Matchguide: Hemmaplan ska tända Västerås igen
Publicerad: 2017-02-21

Hemma bra - borta nja. Västerås plockar sina poäng i ABB Arena Nord och ikväll hoppas laget studsa tillbaka efter helgens förlust. Motståndet är Tingsryd, ett lag som jagar garanterad kvalplats.

Match:
21/2 19.00 Västerås-Tingsryd, ABB Arena Nord

Sändning:
cmore.se

Nytändningen efter årsskiftet har fått Västerås upp från jumboplatsen, över kvalstrecket och med hopp om ännu högre placeringar. Helgen innehöll både vinst och förlust, via 4-2 mot Pantern på fredagen och 1-2 mot Oskarshamn på söndagen. Poängtappet mot IKO har diskuterats i efterhand.

– Vi hamnar återigen i ett taskigt läge, med att släppa in mål tidigt i matchen. Det som vi analyserat är att man vill så mycket för tillfället att det blir för optimistiskt. Vi måste ha bätte balans i början av matcherna, coola ner oss lite, förklarar Christer Olsson för Västerås hemsida.

Tränaren kan enkelt konstatera att bortaspelet fortfarande krånglar för laget. Däremot är Västeårs urstarka hemma, ett spel som Olsson vill plocka fram ikväll mot Tingsryd.

– Vi kommer att ha våra perioder och Tingsryd kommer ha momentum vissa delar av matchen. V behöver publikens stöd igen och det har varit superhärligt att i de stunder vi inte spelat så bra har de ändå stöttat oss.

Tabellmässigt placerar sig Västerås som tolva, två poäng ovanför Björklöven under det negativa kvalstrecket. Även Tingsryd är i desperat behov av poäng och smålänningarna är tabellsexa. Försprånget ner till det positiva kvalstrecket åtta poäng stort och TAIF kan inom de närmaste omgångarna säkra en biljett till Meca Hockey Race

– Det spelar ingen roll vilket streck du fokuserar på för alla lag har någonting att spela för. För några lag är det ren överlevnad och för några lag är det för att komma högre upp i tabellen och att ta sig till playoff. Vid den här tiden på året är det skreckmatcher varenda match, det är playoffkaraktär till och med innan playoff drar igång, resonerar Magnus Sundquist för TAIF:s hemsida.

Formen har svajat en längre tid för Tingsryd, som har åtta förluster på sina elva senaste matcher. Tränare Sundquist vet exakt hur den svaga trenden ska vändas.

– Det behövs inte funderas och spekuleras så mycket, det är det jag vill få bort för vi har inget att fundera och spekulera över. Vi måste släppa loss men ändå hålla oss inom ramarna för vad vi måste göra varje dag - släpp blyvästarna och kör!

Läget i lagen:

Daniel Bernhardt är redo för spel för Västerås, det bekräftar Christer Olsson. Tränaren berättar att han har 14 forwards och sju backar tillgängliga. Hur truppen formeras kommer att beslutas under dagen.

Tingsryd väntas ställa upp med exakt samma lag som mötte Mora under helgen. De enda bekräftade avbräcken utgörs av Hannes Johansson och Adam Schmidt.

– Hannes får vi se lite hur statusen ser ut, han har vart på lite kontroller idag och Adam får vi ta dag för dag, förklarar tränare Sundquist för TAIF:s hemsida.

Notera att:
* Tingryd har 3-0 i matcher på Västerås den här säsongen;  4-2, 3-2 e.str och 7-1.
* Västerås har vunnit sex av sina sju senaste hemmamatcher.
* Niklas Rubin har petats ner till andraplats i målvaktsligan, där Tingsrydsspelaren har 94,16 %.

Läs också:
Västerås hemsida inför matchen
Tingsryds hemsida inför matchen

Hannes Feldin