Beslut: Anthon Eriksson stängs av två matcher
Publicerad: 2019-01-23
Västerås Anthon Eriksson stängs av två matcher för en "slashing" i matchen mot Pantern.

BESLUT

Efter match penalty i match mellan IK Pantern och Västerås IK, HockeyAllsvenskan, 2019-01-18, åläggs Anthon Eriksson, Västerås IK, följande straff för slashing:

Avstängning fr.o.m. den 19 januari 2019 t.o.m. den 25 januari 2019. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.

Böter om 1 590 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.

Avstängningen bedöms motsvara 2 matcher, inklusive den som följer automatisk vid match penalty.

SKÄL

Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Anthon Eriksson samt en filmsekvens från händelsen.

Anmälan: I slutet av matchen så reducerar Panterns spelare nr 95 Nick Olesen till 1-4 efter målet så åker han och hånar Västerås spelarbås. Västerås spelare nr 53 Anthon Eriksson som då är i spelarbåset stäcker sig ut ur spelarbåset och obehärskat slashar Nick i magen. Nick ådöms mindre straffet för unsportsmanlike conduct och Anthon MP för slashing.

Anthon Eriksson: Jag vill börja med att be om ursäkt för mitt handlande i denna situation då jag vet att det inte är okey att göra på det sätt jag gjorde och att det inte kommer ske igen. Det hela föranleddes av flera saker som deras spelare Nick Olesen gjorde där det hela började med att han förstärkte den situation där vår Lukas Zetterberg får matchstraff och han ligger kvar skadad på isen för att sedan spela direkt i bytet efter, då står han vid vårt bås innan nedsläpp och hånar oss för att vår spelare fick matchstraff. I följande byte gör Nick mål och åker direkt förbi vårt bås och hånar oss igen på ett uppenbart sätt vilket får mig att tappa fattningen och jag slår till honom med klubban över hans byxa ifrån båset, vilket självklart inte är okey.

Disciplinnämnden: Det är utrett att Anthon Eriksson utdelat en slashing på ett sådant sätt som påstås i anmälan. Förseelsen är bestraffningsbar och bör leda till en avstängning vars längd bedöms motsvara två matcher inklusive den automatiska avstängning som följer vid ett match penalty. Han ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet. Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:

– Slaget är avsiktligt och våldsamt
– Slaget utdelas från båset

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 61.

Situationen:


HockeyAllsvenskan