterar inga namn över huvudtaget", säger MODO:s sportchef Fredrik Glader.

» Rutinerade centern och ledargestalten Jacob Blomqvist fick inget nytt kontrakt med Brynäs och nu uppges han vara på väg till HockeyAllsvenskan. 33-åringen, med sju raka SHL-vintrar i ryggen, finns bland annat med i diskussionerna hos Södertälje. "Det är ett namn vi har uppe", säger sportchefen Mikael Samuelsson till MrMadhawk.

» Det cirkulerar en hel del rykten kring AIK. Tidigare har både Johan Johnsson och Dennis Fröland kopplats samman med klubben, och nu uppger MrMadhawk att man också är nära en överenskommelse med Anton Karlsson. 23-åringen har bred allsvensk erfarenhet, var med och gick upp i SHL med Leksand 2019 och har den senaste säsongen spelat i Österrike.

» Karlskrona har haft annat fokus än lagbygget senaste veckorna, men nu uppges klubben vara nära att landa ett spännande nyförvärv. Enligt blt.se är KHK på väg att göra klart med 20-årige backen Pontus Englund som är juniorskolad i Timrå och som den senaste säsongen spelat i Österrike. "Det finns en kontakt. Det är en spelare som flera allsvenska klubbar har ögonen på", säger sportchefen Patric Larsson.

**

VECKANS NYHETER

Alla spelarnyheter i HockeyAllsvenskan den gångna veckan.

» Marcus Karlsson, b, från Almtuna J20 till Almtuna

» Oskar Stål Lyrenäs, f, från Tingsryd till Mora

» Jacob Johansson, mv, från Linköping till Timrå

» Hugo Reinhardt, f, från American International College till Timrå

» Léon Lerebäck, b, nytt kontrakt med Timrå

» Nikolai Belov, b, från MODO till Almtuna

» Gustav Possler, f, från Lukko till Björklöven

» Lukas Wernblom, f, från MODO till Mora

» Emil Bejmo, f, lämnar Mora

» Michael Kapla, b, från Newfoundland Growlers till Västervik

» Daniel Rahimi, b, från Växjö till Björklöven

» Dennis Finn Olsson, f, från Kristianstad till Borlänge

» David Karlström, f, från AIK till Almtuna

TRANSFERCENTRALEN

Uppdateringar om silly season varje dag:

» Transfercentralen