"Som en löjligt regisserad Disney-film"

3 juli 2022 09:00

Elias Bjuhr skriver om Östersunds resa upp, osexiga hockeymatcher, "sccchhjukt coolt", samiska, att stormtrivas och att sticka ut.


Fan vad kul för er allihopa att nu Östersund gör entré i HockeyAllsvenskan!

Jäklar vad vi har slitit, stånkat och spelat ett stort antal osexiga hockeymatcher för att ta oss till den större scenen.

Resan började väl ungefär när vår nya arena (Staaren Savka) stod klar 2013, men att på riktigt börja tro på vad vi höll på med smög sig väl på några år senare. För folket och experter runt om HockeyEttan var det nog först efter 19:59 i sista perioden när Dave Westlund gjorde 2-3 som de började tro på det.

Svårt att ta in från en början vilken saga det varit på slutet och den dramatik som uppstod. Som en löjligt regisserad Disney-film kändes det som, lite för spännande.

Firandet var fantastiskt.

Surfandes på de ca 4000 jämtar som tog emot oss i Badhusparken, en av scenerna under Storsjöyran, där man har sett band som Turbonegro. Där tog de emot oss jublandes över bedriften.

Sccchhjukt coolt.

Vi skötte oss. Ingen öl på scenen. Ingen pokal som kraschade. Nä precis, man får ingen pokal som mästare i HockeyEttan. Nu får vi börja slåss om troféer.

Det här är startskottet för jämtlänningarna inför denna säsong, ett sportminne de aldrig kommer att glömma.

Det är en riktigt häftig säsong som kommer och en utmaning med alla dessa anrika klubbar som ska besöka Staaren Savka.

Staaren Savka, är samiska för Östersund Arena och ni kommer lära er några samiska ord när ni besöker oss för det står lite här och där.

Läktare = Vuartasjaejja-låajta.

Omklädningsrum = Gåårveds-tjihtjele.

Nu är firandet över! Verkligheten ikapp, ofta någon slags feber på söndagar, men vi blickar framåt.

Det finns flygplats här uppe. Staden är inte så jäkla långt norrut som ni tror. Ligger ju typ mitt i Sverige, vi tolkar inte på renar och kör inte skoter till ishallen. Som sagt, vi är inte alls som Boden eller Kiruna. Nä, klart ni har koll på Östersund, ni stockholmare har ju för sjutton tagit över Åre. Snordyrt där nu ju. Men man kan ta tåget fram och tillbaka.

Östersund är fantastiskt, stormtrivs. Ordagrant, blåser fan jämnt här men en vindjacka och Lundhagsbrallor så går det bra.

Jag har lätt för att förälska mig i en stad, ännu lättare för att tycka illa om mina motståndare. Är en riktig känslomänniska.

Ja, vem är det som sitter bakom tangenterna här då? Måste ju presentera mig, har nog gjort ett litet större intryck i just HockeyEttan. Elias Bjuhr heter jag, kommer ifrån Storuman. Ganska begränsad hockeyspelare men jag har haft kul som fan. Jag gillar intron och lineup, det har nog varit min styrka som hockeyspelare. Ni andra är faktiskt för jäkla tråkiga. Fan, bjud lite på er själva!

Sedan får man käka upp det efteråt...

Har alltid varit stor i käften, men klarat mig ganska oskadd. Verkar ha någon sorts glimt i ögat. Skulle kunna jämföra mig lite med Dick Axelsson, utan all talang och att jag huserat mestadels i ishallar som liknar Nacka Ishall.

Nu blir det inget mer spelande för mig.

Ska njuta, åka runt och se hur ni andra har det. Jobbar på kansliet här så några ”studieresor” kan man ju göra. Kan bli kul, ni har ju också rättigheter på arenorna? Tingsryd kan jag skippa. Spelade i Olofström en sväng, lärt mig tycka illa om TAIF.

Texten min blev lite riktad mot just Stockholmsområdet känner jag men huserar ju en stor skara supportrar just därifrån.

Ser fram emot detta år som bara den.

Kommer bli grymt, vi ska lösa uppgiften, vi ska etablera oss.

Jag säger vi, för även om jag inte spelar själv så är jag med här. Jag kommer att ta emot er med öppna armar när ni kommer och hälsar på!

» Sommarbloggen 2022