Matchguide: Nu inleds finalslaget om HockeyAllsvenskan

1 mars 2016 10:00

AIK vann grundserien och Tingsryd slutade tvåa. Det gör duon till de två kombattanterna i den HockeyAllsvenska finalen. I potten ligger ett kvalspel mot SHL och den stekheta finalserien öppnar ikväll, med match nummer ett i Nelson Garden Arena.


Match:
1/3 19.00 Tingsryd-AIK, Nelson Garden Arena

Sändning:
C More Sport, cmore.se

Sedan några veckor tillbaka har det stått klart att AIK och Tingryd kommer att göra upp i den HockeyAllsvenska finalen. Duon har stormat fram genom grundserien, med över 100 poäng vardera och en fantastisk målskillnad.

För Tingsryds del är framgångarna extra imponerande, då laget inför denna säsong tog klivet upp från HockeyEttan. Just HockeyEttan var den serie som AIK för ett år sedan kvalspelade för att undvika nedflyttning till och Solnalaget har verkligen gjort en stark resa.

I söndags sattes så slutpunkten för denna HockeyAllsvenska grundserie. AIK lade där beslag på seriesegern, fyra poäng före den överlägsna tabelltvåan Tingsryd. När lagen ikväll öppnar upp finalserien är det med Tingsryd som hemmalag och Nelson Garden Arena som spelplats.

- Det känns otroligt bra att vara här nu. Det är ju inte direkt något som slängts över oss från en dag till en annan, utan detta är ju något som har smugit sig över oss under en längre tid. Men det är skönt att äntligen få vara här, att få starta upp på nytt igen, resonerar Magnus Sundquist för Tingsryds hemsida.

Tränaren ser fram emot kvällens fight, som blir säsongens femte möte med AIK. Lagen har gått jämna matcher tidigare och vid alla fyra tillfällen har uddamålet avgjort. Inför den laddade finalserien ger Sundquist sin syn på motståndet.

- Vi kan inte påverka det AIK gör, men vi kan komma så förberedda som möjligt. Vi har studerat dem så bra vi kan, även om man inte kan ha motdrag mot allt ändå. Men vi har tittat på en hel del videos och klippt ut en del intressanta saker som vi tittat närmare på.

Matchserien avgörs i bäst av fem och i egenskap av seriesegrare har AIK en extra hemmamatch. I potten vilar ett kvalspel mot SHL, där vinnaren av finalserien ställs mot det sämst placerade laget i SHL. Mycket står med andra ord på spel för AIK och Tingsryd, som mätt krafterna flera gånger om under säsongen. Nu väntar dock det ultimata testet.

- Våra matcher har varit bra och tighta och det har absolut inte varit någon serielunk när vi mötts. Utan mycket prestige, än mer så nu. Vi är två rejäla lag och jag tror att vi kommer spela ungefär likadant som under grundserien, förklarar Tingsrydstränaren Sundquist och tillägger.

- För oss gäller det som vanligt att ha ett otroligt tålamod när det behövs och sedan vara fruktansvärt desperata när det behövs.

Läget i lagen:
Tingsryd kliver in till finalserien med en i det närmaste hel trupp. Markus Persson och Drew Paris är tillbaka i spel, vilket lämnar Niklas Johansson som enda frågetecknet på förhand.

- Vi får se hur det blir imorgon (läs idag). Niklas vill så klart spela och är han klar så spelar han, är han inte det så spelar han inte, berättar tränare Sundquist för TAIF:s hemsida.

När det kommer till gästande AIK har man inte rapporterat om några förändringar i matchtruppen.

Notera att:
* Lagen spelade 2-2 i matcher i grundserien, men där Tingsryd hade övervikt i form av åtta poäng mot AIK:s fyra.
* Malte Strömwall (42 p) var AIK:s främsta poänggörare i grundserien och Eric Castonguay (40 p) var Tingsryds dito.
* AIK hade med 89,11 % seriens bästa boxplay, med Tingsryd som tvåa på 84,44 %.

Läs också:
Tingsryds hemsida inför matchen
AIK:s hemsida inför matchen