Panelen: "Den absolut bästa i hela ligan"

31 augusti 2019 10:00

#14lag14analyser: Tre experter ger sin syn på MODO:s lag och chanser den här säsongen.


Panelen:
Jon Häggkvist, journalist hockeypuls.se
Peter Kempe, MODO-skribent på svenskafans.com
John Wikberg, bloggare Dragskott på sportbloggare.com

Vad säger ni om MODO:s silly season?

Jon Häggkvist: Jag svarade på samma fråga i maj och gav då betyget ”mer än godkänt” och det finns ingen anledning att revidera det betyget nu – för det enda som har hänt sedan dess är att Tobias Enström har bestämt sig för att fortsätta. Vilket ju inte försämrar, direkt. Modo har precis som i fjol valt att lösa större delen av personalstyrkan tidigt under silly season och har en bra grund att stå på. Den enda sillyfrågan nu är om Tobias Viklund – som tränar med laget – skriver på ett kontrakt eller hamnar utomlands. Men han är mer en bonus för laget om han väljer att spela för Modo.

Peter Kempe: Jag måste säga att Modos silly season har varit över förväntan. Man är van att man byter ut halva manskapet, men i år tycker jag att man hela tiden har gjort bra och rätt förlängningar av kontrakt, men den absolut viktigaste är såklart Tobias Enström. Backsidan såg väldigt bra ut redan innan han skrev på, men nu är den enligt mig den absolut bästa i hela serien. Skulle dessutom det envisa ryktet om Tobias Viklund visa sig falla in så är det egentligen för bra för att vara sant. På målvaktssidan har man lyckats behålla alla tre målvakter som testade på spel ifjol, och alla tre är målvakter som kan ge laget chansen att vinna hockeymatcher. Det känns som Hanses är den solklara ettan på förhand, men Lundin visade ifjol att han kan utmana om spaden på ett bra sätt så det blir upp till Dackell att bevisa mycket på försäsongen för att få chansen. Jag gillar ändå att man säkrar upp för skador och liknande genom att kontraktera tre målvakter. Nyförvärven på forwardssidan känns också spännande, Fredrik Olofsson är ganska okänd på förhand men känns som en bra pusselbit, och Mathias From och Kim Rosdahl känns som spelare som kan bryta mönster i matcherna. Nyförvärvet på backsidan, Anton Öhman, kan säkert stärka upp Modos PP-spel också.

John Wikberg: - Det råder inga tvivel om att Modo har fått ihop ett betydligt bättre lag än förra säsongen. Ingen av förlusterna svider och det har tillkommit några riktigt intressanta nyförvärv. Det bästa med Modos silly season är emellertid att Tobias Enström har bestämt sig för att stanna kvar. Definitivt en av HockeyAllsvenskans största profiler som läget är nu - kanske den största.

Vad är MODO:s styrka?

Jon Häggkvist: Kontinuiteten, både på tränarsidan, där Björn Hellkvist fortsätter att forma laget både fysiskt och taktiskt, och i spelartruppen. Stommen från förra säsongen är kvar och klubben har kryddat med några intressanta namn; uppgraderingar av spelarna som har lämnat.

Peter Kempe: Modo har två styrkor som sticker ut, dels är ytterforwardssidan otroligt bra utformad med både spetsspelare och rollspelare som håller hög HA-standard, men jag håller som sagt backsidan som seriens absolut bästa och måste nämna den som lagets största styrka.

John Wikberg: Backbesättningen är lagets starkaste sida. Det är så många fler än redan nämnde Tobias Enström som sticker ut där. Inte minst jättetalangen Mattias Norlinder. Modo har gedigna kvaliteter i såväl offensiven som defensiven på backsidan. Lägg därtill att mixen mellan rutinerade pjäser och unga spelare som är på väg uppåt är eminent. Om Tobias Viklund dessutom återvänder ser det fantastiskt bra ut på backfronten.

