Truppen: "Blir en helt ny målvaktssida"

27 augusti 2021 09:45

#14lag14analyser: Björklöven har fått behålla stommen från förra säsongen och kryddat det med ett gäng spännande nyförvärv. Bland annat så blir det helt nya ansikten mellan stolparna.


Noterbart om Björklövens trupp:

– Björklöven har 24 spelare i truppen. Fjorton spelare är kvar sedan ifjol (om vi räknar med junioren David Eriksson som inte gjorde några allsvenska matcher förra säsongen), Viljami Juusola har lånats in från Luleå, Carl Holmer Härgestam har lyfts upp från juniorlaget och åtta nyförvärv har tillkommit.

– Förlustsidan? Ja, där finns bland annat laglojale hemmahjälten Alexander Hellström som efter segdragna skadeproblem valt att avsluta karriären.

– Det blir en helt ny målvaktssida i Björklöven i år. Kevin Poulin och Isak Mantler har lämnat och in kommer istället Claes Endre och Joona Voutilainen.

– Daniel Norbe hade avtal med Björklöven även över den här säsongen men parterna valde att gå skilda vägar i våras. Norbe skrev istället på för HV71. Löven tappade även Julius Bergman i ett sent skede. Backen värvades in från finska Pelicans men valde sedermera att bryta det kontraktet för att istället spela SHL-hockey med Brynäs.

– Björklöven gick in i försäsongen med blott sex backar. Därför lånades finske jättetalangen Viljami Juusola in från Luleå för att täcka upp. Han gjorde det så bra under träningar och matcher att han nu lånats in under resten av säsongen. Löven och Per Kenttä har aviserat att det kan bli ytterligare någon backvärvning.

– Fredric Andersson, Alexander Wiklund och Sebastian Selin har bildat kedja de två senaste åren. Alla tre är kvar och lär således fortsätta tillsammans. Så har det i alla fall sett ut under försäsongen. Trion var riktigt, riktigt bra för två år sedan, men kom kanske inte upp i samma klass ifjol. Lyfter de i år igen?

– Gerry Fitzgerald spelade i Västervik ifjol men säsongen tog slut redan i december på grund av en skada. Den kanadensiske centern, som är hel och frisk nu, hann leverera 17 poäng på 23 matcher innan han gick sönder.

– Spetsigaste värvningen framåt? Det måste ändå vara Christopher Bengtsson. 27-åringen, som har blixtrande fart på skridskorna, hade en skadeupphackad säsong ifjol, men gnistrade när han väl spelade. Han noterade 23 poäng på 27 matcher.

– Björklöven har hela sex högerskyttar på forwardssidan.

– Med en snittvikt på 81,8 kg så är Björklöven det lättaste laget i HockeyAllsvenskan.

TRUPPEN

MÅLVAKTER
Claes Endre - NY från AIK
Joona Voutilainen - NY från HPK

BACKAR
Karl Johansson
Adam Plant
Daniel Rahimi
Mattias Nörstebö - NY från Mora
Veeti Vainio - NY från SaiPa
Alexander Popovic - Nytt kontrakt
Viljami Juusola - NY från Luleå

FORWARDS
Fredric Andersson
William Eriksson
Gustav Possler
Sebastian Selin
Alexander Wiklund
David Eriksson
Christopher Bengtsson - NY från Södertälje
Axel Ottosson - Nytt kontrakt
Francis Perron - Nytt kontrakt
Alex Hutchings - Nytt kontrakt
Carl Holmner Härgestam - NY från Björklöven J20
Elliot Ekefjärd - NY från Malmö J20
Gerry Fitzgerald - NY från Västervik
Olle Liss - Nytt kontrakt
Felix Girard - NY från Innsbruck

TRÄNARE
Hans Wallson
Robert Lahti

FÖRLUSTER
Kevin Poulin, mv, Laval Rocket
Isak Mantler, mv, Östersund
Nikolai Belov, b, oklart
Daniel Norbe, b, HV71
Alexander Hellström, b, slutar
Zach Palmquist, b, slutar
Teemu Eronen, b, Pelicans
Alexander Deilert, b, AIK
Kristoffer Söder, f, Skövde
Pontus Andreasson, f, Luleå
Tyler Vesel, f, HV71
J.T. Brown, f, slutar
Justin Crandall, f, Cardiff