5. Rampljuset: "Alla ska få tid i rampljuset"

15 mars 2019 15:00

I åtta artiklar kommer HockeyAllsvenskan att presentera invändningar kring Ola Lundbergs serieutredning. Allt för få hockeyn än mer populär och än mer engagerande.
Del 5: Rampljuset.


När hockeyn är som bäst under slutspelet spelas det många matcher i många olika slutspel och kval. Det optimala är att varje kval och slutspel får sin tid i rampljuset. Först då kan vi skapa intresse för hela hockeyn över hela Sverige och på så sätt engagera fler.

KONSEKVENSER AV SERIEUTREDNINGEN

Det är ingen hemlighet att förr om åren fick inledningen av SHL-slutspelet ofta stå i skuggan av den gamla Kvalserien. Nu föreslår utredaren ett slutspelsträd i alla serier vilket får effekten att slutspelen i SHL och HockeyAllsvenskan kommer pågå parallellt i än större utsträckning än tidigare och dra bort fokus från SHL och kampen om SM-guldet.

Vill vi riskera att en SM-final får stå i skuggan av en stekhet final i HockeyAllsvenskan? Vill vi försvåra för media att täcka och rapportera från alla matcher och på så sätt exponera hockeyn och därigenom skapa maximalt engagemang runt om i Sverige?

HOCKEYALLSVENSKANS FÖRSLAG

Därför föreslår HockeyAllsvenskan att kvalet till SHL ska vara avgjort när det är dags för semifinaler i SHL. Det gör att kampen om SM-guldet ensamt får stå i fokus för både hockeyintresserade och media under både semifinaler och själva finalserien. Med utredarens förslag är det inte praktiskt möjligt.

HockeyAllsvenskan vill maximera intresset och engagemanget för kvalet till SHL och för jakten på SM-guldet. Det går att lösa med en kvalserie, inte med ett slutspelsträd.

SLUTSPELSTRÄD vs KVALSERIE

Nedan syns en jämförelse mellan utredarens och HockeyAllsvenskans förslag för slutspelet. Utredarens föreslår ett slutspelsträd, HockeyAllsvenskan föreslår en kvalserie.

I slutspelsträdet pågår finalserien i både HockeyAllsvenskan och SHL samtidigt.

I en kvalserie har SHL tre veckor med semifinaler och finaler utan konkurrens.

Utredarens förslag: SHL har 12 fria speldagar.

HockeyAllsvenskans förslag: SHL har 25 fria speldagar.

» Förtydligande av HockeyAllsvenskans remissyttrande till Svenska Ishockeyförbundet rörande Serieutredningen (PDF)