Panelen: "Ingen blir förvånad längre..."

30 maj 2020 09:00

Tre experter ger sin syn på Västerviks silly season - hur den har sett ut så här långt, styrkor och svagheter och vad mer som måste in i truppen.


Panelen:
Jonathan Åhman, Västerviks-Tidningen
Joakim Englund, bloggar om HockeyAllsvenskan på hockeysverige.se
Andreas Hanson, journalist hockeypuls.se och Länstidningen

Vad säger ni om lagets silly season så här långt?

Jonathan Åhman: Väldigt likt tidigare säsonger med Georgsson som sportchef. En del spännande nyförvärv från nordamerika kryddat med lite kantstötta svenska spelare.

Joakim Englund: Ungefär som förväntat skulle jag säga. Man har plockat in förväntad spets från utlandet där man hämtat tre nordamerikaner och en finsk spelare. I skrivande stund har klubben officiellt elva spelare klara men inofficiellt så är det ett gäng namn som ska adderas till den listan. Jag skulle gissa på att man endast är ett par spelare ifrån att kunna kalla det full trupp. Slagstyrkan på laget är svår för mig, som utomstående, att sia om då jag inte har en aning om kvalitén på importspelarna.

Andreas Hanson: VIK har ju som vanligt en av ligans lägre budgetar att röra sig med, men Emil Georgsson och Mattias Karlin har gjort det bra tidigare och jag tycker att lagbygget ser ganska spännande ut, både sett till vad som är officiellt klart och vad som ryktas vara på ingång. Västervik kommer som vanligt att tippas i botten av de flesta, men ingen blir förvånad längre om laget tar sig till slutspel – det brukar ju bli så. Jag tycker att man hittat en del spelare med utvecklingspotential som Alexander Anderberg och Anton Blomberg, och blandar det med lite utländska namn som vill ta en ny väg i karriären, som backarna Saku Kinnunen och Michael Kapla samt centern Gerry Fitzgerald. Svårbedömt, men spännande.

Vad är styrkan i lagbygget?

Jonathan Åhman: Styrkan är potentialen. Man tror sig ha hittat spelare som kanske hamnat snett i andra klubbar och har mer hockey i sig än de visat tidigare. En kategori spelare som Mattias Karlin visat sig vara bra att hantera.

Joakim Englund: Styrkan i Västervik sitter inte i organisationen eller vissa delar av lagbygget utan jag fortsätter att hävda att det är Karlin som är ”mastermind” bakom klubbens framgångar. Han har förmågan att kunna förvandla ett, i vissa fall, ihåligt lagbygge till ett gäng som är som starkast efter jul där man ofta inte ens är nära ett negativt kvalspel.

Andreas Hanson: Västerviks styrka är att man lyckas hitta spelare som verkligen brinner för att utvecklas. Alla spelar för att komma vidare till större klubbar samtidigt som klubben lyckas skapa en stark gemenskap. Man har sin spelidé, det är glasklart vad varje spelare är värvad för att bidra med och man slår alltid ur underläge utan större press på sig.

Vad är svagheten i lagbygget?

Jonathan Åhman: Styrkan är potentialen, och det gör också att svagheten blir osäkerheten. Många av nyförvärven är oprövade i ligan eller ens i Europa och det är alltid någon sorts risk. Det är svårt att veta på förhand hur det kommer att falla ut.

Joakim Englund: Målvaktssidan ser komplett ut där både Samuel Ward och Daniel Marmenlind har torkat bläck på papper. Marmenlind har allsvensk rutin sedan tidigare och var även inlånad några matcher förra säsongen och skötte det med bravur. Dock råder det frågetecken kring Ward som har en krånglande höft. I sådana fall, när kommer han till spel och i vilket skick? I normala fall skulle jag säga att målvaktsparet är att ses som ett stabilt sådant med delad arbetsbörda. Men den stora osäkerheten kring Wards skadeläge gör att målvaktspositionen är ett frågetecken i dagsläget. Frågan är då om Marmenlind håller som uttalad etta? För det är en sak att komma in och vikariera några matcher, fylld av revanschlusta och energi, en helt annan att leverera varje dag under en hel säsong.

Andreas Hanson: Det blir ju lite second hand över lagbygget, man tar en större risk än många andra klubbar att man värvar spelare som kanske kommer dåligt tränade eller har bristfällig inställning. Varje säsong är det ju x antal värvningar som inte slår väl ut, men så är det i alla lag. Västervik är en av klubbarna som scoutar bäst i ligan. Målvaktssidan är ett frågetecken i och med Samuel Wards skada, och lagbygget är ju inte klart. De sista pusselbitarna blir viktiga.

Vad mer måste in?

Jonathan Åhman: Det är, vad jag förstått, en del spelare som är klara men inte presenterade. Det man behöver är spetsforwards som kan kliva in och leverera framåt från omgång ett. Gerry Fitzgerald är ett namn som är tänkt att leda offensiven men förutom honom och Victor Öhman är det snålt om etablerade allsvenska spelare.

Joakim Englund: Svårt att svara på då jag inte har stenkoll på vilka spelare man sitter och håller på i väntan på att presenteras. Men med tanke på osäkerheten kring Wards skada så säger jag att det är en målvakt som måste in.

Andreas Hanson: Det är ett antal luckor kvar att fylla, men VIK är vad jag hör ganska nära flera värvningar. De söker fortfarande efter en vass högerskytt på forwardssidan och den värvningen blir givetvis väldigt viktig då det är en stor roll som ska fyllas, kanske både i förstakedjan och i powerplay.

Finns det någon drömvärvning klubben kan göra?

Jonathan Åhman: Frågan är om inte drömvärvningen — åtminstone för publiken — presenterades under fredagen. Gilbert Gabor, 100 kg ånglok kommer göra livet surt för många försvarare i vinter. Skämt åsido, även om Gabor är spännande, är han kanske ingen drömvärvning. Darren Nowick är inte presenterad av Skellefteå än men lär hamna där så honom kan dom räkna bort. Går det att få tillbaka Kellen Jones från Schweiz kanske?

Joakim Englund: Det finns en västervikskille vid namn Emil Andrae som nyligen signerade a-lagskontrakt med HV71. Han spås en lysande framtid och förväntas gå i första rundan i draften det här året (om den nu blir av). Det hade varit en drömvärvning som hade slagit gnistor men det kommer tyvärr inte vara aktuellt. Inte ens om han skulle skada sig och måste spela sig i form tror jag HV skulle släppa iväg sin guldklimp. Som sagt, en drömvärvning med betoning på dröm.

Andreas Hanson: Det blir nog svårt för Västervik att hitta någon som gör 50-60 poäng, men det finns ju ett gäng högerskyttar på marknaden, som kanske kan fylla en roll i Västervik och passa inom ramarna för budgeten. Christopher Fish hade sin poängbästa säsong i karriären i Västervik och har lämnat Vita Hästen. Johan Eriksson har ett par tyngre säsonger bakom sig – en flytt till Västervik kan vara precis vad han behöver. Kan man ta en leftare ändå, så kanske Henrik Rommel kan vara just en sån spelare med hög kapacitet som Västervik skulle kunna chansa på.

» Transfercentralen - full koll på silly season!