Listan: "Tjena gubbe!"

19 november 2020 09:30

Varje vecka så listar vi tio heta grejer från den gångna veckan i HockeyAllsvenskan - en salig blandning av lag, spelare och prestationer!


1 David Pastrnaks intervju

Hetast den gångna veckan var så klart David Pastrnaks intervju i C More förra torsdagen, där han tog mikrofonen från Lars Lindberg och skötte snacket med kompisen Lucas Carlsson. "Tjena gubbe" är redan ett etablerat uttryck. Pastrnak slog igenom som junior i HockeyAllsvenskan och Södertälje, och spelar numera i Boston Bruins och är stämplad som en av NHL:s bästa forwards.

2 Södertälje

Vilken form Södertälje visar just nu - och laget känns hetast i HockeyAllsvenskan sett till prestationerna i de senaste matcherna. SSK har tagit fyra raka trepoängare och har vräkt in mål i de två senaste matcherna där det blivit 9-1-vinst mot Kristianstad och 6-2-seger mot MODO. Filip Gustavsson är vass i kassen och framåt så vimlar det av spelare som vräker in poäng just nu, inte minst Nick Olesen och Måns Lindbäck.

3 Marcus Erikssons comeback

Marcus Eriksson är en av HockeyAllsvenskans främsta spelare genom tiderna. Han försvann till division två och Guts till den här säsongen, men den gångna veckan blev det klart med en comeback i Vita Hästen där det är tänkt att han ska spela fram till nyår. Återkomsten i Himmelstalundshallen blev en riktig klang- och jubelföreställning. Vita Hästen slog tillbaka MODO med 7-0 (!), och passningsgeniet Eriksson levererade två assist direkt.

4 Marcus Sörensens poängsvit

Marcus Sörensens poängklubba vägrar att svalna. Vita Hästen-forwarden noterade ett mål och två assist i tisdagens 7-0-seger mot MODO och 28-åringen har nu gjort poäng i fjorton raka matcher. Sviten står sig bra historiskt i HockeyAllsvenskan och bara fem spelare har gjort poäng i fler matcher i följd. Rekordet är på 20 matcher, satt av Jared Aulin i Örebro 2011/12.

5 Emil Kruse

Ligans hetaste målvakt just nu? Jo, det är nog Emil Kruse, som är glödhet mellan stolparna i Västerås. Keepern var en stjärnvärvning från Västervik inför förra säsongen men var något av en besvikelse ifjol. Han startade bara tre av de åtta första matcherna i år, men har nu gjort sju raka starter och imponerat stort. I de sju kamperna har Kruse lett VIK till 14 av 21 möjliga poäng, hållit nollan två gånger och noterat en räddningsprocent på 93,0 %.

6 Timrås segersvit

Till följd av uppskjutna matcher så har Timrå bara spelat en match den senaste veckan. Där blev det en 3-1-seger mot Väsby - och Timrå plockade därmed tionde (!) raka vinsten. Den där segerraden är otroligt imponerande. Nu dröjer det dock tills 27 november (på grund av fler uppskjutna matcher) innan Timrå får chansen att utöka sviten till elva raka vinster.

7 Karlskogas målfester

Karlskoga har sannerligen fått igång målfabrikationen igen. Efter tre raka förluster så har BIK nu tagit två raka segrar där man sprutat in hela femton (!) mål via en 8-2-vinst mot Mora och en 7-5-seger mot Tingsryd. Inte minst Linus Karlsson har varit het senaste tiden med poäng i sex raka matcher (två mål och tre assist i de två senaste kamperna), men det är många spelare som levererar framåt för värmlänningarna just nu.

8 Nick Olesen

Spelaren i ligan med bäst "dagsform". Sopat in sex poäng på de två senaste matcherna, och det är bäst av samtliga spelare just nu (finns några som gjort fem poäng på de två senaste kamperna). Nick Olesen är en av formstarka Södertäljes främsta spetsar, och nu producerar han också som den spjutspets han är och ska vara. Mål i tre raka matcher dessutom, och 20 poäng på 18 matcher ger en fjärdeplats i poängligan.

9 Emil Lundbergs målfabrikation

Vita Hästens Emil Lundberg är i sanslös målform just nu. Efter att ha gjort tre mål på de tolv inledande matcherna så har han nu sopat in fem mål på två matcher: först ett hattrick i 6-4-segern mot Kristianstad, sedan två nya fullträffar i 7-0-vinsten mot MODO. Lundberg är därmed en av ligans hetaste målskyttar för tillfället.

10 Jacob Olofssons återkomst

2017/18 så gjorde Jacob Olofsson sin första riktiga säsong i HockeyAllsvenskan med Timrå - och slog igenom. Centern gjorde 21 poäng, vann Guldgallret som ligans främsta junior och sköt flera viktiga mål i kvalet när Timrå nådde SHL. När Timrå trillade ur högsta serien försvann Olofsson till Skellefteå men nu, ett och ett halvt år senare, återvänder han igen - och förväntningarna är höga. 20-åringen ska bland annat fylla hålen efter flyktade NHL-lånen Isac Lundeström och Jesper Boqvist.