Lundin: "Ingen vill vara oönskad i ett lag"
Publicerad: 2019-06-27
Den gångna säsongen blev rörig. Nu hoppas Albin Lundin på lugn och ro i Timrå - och att få chansen att visa hur bra spelare han kan vara i HockeyAllsvenskan.

Rörigt värre?

Ja, så kan förra säsongen summeras för Albin Lundin som blev oönskad i Almtuna och som istället fick spela SHL-hockey med Djurgården och Skellefteå.

– Jo, det var rörigt, det var det absolut, säger Albin Lundin.

Nu har han skrivit på för Timrå.

– De visade ett tidigt intresse och jag gillade planen som de presenterade för mig. De var tydliga med vad de ville ha av mig och de vill hjälpa mig framåt. Det lät väldigt bra.

Du vill ha lite lugn och ro också, kanske?
– Det vore inte helt fel.

Men vad var det då som hände ifjol?

Efter att under två säsonger ha lånats ut av Djurgården till Almtuna så skrev Albin Lundin på ett permanent avtal med Uppsala-klubben 2017.

Han blev omgående assisterande kapten, svarade för 16 poäng på 51 matcher och var den forward som spelade mest av alla (17:30 minuter per match).

Inför ifjol, hans andra hela säsong i Almtuna, så var förväntningarna därmed med rätta högt ställda och Albin Lundin kändes som en viktig kugge i lagbygget.

Fyra matcher in på säsongen var han oönskad.

– En dag i oktober så var jag i stort sett inte önskad av Almtuna längre. Jag fick ingen riktig förklaring. De var missnöjda med mitt spel men pratade egentligen inte med mig om det.

Hur var det?
– Det är klart att det var tufft. Ingen vill vara oönskad i ett lag. Jag trodde jag skulle ha en ledande roll… så blev det så.

För många kändes det överraskande…
– Det var det för mig också.

Säsongen löste sig bra ändå. Albin Lundin blev utlånad till Djurgården där han spelade fram till december. Därefter hamnade han i Skellefteå där han slutförde säsongen.

– Djurgården hörde av sig och ville låna mig, och på den vägen blev det. Jag var lite stukad när jag kom dit, men de tog hand om mig bra och jag kom in mer och mer i spelet. Det var tal om att stanna längre i Djurgården också, men det blev inte så. De hade en del skador när jag kom in men efter två månader så var alla ordinarie centrar friska, och då skulle jag hamna på sidan. Då fick jag chansen i Skellefteå istället.

Du fick spela mycket i fjärdekedjan i SHL, känner du ändå att du utvecklats som spelare?
– Jo, det tycker jag, det är naturligt att utvecklas när man möter bättre spelare. Någonstans blev detta det bästa som kunde hända mig. Jag fick spela 40-45 matcher i SHL som inte var tanken från början och jag tycker att det gick bra för mig i både Djurgården och Skellefteå.

Ville du vara kvar i SHL?
– Det är klart att jag ville det. Det vill nog alla som varit där. Nu känner jag att komma till Timrå är min bästa chans att ta mig tillbaka till SHL. Det var därför jag valde att gå dit. De vill hjälpa mig som spelare och jag kommer få en bra chans där.

I Timrå är Albin Lundin tänkt som en ledande center.

En omställning mot att vara gnuggande forward i SHL.

– Jag fick flytta runt en del i Djurgården och Skellefteå, jag var en hel del vinge i Skellefteå, men det är center som jag vill och ska vara, säger han.

Det är lite centeröverflöd i Timrå, men du ska gå som center?
– Ja, så är tanken.

Vad har du för egna förväntningar?
– Jag vill ju som alla spelare i HockeyAllsvenskan ta mig vidare någonstans. Jag vill alltid framåt i min karriär. För att komma dit så vill jag komma till Timrå och bidra med mitt centerspel och vara en pålitlig tvåvägscenter som tar mycket ansvar i båda ändarna av isen.

Timrå ramlade ur SHL i våras. Lagbygget är till stora delar nytt… men Albin Lundin tycker att förväntningarna ska skruvas upp.

– Jag tycker alltid att man ska ha höga förväntningar på Timrå. Det är en klubb som ska ligga i framkant. Jag tycker att laget borde klarat sig kvar i SHL ifjol, det är där klubben hör hemma, säger han.

– Nu har man tvingats bygga om i laget, men jag tycker att det ser spännande ut. Vi är en bra grupp som har väldigt kul tillsammans.

» Transfercentralen - full koll på silly season

Jonas Gustavsson