PREVIEW: MoDo - AIK

17 mars 2023 11:00

I dag drar kvartsfinalen mellan MoDo och AIK igång. Hur ser statistiken ut? Vad blir nycklarna? Här kommer en rejäl genomgång inför matchserien!


KVARTSFINAL

Spelas i bäst av sju matcher. Vinnaren avancerar vidare till semifinal medan förloraren har spelat färdigt för i år.

SCHEMA

LAGSTATISTIKEN

MODO

Poäng: 109 (1)
Mål: 178 (2)
Insläppta mål: 124 (4)
Powerplay: 23,1 % (5)
Boxplay: 78,3 % (6)
Räddningsprocent målvakter: 89,9 % (9)
Tekningar: 47,3 % (12)
Corsi: 56,9 % (1)

(placering i ligan inom parentes)

AIK

Poäng: 65 (10)
Mål: 146 (7)
Insläppta mål: 174 (14)
Powerplay: 21,4 % (9)
Boxplay: 81,5 % (1)
Räddningsprocent målvakter: 88,5 % (13)
Tekningar: 47,8 % (11)
Corsi: 49,7 % (7)

(placering i ligan inom parentes)

SPELARSTATISTIKEN

MODO

Poäng: David Bernhardt, 51
Mål: Mikkel Aagaard, 29
Assist: Pontus Näsén, 37
Skott: David Bernhardt, 177
Utvisningsminuter: Oscar Pettersson, 48
Istid: David Bernhardt, 23:34 min

AIK

Poäng: Daniel Muzito Bagenda och Richard Gynge, 40
Mål: Daniel Muzito Bagenda, 23
Assist: Adam Rockwood, 33
Skott: Richard Gynge, 152
Utvisningsminuter: Thimo Nickl, 69
Istid: Eric Norin, 21:46 min

INBÖRDES MÖTEN

2022-09-23 MoDo - AIK 5-6 (str)
2022-10-21 MoDo - AIK 7-0
2022-12-04 AIK - MoDo 2-4
2023-01-13 AIK - MoDo 2-4

NYCKLARNA FÖR MODO

HÅLLA SIG SKADEFRIA

MoDo har en spetsig och bra trupp, men den senaste tiden har tagit hårt på bredden. Marcus Vela, Josh Dickinson och Daniel Mannberg har brottats med skador ett längre tag och Dickinson och Mannberg ser ut att missa inledningen på serien. Därtill är Oscar Pettersson och August Berg avstängda i inledningen av kvartsfinalserien. MoDo har ersättare och skickliga juniorer, men man klarar inte hur mycket frånvaro som helst. Att hålla sig intakta och undvika fler skador är således en nyckel för MoDo.

MÅLVAKTSFRÅGAN

Kristers Gudlevskis var gjuten förstamålvakt under hela höstan. Tex Williamsson kom tillbaka efter sin skada och gjorde säsongsdebut i mitten av februari. Gudlevskis har startat flest matcher även efter Williamssons comeback, men Williamsson har fått chansen i många av de heta matcherna mot topplag och var magiskt bra i fjolårets slutspel (innan han blev skadad). Allt talar för att MoDo kommer starta med Gudlevskis i kassen och köra på honom, och det är viktigt att en keeper får chansen att växa fram som etta.

DISCIPLINEN

Slutspel innebär hetare spel, tuffare närkamper och riviga "head-to-head"-dueller. Det gäller att hålla huvudet kallt och fokusera på rätt saker. MoDo har dragit på sig en del avstängningar den här säsongen. Både Filip Sveningsson och Theodor Niederbach har varit avstängda och Oscar Pettersson och August Berg har avstängningar som tickar in i slutspelet. MoDo har inte råd att dra på sig stora straff eller avstängningar framgent, för det kommer bli oerhört kostsamt.

NYCKLARNA FÖR AIK

RIDA PÅ ENERGIN

AIK vann bara en av de sju avslutande matcherna i HockeyAllsvenskan och klev in som tydlig "underdog" i åttondelsfinalen mot Almtuna. Resultatet? AIK vann två raka matcher med 5-2 och svepte ut Almtuna på ett imponerande sätt. AIK har haft en tuff säsong där spelet hackat, men verkar nu ha prickat formen när det gäller som mest. Eller som energiknippet och publikfavoriten William Ignberg Nilsson sa: "Vi har ett hemligt recept med oss in i slutspelet." En stor nyckel för AIK är att rida vidare på den positiva energin som åttondelsfinalen gav.

DEFENSIVEN

AIK har haft svårt att få ihop spelet rent allmänt under säsongen men den största akilleshälen har varit försvarsspelet. Faktum är att AIK släppte in flest mål i hela HockeyAllsvenskan. Nu såg försvarsspelet helt okej ut i åttondelsfinalen mot Almtuna och AIK måste bygga vidare där, plus att Niklas Lundström spelar på topp-topp i kassen, för MoDo har en spetsig offensiv. Att försvars- och målvaktsspelet fungerar är en absolut nyckel för AIK.

HÅLLA I EFFEKTIVITETEN

Defensiven är största nyckeln för AIK, men offensiven är så klart viktigt också. Under de tio sista omgångarna av HockeyAllsvenskan så gjorde AIK bara mål på 7,5 % av sina skott, sämst i ligan över den perioden, medan samma siffra skruvades upp till hela 20 % i åttondelsfinalen mot Almtuna. Att hålla upp den extrema effektivteten från åttondelen blir svårt, men det får inte vara lika trubbigt som i avslutningen på grundserien. MoDo lär vara spelförande i den här serien, så en nyckel för AIK är att ta vara på chanserna som bjuds, och då måste man också vara effektiva.