"Ta vara på tiden och säkra upp framtiden"

19 juli 2021 09:00

Ludvig Larsson skriver om vikten av utbildning, myter om hockeyspelare, ansvar, trygghet, tid och att säkra upp sin egen framtid.


Det här blogginlägget kommer troligtvis inte intressera alla inom hockeyvärlden.

Några kommer redan att ha skrollat förbi, men vissa är fortfarande kvar och läser detta.

Inlägget handlar om vikten av en utbildning.

Nu försvann nog några till… Är du fortfarande kvar? Ja, men då kör vi!

Lite snabbt om mig själv. Jag är född och uppväxt i Malmö och det var där kärleken till hockeyn började (inte skolan). Efter jag var klar med gymnasiet i Sverige bestämde jag mig för att följa min brors fotspår (Alfred Larsson) att åka över till USA för att spela juniorhockey och sedan få chansen att spela hockey på college.

Jag gjorde klar min kandidatexamen inom Business Finans på tre år (Merrimack College), så jag fick en möjlighet att göra en så kallad ”Graduate Transfer” där jag fick chansen att gå till en annan skola (The Pennsylvania State University) där jag kunde spela mitt sista år på college medan jag började min tvååriga Mastersexamen. Jag pluggade Internationella Relationer med en koncentration inom Internationell Business och Ekonomi. Jag har fortsatt studera min Mastersexamen online medan jag spelat professionellt och den är planerad att vara färdig i maj 2022, wohoo!

Min professionella karriär består av ett år i USA i The American Hockey League (AHL), sedan ett år i Mora IK och har nyligen skrivit på för Rögle BK.

Jag tror dem flesta kan hålla med om att det finns en stigma om att hockey pelare ”inte är intelligenta” och att ”de nog har fått för många puckar i huvudet.” Det är citat jag själv har hört flertalet gånger från både lagkamrater men även personer utifrån. Denna stigman har skapat en bild för yngre hockeyspelare att det inte är coolt att vara duktig i skolan eller att det inte finns några förväntningar att man som hockeyspelare ska få bra betyg, eller till och med avsluta sin utbildning.

Finns ett ansvar hos föräldrar, tränare, lärare, ungdomsansvariga, Svenska Ishockeyförbundet och spelarna själva att stötta och pusha våra unga hockeyspelare att ta utbildningen på allvar och att ändra stigmat vi har skapat.

Inte bara är det bra med en utbildning efter hockeyn, men även under sin hockeykarriär. Med min utbildning har jag hittat en trygghet och ett lugn i kroppen av att veta att jag har en utbildning att falla tillbaka på när jag är klar med min hockeykarriär. Nu tänker några: ”du tar bort alldeles för mycket fokus från hockeyn.” Jag kan förklara som professionell hockeyspelare så är man färdig för dagen på en träningsdag runt klockan tolv och har resten av dagen ledigt.

Vad gör man med resten av dagen?

Man kan umgås med sin familj, spela tv-spel etc. Men för de som vill, så finns det möjligheter att studera.

Man tar aldrig bort fokus ifrån hockeyn.

Jag själv tycker det är skönt att komma hem från rinken och kunna ställa om och kunna tänka på någonting annat än hockeyn. Då sporten är ens liv så kan det bli en överdrift av tankar som går till hockeyn som kan vara mentalt jobbigt för oss spelare. Vi tänker på hockeyn verkligen hela tiden. När jag studerar så ser jag det som en ”mental paus” som hjälper mig att kunna fokusera 100 % när jag väl är på rinken.

Om man ta några steg tillbaka och ser på helheten så inser man att det är ungefär 30–35 år kvar efter hockeykarriären fram till pensioneringen, ganska lång tid! I ekvationen finns även risken för skador som kan avsluta karriären.

Varför inte ta vara på sin extra tid och säkra upp sin framtid?

Det finns onlinekurser från flera olika universitet som samarbetar med SICO. Du kan själv välja kurser som du tycker är intressanta och ta det i din egen takt!

Avslutningsvis innan du skrollar vidare vill jag att du ska ställa dig själv frågorna:

Skulle du någonsin ångra att du skaffade en utbildning?

Och har du egentligen någon bra anledning att inte försöka studera?

Förresten! Du får studiebidrag varje månad på 3312 kronor, inte helt fel!

För er som har frågor, eller behöver tips eller rådgivning angående studier i Sverige eller i USA så hjälper jag väldigt gärna till! Ni kan nå mig på min email: [email protected]

Ha en fortsatt trevlig måndag!