Power Ranking: "Svårt att snacka bort..."

23 februari 2021 11:30

Lagranking - så bra är lagen just nu baserat på form, statistik och känsla (inom parentes syns lagens förändring i rankingen jämfört med förra veckan).


1 Tingsryd (+7)

Ligans hetaste lag just nu är faktiskt Tingsryd. Det är svårt att snacka bort. Laget har bara tappat två poäng i de sex senaste kamperna (övertidsförlust borta mot Björklöven), och alltså tagit sexton av arton poäng senaste tiden. Nyckeln? Försvarsspelet och "specialteams". Över de sex senaste matcherna har laget bara släppt in fem mål, haft ett boxplay på 95,0 % och ett powerplay på 31,3 %. Ser vi till spelet i fem mot fem så har laget en corsi på 36,7 % över de där sex matcherna vilket inte imponerar - men man vinner trots det, just tack vare målvakts- och försvarsspelet samt effektiviteten i "specialteams".

2 Timrå

Nej, spelet flyter inte på problemfritt för Timrå just nu. Laget har två förluster på de tre senaste matcherna, och segern - 3-0 mot Vita Hästen - kan i mångt och mycket tillskrivas målvakten Jacob Johansson som agerade vägg. Tränaren Fredrik Andersson har indikerat på att det kanske finns någon "nöjdhet" i laget över det som presterats under säsongen. Helt klart är i alla fall att Timrå inte spelar sin bästa hockey just nu. Samtidigt: de där två förlusterna kom först efter övertid eller straffar och Timrå har poäng i sex raka matcher. Det är inte så illa, trots att spelet inte stämmer.

3 Björklöven

Det blandas fortfarande en hel del i Björklöven, men nu har Umeå-gänget i alla fall spelat in tre segrar på de fyra senaste matcherna där övertidsvinsten mot just nu starka Tingsryd sticker ut. Vilda västern-matchen mot Väsby är svåranalyserad, men också ett tecken på att Löven inte riktigt har stabiliteten för tillfället (vi ska inte heller förringa att Väsby är i bra form). Behöver få igång offensiva spetsar som Justin Crandall, Olle Liss och Pontus Andreasson som har så mycket mer i sig än de får ut just nu.

4 AIK (-3)

Efter att ha tagit fyra raka segrar och poäng i tolv raka matcher så dippade AIK den gångna veckan där det blev dubbla förluster, dessutom mot lag långt ner i tabellen: 0-3 mot Almtuna och 2-5 mot Väsby. Varken defensiven eller offensiven var så bra som den varit tidigare och till och med succémålvakten Claes Endre såg mänsklig ut mellan stolparna. Samtidigt så visar statistiken att det ändå varit okej i både powerplay och boxplay, och corsi-statsen (54,4 %) är stark, så när AIK får upp effektiviteten framåt igen så lär det lossna. Räkna med att AIK lyfter strax igen.

5 Karlskoga (+2)

Har efter sina fyra förluster nu vunnit två raka matcher. 4-1-segern mot Södertälje senast imponerade. Viktigt inte minst för både försvarsspelet och keepern Tim Juel att få göra en riktigt bra match, för det har svajat något den senaste tiden. Toppkedjan med Gustaf Thorell, Henrik Björklund och Linus Karlsson är fortsatt het, och ger laget spets framåt. Nu är ju David Lindquist tillbaka efter lång frånvaro också, vilket breddar offensiven ytterligare. Känns helt klart på gång igen.

6 Södertälje (-1)

Efter tre raka segrar så åkte Södertälje på en 1-4-smäll mot Karlskoga senast. Som vanligt är det svårt att veta exakt var man har SSK, det blandas och ges lika mycket i resultaten som i kedjeformationerna. Just nu är nyckelspelare som Nick Olesen och Måns Lindbäck förhållandevis svala i sin produktion, och det hämmar laget. Har petat in många nya spelare i uppställningen senaste veckorna, men nu borde roller och hierarkier börja sitta, och då borde också spelet lyfta. Eller? "Specialteams" måste upp. Senaste sex matcherna: 15,8 % i powerplay och 76,0 % i boxplay.

7 Västervik (-1)

I början av säsongen var det stabilitet som kännetecknade Västervik. Smålänningarna tog poäng i mer eller mindre varje match. Nu är det mer upp och ner. Efter två raka förluster och noll gjorda mål framåt så har det nu blivit två raka segrar och sju mål framåt. Att straffvinna borta mot Timrå smäller givetvis högt och visar vilken kapacitet det finns. Fått tillbaka Victor Öhman, Ryan Gropp och Joakim Hagelin vilket gett fler alternativ framåt, vilket är en styrka (backar fick vikariera som forwards tidigare). Har 55,5 % i corsi sett över de tio senaste matcherna, vilket är starkt.

