Gästkrönika: "Klubben har klivit upp en nivå"

26 februari 2019 11:00

Varje vecka publiceras en gästkrönika. Den här gången skriver Oskarshamn-supportern Leif Löfgren om en klubb som klivit upp en nivå, att göra en "Åshöjden", att våga satsa ungt, en framgångsrik röd tråd och att mötas med större respekt.


Jag började följa mitt IK Oskarshamn redan som ung och minns att jag rös av välbehag när jag stod där i klacken på hemmastå, i den lilla skolådan till hall, med ett tomtebloss i handen och såg idolerna äntra isen.

Det kunde verkligen bli ett sjukt tryck i den där hallen. På den tiden var väl inte alltid hockeyn på någon högre nivå och för den delen inte allt runt om heller, men det har ändrats.

Både sportsligt och ekonomiskt, i alla fall enligt vad som basuneras ut, så är IK Oskarshamn för tillfället ett klubb i medvind. Från att tidigare ha brottats ekonomiskt och kunnat sprattla till någon säsong, så känns det nu som man klivit upp en nivå. Både sportsligt och organisatoriskt.

Redan förra säsongen charmades man långa stunder av lagets spel och det har fortsatt denna säsong.

För årets säsong har verkligen, i alla fall så här långt, varit en succé. IK Oskarshamn som kanske tidigare varit ett lag som ansetts spela på andras misstag, är nu ett lag som verkligen driver matcher. Man väljer inte alltid den lättaste vägen ur egen zon och jag fnissar lite smått när kommentatorerna på C More fortfarande i omgång 47 sätter andan i halsen när det där passet bakom ryggen in framför eget mål kommer, och pucken sedan snabbt tas upp mot motståndarens mål.

När säsongen startade så visste man inte riktigt vad man kunde vänta sig. Att Per Kenttä värvat ihop en kompetent samling spelare var nog många överens om, men att man som lag skulle prestera på den nivå man gjort, var det nog få som väntat sig.

Tomas Videkling, @domarnaPunktSe, skrev på twitter i fredags att IKO:s tio hållna nollor så här långt den här säsongen, är en bedrift som bara Timrå 17/18, Leksand 07/08 och Malmö 05/06 tidigare lyckats tangera i HockeyAllsvenskan.

Älskar den delen av sporten som innebär att det på de allra flesta håll finns utrymme för att göra en "Åshöjden". Framgång är inte bara för några få, framgång är något man förtjänar och något man förtjänar NU.

En sak som jag för tillfället tjusas av när det gäller IK Oskarshamn, är att man "vågar" satsa ungt. Under säsongen har åtta spelare (med speltid) födda -99 eller senare figuerat i laget, flertalet av dom frekvent. Känns som att klubben är ett alldeles utmärkt ställe att utvecklas på. Vem trodde på förhand att Filip Sveningsson skulle göra så pass många mål och poäng i HockeyAllsvenskan sin första seniorsäsong? Vem trodde att Adam Åhman skulle ha bäst SVS% och bäst GAA efter 48 omgångar sin första seniorsäsong? Dessutom oerhört glädjande att en kille från egna juniorleden, Christian Lindberg, fått chansen till landslagsspel.

Ett problem med att som liten klubb lyckas bra är att det blir svårt att behålla och bygga långsiktigt. Under senare säsonger har det även märkts i organisationen runt laget. Vår plats i hierarkin är fortfarande inte i topp, men det är på ett sätt även lite av charmen.

Nya ledare kommer in, nya talanger hittas och nya spelare utvecklas.

Allt efter en röd tråd, en framgångsrik röd tråd.

Publiken och intresset har väl egentligen nästan alltid funnits där, publikstommen är stabil och det är verkligen VÅRT lag då en ansenlig del av ortens, och för den delen även kommunens invånare, match efter match är på plats i Be-Ge Hockey Center. Beläggningen procentuellt är i HockeyAllsvenskans topp och det snackas mycket hockey, överallt.

Det ser bra ut men det är fortfarande inte fastslaget att vi kommer att vara kvar topp två även när grundserien slutar, men vi har oavsett ett grymt roligt kvalspel att se fram emot. Ett kvalspel, där vi oavsett motstånd kommer att bemötas med största respekt.

Det tycker jag att IK Oskarshamn som klubb och genom sitt spel gjort sig förtjänta av denna säsong!

Leif Löfgren
Supporter med IKO-hjärta