Panelen: "Saknas tilltänkta spetsspelare"

24 maj 2019 14:15

Tre experter ger sin syn på Karlskronas silly season - hur den har sett ut så här långt, styrkor och svagheter och vad mer som måste in i truppen.


Panelen:
Björn Skarpsvärd, journalist Blekinge Läns Tidning
Peter Synnermark, bloggare KHKaren
Ola Karlman, frilansjournalist

Vad säger ni om lagets silly season så här långt?

Björn Skarpsvärd: Det märks att Karlskrona HK får tänka på ekonomin kring årets spelarbudget. Det är inte lika stor som vid samma tid för året. Patric Larsson har byggt med en del division 1-spelare som varit med några år och som kan ta nästa steg utvecklingen. Om det lyckas får vi se.

Peter Synnermark: Sportchef Larsson har hittat spännande spelare. Hugo Leufvenius tror jag blir en lirare som kommer få blickar på sig från hela Hockey-Sverige.

Ola Karlman: I fjol, efter degraderingen från SHL, byggde KHK helt nytt men det varade inte länge innan det blev dags för stor renovering. Flera av de mest tongivande spelarna från fjolåret har försvunnit. Båda målvakterna har lämnat men ersatts av två burväktare av dokumenterad allsvensk klass. Frågan är vem som ska ta Marcus Paulssons plats bredvid Niklas Johansson i förstakedjan? Spelarbudgeten är inte hög så man får förlita sig på att några av värvningarna blir lyckade "Patric Larsson-värvningar", det vill säga "mycket hockey för pengarna-spelare" som blommar. Sportchef Larsson har visat att han har den fingertoppskänslan. Ove Molin gjorde ett bra jobb när han mjuklandade KHK efter degraderingen, men jag tror att tränarbytet nu blev det optimala. Phil Horsky vill mycket med sin karriär och jag tror han är tränaren för de spelare som vill mellanlanda i KHK på vägen mot stjärnorna.

Vad är styrkan i lagbygget?

Björn Skarpsvärd: Att det finns lite storlek på spelarna och lite mer rutin om än inte på allsvensk nivå på alla.

Peter Synnermark: Vad som är styrkan återstår väl att se. Jag tror att styrkan blir en stark förstafemma och tre andra femmor som är jobbiga att möta där alla gör jobbet och gör stora steg i sin utveckling.

Ola Karlman: Miro Zalars barmarksträning är omtalad och eftertraktad. Pär Lindholm, Alexander Bergström, Jonathan Pudas, Joel Kellman och Calle Rosén är några exempel på spelare som vistats i KHK-miljön och därefter lyft mot högre höjder. Lagbygget innehåller många spelare som besitter talang. Om KHK får ihop pusslet kan det bli en bättre placering än den gångna säsongens sjunde.

Vad är svagheten i lagbygget?

Björn Skarpsvärd: Att det saknas flera tilltänkta spetsspelare. Utan nu får man förlita sig på att spelare som Viktor Liljegren blommar fullt ut som kanske en ersättare till Marcus Paulsson.

Peter Synnermark: På förhand skulle nog många säga att de "stora namnen" saknas. Men jag tror Herr Larsson sniffat upp många guldkorn som är nästa "stjärnor". Jag ser inga uppenbara svagheter.

Ola Karlman: Bra spelare kostar pengar. Ekonomin är KHK:s akilleshäl. Truppen innehåller få namn som känns som säkra kort att inta ledande roller.

Vad mer måste in?

Björn Skarpsvärd: Marcus Paulsson ersättare. Det spets som ska in måste Larsson träffa rätt på. Samt en bra back.

Peter Synnermark: Det ska in en förstacenter och en förstaback. Det behövs förstås för att spetsa till truppen. Sedan kan det nog slinka in någon mer. Cruseman!?... Träningsmatcherna får ge svar om något saknas.

Ola Karlman: Passningsgeniet Niklas Johansson behöver sällskap när det gäller poängproduktionen. KHK-supportrarna hoppas nog på att Patric Larsson kan hitta ett par transatlanter av Matt Careys och Justin Crandalls klass. En rutinerad back av hög allsvensk klass känns också som en nödvändighet.

Finns det någon drömvärvning klubben kan göra?

Björn Skarpsvärd: Nej, inte i nuläget. Hade önskat att Bobbo Petersson hade kommit hem och blivit en ledande back i moderklubben än att nöta bänk i SHL.

Peter Synnermark: Det är förstås om Alexander Bergström kommer hem. Jag tror han kommer efter denna säsongen.

Ola Karlman: Jag väljer att placera namn som Sidney Crosby och även förre KHK-spelaren, KHL-proffset Alexander Bergström, i de orealistiska drömmarnas värld. Jag säger Filip Cruseman som just nu är klubblös och spelat sitt livs bästa hockey i NKT Arena. En vinter där KHK-fansen sjunger om Crusemans kärlek till äppelpaj tror jag vore en optimal möjlighet för honom att ta ny fart i sin karriär.

» Transfercentralen - full koll på silly season!