8 Almtuna (+2)

Står på tre raka segrar och det allsvenska kontraktet är i hamn. Det är hela fjorton poäng ner till strecket nu, och det tappar inte Uppsala-laget som helt och fullt kan lägga fokus på slutspelskampen där det är tätt och tajt kring tiondeplatsen. Nye keepern Alexander Sahlin har fått en pangstart i Almtuna och bara släppt in ett mål på två matcher - och han kanske blir tungan på vågen i streckkampen. Lagets corsi över de tre senaste segrarna är svag (38,9 %), men just Sahlin har varit grym och det tillsammans med starkt spel i både powerplay och boxplay har gett Almtuna poäng.

9 Vita Hästen (+2)

Vita Hästen har vunnit och förlorat varannan match sett över de åtta senaste omgångarna. En bergochdal-bana som på något sätt präglat hela säsongen. Målvaktsspelet är bra, både Julius Pohjanoksa och Christian Engstrand har levererat fina prestationer senaste veckorna, men annars är det mycket upp och ner. Tränaren Tony Zabel har berömt lagandan och drivet i gruppen, och det måste skina igenom i prestationerna framöver också. På pappret har Vita Hästen ett bra lag och stundtals spelar man riktigt bra, nu gäller det bara att hitta stabiliteten. Är i högsta grad inblandade i slutspelsstriden, är bara målskillnad efter Almtuna och det skiljer bara sex pinnar upp till Västerås.

10 Mora (-6)

Mora har förlorat fem av de sex senaste matcherna och har framförallt problem med effektiviteten just nu (6,7 % i skotteffektivitet över de sex senaste matcherna). I de två senaste matcherna mot Tingsryd och Vita Hästen så har dalalaget vunnit skotten klart, men dalalaget har inte förmått få in pucken tillräckligt många gånger för att det ska generera trepoängare (och då håller det inte att släppa in 3-3-pucken på det sättet man gjorde igår). Har fortfarande ett par matcher att gå på gentemot konkurrenterna ovanför i tabellen och har ett bra läge att ta sig till slutspel, men då måste effektiviteten i offensiven upp. Sedan ska vi givetvis ha i åtanke att backsidan fått byggas om rejält efter alla skador, vilket så klart inte är optimalt.

11 Västerås (-2)

Nej, det vill inte lyfta av Västerås som varit bleka de senaste veckorna. Står på fem raka nederlag och åkte på en storförlust mot Björklöven under måndagskvällen. Det har blivit en enda trepoängare på de tolv senaste kamperna. Västmanlänningarna känns något uddlösa ut för tillfället, vilket är förunderligt med tanke på det spelarmaterialet man trots allt sitter på. Laget, som bara fått in sju puckar i de fem senaste matcherna, kan så mycket mer än det som presteras på isen just nu. Nu börjar till och med den tidigare så säkra slutspelsplatsen leva farligt, det skiljer bara sex poäng ner till jagande Vita Hästen på elfteplatsen (och då har konkurrenten spelat en match mindre).

12 Väsby (+2)

Väsby har en positiv trend. Laget har vunnit tre raka matcher och det har varit målshower hela vägen: 4-3 efter övertid mot Mora, 7-6 mot Björklöven och 5-2 mot AIK. Medan defensiven varit så där så har offensiven varit glödhet, inte minst tack vare toppkedjan med Raphaël Lavoie, Tobias Lindberg och Colin Smith som kombinerat in arton poäng på bara tre matcher. Haft en galet bra utdelning de tre senaste matcherna, gjort mål på 18,2 % av skotten och haft ett powerplay på 42,9 %, och det blir givetvis omöjligt att hålla över tid. Behöver alltjämt strama upp defensiven och få ordning på boxplay-spelet.

13 MODO (-1)

Efter en tung period med fem raka förluster och nio raka matcher utan någon trepoängare så kom 6-1-segern mot Västerås som något av en blixt från klar himmel. En match som också bevisar att det finns potential i MODO, även om man har haft förtvivlat svårt att visa upp det. Laget har blixtrat till flera gånger under säsongen man har haft svårt att göra flera bra prestationer i följd, och återigen är det upp till bevis för att visa att VIK-insatsen inte var en engångsföreteelse. Får nu in spännande och meriterade Valentin Zykov i laget, vad kan han bidra med?

14 Kristianstad (-1)

Tre raka förluster och bara fyra inspelade poäng sett över de sju senaste kamperna. Bland annat förlorat dubbla matcher mot Vita Hästen som parkerar strax ovanför kvalstrecket, och det har skåningarna inte råd och de där nederlagen släckte nog sista hoppet om att undvika playout. Nu är det tretton poäng upp till tolvan MODO med bara 27 poäng kvar att spela om - det kommer givetvis inte att gå. Alltjämt är offensiven lagets stora akilleshäl. Sett över de sju senaste matcherna så har laget gjort 1,69 mål per match, har en skotteffektivitet på 5,8 % och ett powerplay på 11,5 %.