Olesen: "Går mer på prickskytte än kraft"

14 februari 2019 14:00

Nick Olesen vann danska skytteligan ifjol och har fortsatt leverera poäng under sin allsvenska debutsäsong i Pantern. Nu hoppas forwarden att årets spel ska ta honom ända till VM.


Karriären pekar spikrakt uppåt för Nick Olesen.

Forwarden vann danska skytteligan ifjol, skrev kontrakt med Pantern i somras och har under sin allsvenska debutsäsong exploderat poängmässigt efter nyår.

– Jodå, det går hyfsat bra nu, men det kan bli bättre, säger Nick Olesen ödmjukt.

23-åringen har svarat för tretton mål och 33 poäng på 41 matcher i vinter och toppar därmed Panterns interna poängliga i stor stil.

Han inledde säsongen med att göra 17 poäng på 30 matcher, men har ökat på rejält efter nyår där han svarat för sexton poäng på elva matcher. Efter nyår har han dessutom gjort åtta av sina tretton mål.

– Det handlar en hel del om hur vi som lag spelar. Vi har varit bättre efter nyår och då är det lättare att producera också, säger Olesen.

Vad hade du för förväntningar på dig själv inför i år?
– Inga stora förväntningar egentligen. Jag tänkte bara ta en träning i taget, en match i taget, och se vad det leder till.

Sverige är inget nytt för Nick Olesen.

Han flyttade till Karlskoga redan som 15-åring och spelade där två år. Därefter gjorde han dubbla säsonger i Växjö och en säsong i Brunflo i HockeyEttan innan han flyttade hem till Danmark där han spelade i två år innan han i somras kritade på för Pantern.

– Jag flyttade till Sverige och Karlskoga enbart för hockeyns skull, säger han.

– Jag är väldigt nöjd med åren jag gjorde här som ung. Året med Brunflo i HockeyEttan var viktigt för mig. Jag fick spela mycket och utvecklades väldigt mycket.

Men du valde att flytta hem efter ett år där?
– Jo, det har alltid varit en dröm för mig att spela A-lagshockey i mitt hemmalag Fredrikshavn och när jag fick chansen att göra det så var det inte mycket att tveka på. Där fick jag en stor roll och utvecklades mycket.

Ifjol kom det stora genombrottet.

Nick Olesen sköt 29 mål på 50 matcher och vann hela danska skytteligan.

– Det var så klart jätteroligt. Det är inte så vanligt att danska spelare lyckas med det där, det brukar vara importspelare som vinner skytteligan.

Han tackar en gammal allsvensk profil för framgången. Olesen spelade i samma kedja som kanadensaren Mark Hurtubise som gjort 147 poäng på 190 allsvenska matcher med Almtuna, Leksand och Björklöven tidigare i karriären.

Hurtubise och Olesen gjorde båda 53 poäng i danska ligan ifjol och duon blev sexa respektive femma i poängligan.

– Han hjälpte mig väldigt mycket, säger Olesen.

– I pricip allt gick min väg ifjol, men det hade också stor del i att jag spelade med Hurtubise. Vi kom verkligen överens, både på och utanför isen. Vi fick spela från första träningen till sista matchen, och det är klart att vi byggde en fin kemi. Han är en riktigt bra spelare.

Han har ju varit i HockeyAllsvenskan innan, tipsade han dig om att lira i ligan?
– Jo, vi pratade en del om HockeyAllsvenskan, han har bra koll på ligan och trodde det skulle vara ett bra steg för mig i min karriär.

Varför blev det Pantern?
– Min agent hade ett bra snack med dem och allt jag hörde om klubben var bra, så det var inget svårt val egentligen.


Nick Olesen menar att tiden i Pantern gjort honom till en bättre spelare.

– Absolut. Viktor Stråhle (tränare) har hjälpt mig att bli bättre på det jag inte var så bra på innan. Framförallt defensiven och spelet utan puck. Han har lyft mitt spel.

Olesen har varit ett av Panterns spetsigaste offensiva vapen under säsongen.

Inte minst från sin powerplay-position i tekningscirkeln.

– Jag gillar att stå där och stod där under säsongen i Danmark ifjol också. Jag vill ha mycket puck och det får jag ha där, säger han.

Du har snärtat in några skott därifrån, vad säger du om ditt skott?
– Jag vet inte om jag skjuter så hårt, men jag brukar sikta rätt bra och få igenom puckarna. Jag går mer på prickskytte än kraft. Det gäller att skjuta vid rätt tillfälle och på rätt ställen.

Nick Olesens säsong har gett eko i Malmö.

I höstas fick han chansen att spela en SHL-match.

– Det var kul att testa på nivån där. Tempot är detsamma men alla spelare är lite smartare, lite effektivare. Det är klart att det är drömmen att få spela i den ligan en dag.

Nyligen kritade han på ett nytt tvåårsavtal med Pantern.

– Jag gillar klubben och jag gillar staden Malmö. Det kändes givet att skriva på ett nytt kontrakt.

Trots skytteligavinsten i Danmark ifjol så blev det inget VM-spel med Danmark. Olesen hoppas att produktionen i HockeyAllsvenskan ska ta honom närmare en VM-biljett i år.

– Det är klart att jag var besviken ifjol, men det är också väldigt tuff konkurrens om det finns många bra danska spelare i Nordamerika och Europa. Jag var med till sista veckan i förberedelserna innan jag fick veta att jag inte tog någon plats, säger han.

– Jag hoppas att jag tagit mig närmare en VM-trupp i år, men det gäller också att prestera när man väl är med i landslaget.

Först och främst ska säsongen i Pantern avslutas. I första hand ska kontraktet säkras, men chansen på kval uppåt finns också även om det är åtta poäng upp till åttondeplatsen.

– Jag personligen tittar inte så mycket i tabellen. Jag tar en match i taget och tar allt därifrån, säger han.

Vad säger du om lagets säsong?
– Det har varit mycket upp och ner. Vi har haft det tufft på hemmaplan, där måste vi bli bättre.

Vad är nycklarna för Pantern i slutspurten av serien?
– Det gäller framförallt att vi koncentrerar oss på vårt spel och inte faller in i hur de andra lagen spelar. Vi måste också se till att inte dra på oss för mycket utvisningar som varit ett problem. Håller vi oss bara till vårt spel så är vi ett bra hockeylag.