Wallson: "Ska tävla om en plats i SHL"

27 augusti 2021 13:00

#14lag14analyser: Hans Wallson går in på andra säsongen som tränare i Björklöven och berättar om "tredje gången gillt", truppen, skottkraften, nya målvaktssituationen och målsättningen.


Många har drabbats av pandemin under det senaste ett och ett halvt året, men frågan är om något lag blivit så hårt straffat av covid-19 som Björklöven.

För ett drygt år sedan hade Löven levererat den bästa grundserien någonsin i HockeyAllsvenskan men hann inte mer än inleda den HockeyAllsvenska finalen mot MoDo innan säsongen avbröts och avslutades till följd av pandemin. I våras tog sig laget efter en guppig vinter till en ny final men drabbades av covid-19 i finalserien, och kunde aldrig göra sig själva rättvisa efter det.

– Timrå fick också covid-19 under finalserien så det är inget att skylla på, de gick upp välförtjänt, men det är klart att vi hade många spelare som drabbades hårt. Det var synd att inte båda lagen kunde fullfölja finalserien utan uppehållet och med fulla trupper, men så är det, det var inget vi kunde påverka, säger Hans Wallson.

Tredje gången gillt i år då?
– Vi kan ju hoppas på det. Vi är ödmjuka inför det som väntar. HockeyAllsvenskan ser tuffare ut än någonsin med många lag som satsar stenhårt för att gå upp, plus HV71 då som ramlat ner och som vill upp direkt.

Hans Wallson själv gjorde comeback som tränare ifjol efter ett uppehåll.

– Det finns ingen knapp som det bara är att trycka på när man varit borta ett tag. Det som tog längst tid att komma in i var att coacha under matchsituationerna. Det var första gången jag coachade i HockeyAllsvenskan och det behövs lite tid för att lära känna ligan. Nu har jag gjort det och känner mig tryggare, säger han.

– Jag är fylld av energi inför den här säsongen.

Björklöven går in i säsongen med ett av ligans bästa lag på pappret.

Bland nyförvärven finns fjolårets allsvenska toppspelare Claes Endre, Mattias Nörstebö och Christopher Bengtsson. Ja, vi kan räkna även Gery Fitzgerald dit även om han bara spelade halva säsongen innan en skada i december satte stopp för framfarten.

– Det är en spännande trupp. Vi har några nya killar som kommit in med bra energi och fart, säger han.

– Vi har också fått behålla stommen vilket är jätteviktigt. Killar som Olle Liss, Alex Hutchings, Fredric Andersson och Axel Ottosson har varit här ett tag nu, de är vägvisare och vet vad som gäller. Det ger trygghet.

Hur har tanken sett ut med lagbygget?
– En tanke har varit att få in mer skottkraft. Det har vi fått i killar som Gerry Fitgerald, Felix Girard och Christopher Bengtsson. Vi har också velat ha en stark centersida med bra tekare, och där är Girard och Fitzgerald också bra. Vi har killar som skruvar upp farten lite, det känns som att vi är lite piggare än ifjol.

Skottkraften har ett tydligt syfte. Att snäppa upp powerplay-spelet som var stundtals riktigt blekt ifjol.

– Vi har fått in killar som kan skjuta och det är viktigt i powerplay. Vi vill snäppa upp aggressiviteten och attacken mot mål, lasta in fler puckar mot kassen. Vi var lite runda i spelet ifjol och passade istället för att skjuta. Det har vi snackat om nu, att ha mer attackpsyke, och det får vi automatiskt in med de nya killarna som har den här skottkraften. Även Veeti Vainio har ett kanonskott på blålinjen. Vi kan inte skylla på att vi inte har killar som kan skjuta i alla fall.

En tydlig skillnad i strukturen jämfört med förra säsongen är målvaktssituationen.

Ifjol hade Löven meriterade Kevin Poulin som uttalad etta och Isak Mantler som uttalad tvåa. Poulin hade en del frånvaro vilket ökade trycket på Mantler. Nu går Löven en annan väg och satsar på ett mer jämnt par i AIK-succémålvakten Claes Endre och Liiga-meriterade Joona Voutilainen.

– Vi känner att det är viktigt att hålla upp drivet på målvaktssidan. De ska tävla dagligen och den målvakt som är bäst för dagen ska stå. Det bygger en trygghet för båda två och de är med på konceptet.

Målsättningen är det inget att hymla om.

– Vi vill vara med och tävla om en plats i SHL, säger Wallson.

– Första delmålet är att ta oss till slutspel, vi måste dit om vi ska ha chansen. Det blir ett race hela vägen med många lag som är med och slåss om placeringarna. Det ska inte vara enkelt men vi är redo att anta utmaningen. Det kommer krävas ett konsekvent agerande över 52 omgångar. Vår dröm och ambition är att gå upp i SHL.