Karlberg: "Vill visa vilken spelare jag är"

31 augusti 2020 13:00

Marcus Karlberg ska spela i Vita Hästen den här säsongen och nu berättar talangen om marginella rollen i Leksand, att inte få chansen, spelstilen, självförtroendet, lagets chanser och höstens otroliga miss.


I år blir Marcus Karlberg senior på riktigt, men seniorhockey har han redan hunnit spela en hel del.

Men inte på de premisser han själv velat.

I Leksand har han mest haft en marginell roll utan att ha fått utlopp för sin offensiva och kreativa spelstil.

Nu tar han klivet ner i HockeyAllsvenskan för att bli den offensiva spelare han vill vara. Talangen lånas ut från Leksand till Vita Hästen hela den här säsongen.

– Jag känner att jag haft nästan två säsonger i Leksand där jag inte fått spela på det sättet som jag vill, där jag inte fått visa vad jag kan. Jag har fått vara med i många matcher men ändå inte riktigt fått chansen. Samtidigt har konkurrensen varit tuff, och det jag har förståelse för. Nu ville jag få chansen att ta en stor roll och spela mitt spel, och Vita Hästen presenterade ett bra upplägg, säger Marcus Karlberg.

Vita Hästen-tränaren Tony Zabel var en av anledningarna till att det blir en flytt till Norrköping.

– Definitivt. Jag har haft bra samtal med honom och jag såg hur bra det gick för Vita Hästen ifjol. Det är flera unga spelare som blommat ut i klubben, och Tony och de andra tränarna har en stor del i det.

Du är draftad av Columbus Blue Jackets, vad säger de till dig?
– Vi har tät kontakt och de har sagt att det inte spelar någon roll var jag spelar, bara jag får spela mycket och får göra kvalitativa matcher på seniornivå. Det hoppas jag få göra i Vita Hästen, så jag tror det blir bra.

Marcus Karlberg fyllde 20 år i januari och går alltså in i sin första riktiga seniorsäsong. Men då har han redan 51 allsvenska matcher och tretton SHL-matcher på sitt cv.

För två år sedan var han med mer eller mindre hela året när Leksand spelade i HockeyAllsvenskan.

– Jag spelade kontinuerligt från jul och till vi gick upp, men jag fick spela sju, åtta minuter per match och fick inte chansen på riktigt att visa vilken sorts spelare jag ska vara. Ska man plocka upp folk från juniorerna tycker jag att de ska få chansen att spela sitt spel. Inte plocka upp dem för tidigt och spela dem i en undanskymd roll. Så blev det lite för mig, säger Karlberg.

Vad säger du om fjolåret då?
– Jag blev utlånad till AIK direkt. Där gick det bra i början men sedan fungerade det inte riktigt, det var rörigt i klubben och resultaten uteblev. Jag kände att det var bättre att åka hem och få lugn och ro. Jag fick spela mycket i J20, men det var okej. Jag fick spela lite i SHL också, men inte så mycket.

Du har ändå samlat rutin?
– Absolut, jag har nog mer rutin än många andra i min ålder. Jag har varit med om en hel del. Det tror jag kan hjälpa mig framöver.

Marcus Karlberg nämner flera gånger att han inte fått vara den spelare han vill vara.

Vilken spelare vill han då vara...?

– Jag har alltid haft en ganska bra poängproduktion. Jag är en spelare som vill spela mycket med pucken, vara med i offensiva sitiationer och har mina största styrkor i den offensiva zonen. Jag vill spela powerplay. Det är det som jag varit bra på som junior. Jag vill vara en offensiv och producerande spelare, säger han.

Den rollen hoppas du på i Vita Hästen?
– Givetvis, sedan gäller det, oavsett lag och oavsett sport, att spela bra för att förtjäna en sådan roll. Det är jag fullt medveten om. Det jag känner med Vita Hästen är att jag kommer få chansen att visa vad jag kan, och det är det jag sökt efter. Sedan är det upp till mig att svara upp mot den utmaningen.

Vad har du för förväntningar?
– Jag sätter inga förväntningar när det gäller poäng eller så, mer att jag ska få spela mycket, hålla en bra nivå över tid och bevisa att jag kan leverera på allsvensk nivå.

Det känns på dig som att du har ett bra självförtroende?
– Det försöker jag ha. Självförtroende är det viktigaste när du spelar hockey, spelar du med självförtroende så har du alltid kul.

Som son till en storspelare - Mikael Karlberg - så höjs förväntingarna automatiskt. Det är dock inget som bekommer Marcus.

– Jag tycker detär skitkul att se tillbaka på hans karriär och jag är grymt stolt över honom. Samtidigt påverkar det inte mig, det har inget med mitt hockeyspelande att göra. Jag kan inspireras av honom, det var ju tack vare honom jag började spela, men jag bygger min egen karriär.

Efter att ha kommit sist i HockeyAllsvenskan för två år sedan så blev Vita Hästen sexa i tabellen ifjol. Marcus Karlberg tror att klubben kan ta kliv i år också.

Det trots tapp av nyckelspelare som Simon Fernholm, Marcus Eriksson, Istvan Bartalis och skadade Jesper Samuelsson.

– Vi har ett ungt och spännande lag, och jag tror många kommer att överraska. Det är tunga namn som fallit bort, och det blir en utmaning för oss yngre att axla deras roller, men vi ser det som ett spännande uppdrag, säger han.

Just det...

Vi måste också nämna den där händelsen i AIK i början av förra säsongen. Marcus Karlberg hade öppet mål och skulle bara lägga in pucken - men missade otroligt nog buren. Dock så blåstes spelet av i samband med skottet, så att han missade spelade ingen roll. Men missen var ändå anmärkningsvärd.

– Jag har försökt förtränga det där. Det var ett hjärnsläpp. Det blev avblåst för sex man på banan så hade inte blivit mål oavsett, och det var kanske tur det.

Men hörde du signalen?
– Haha, nu kan jag ju säga att jag gjorde det, men nej, jag hörde inte alls den. Jag fattade det att var avblåst i efterhand, och det var lite plåster på såren. Jag var mest chockad då, men kan skratta åt det idag.

» Transfercentralen - få full koll på silly season!