Vad är MODO:s svaghet?

Jon Häggkvist: Det är svårt att peka ut någon tydlig svaghet i lagbygget, men om jag ska lyfta någon form av frågetecken så är det hur truppen kommer att hantera den press som kommer med att vara topptippade. De allra flesta har Modo på någon av de översta positionerna i sina tips och det med all rätt också. Hur klarar laget av det, när de blir ”laget att slå” för de allra flesta? Det är upp till bevis för en klubb som slutat på sjätte plats som bäst i allsvenskan.

Peter Kempe: Modos svaghet är ju, precis som den man brukar nämna i dessa sammanhang, att man inte har den där riktiga förstacentern. Visst finns det spelare som kan kliva in och spela center i en topp två-kedja i Modos trupp, men man har inte det där riktigt respekterade namnet som kan få en motståndare att tänka efter en extra gång hur dom ska försvara mot. Fredrik Olofsson och Jonathan Johnson är väl dom som på förhand känns som dom slåss om den rollen, så jag hoppas dom kan bevisa att dom har vad som krävs!

John Wikberg: Visst - det finns en del offensiv spetskompetens på forwardssidan, men inte alltför många spjutspetsar. Modo skulle behöva fler forwards med det lilla extra i offensiven. Det kan bli ödesdigert i SHL-jakten.

Vem blir årets poängkung i MODO?

Jon Häggkvist: Patrik Karlkvist är pålitlig som få i allsvenskan när allting kommer omkring och trots att han har lite mer konkurrens denna säsong så vinner han den interna poängligan igen.

Peter Kempe: Det är svårt att blunda för Patrik Karlkvists framfart i Modo, jag tror han kommer göra väldigt många poäng i år också. Däremot tror jag att Henrik Björklund kommer göra flest mål.

John Wikberg: Patrik Karlkvist. En spelare med ett imponerande målsinne, som har ett brett offensivt register i allmänhet.

Vem blir årets utropstecken i MODO?

Jon Häggkvist: Fredrik Olofsson. Han kommer lite från ingenstans och har väl därmed också inga skyhöga förväntningar på sig, även om Modo hoppas och tror att han ska vara en bärande spelare. Han har sett väldigt intressant ut på försäsongen. Olofsson är en smart och stark center som gör omgivningen bättre.

Peter Kempe: Jag tror att årets utropstecken mycket väl kan bli Victor Berglund, han tog stora steg i sin utveckling ifjol och jag tror han har ännu mer utveckling i sig i år. Dessutom hoppas jag att Tobias Åhström kan visa att han hör hemma i A-laget och producera lite poäng, för han har väldigt mycket hockey i sig.

John Wikberg: Lukas Wernblom. Ett riktigt "råämne", som besitter potentialen att bli en väldigt vass allroundspelare. Känslan är att han blommar ut till en toppspelare i HockeyAllsvenskan den här säsongen.

Hur går det för MODO i år?

Jon Häggkvist: Precis som ”alla” andra tror jag på en topplacering, en allsvensk final känns definitivt inom räckhåll. Hur det går sedan? Fråga mig igen i januari-februari...

Peter Kempe: Modo har gått ut och sagt att man ska vara ett topplag i år och jag ser (hittills) ingen anledning att tvivla på det, lagbygget ser såpass bra ut och Björn Hellkvists spelsystem har cementerat sig och dom flesta har hunnit spela ett år med det och känner sig trygga med vad som förväntas. Det kanske kommer skapas en press över spelarna men jag tror dom är mogna att hantera den. Många har tippat klubbmärket Modo i toppen tidigare, men det är först i år jag tycker man har ett lag för att utmana i toppen. Jag sticker ut hakan och säger att man till och med tar hem förstaplatsen i serien.

John Wikberg: Modo blir ett topplag i HockeyAllsvenskan under normala omständigheter (inga stora skadeproblem och dylikt).

» #14lag14analyser