Beck: "Glad att jag fick en andra chans"

10 januari 2019 14:00

Den här säsongen har inte blivit som tänkt för Mattias Beck. Efter att ha fått lämna Västerås har 35-åringen fått en ny chans i Vita Hästen - och nu hoppas han på en lycklig säsongsavslutning.


Den här säsongen har inte blivit vad Mattias Beck hade hoppats på eller förväntat sig.

Efter tre poängproduktiva år i tyska andraligan skrev han inför den här säsongen på för Västerås och var tänkt som en ledande spelare, men efter att ha kört fast, och sedermera blivit petad utanför laget, så fick han lämna klubben.

Istället hamnade han i Vita Hästen.

– Det fungerade helt enkelt inte i Västerås, säger Mattias Beck.

– Det blev varken som jag eller de hade tänkt och då valde vi att gå skilda vägar. Jag har varit förskonad från sådana saker innan i karriären, men nu blev det så. Jag har svårt att peka på vad som inte fungerade i Västerås, ibland blir det bara så, och jag är glad att vi kunde hitta den här lösningen.

Vad hade du för förväntan i Västerås?
– Det är klart att min förväntan var att ha en liknande roll som jag haft de senaste åren, att vara en ledande spelare som gör poäng. Så har det i princip varit i hela min karriär. Jag har varit borta från Sverige och HockeyAllsvenskan i tre år och det var mycket som kändes nytt, även med nytt lag och nya lagkamrater, och jag hittade helt enkelt inte rätt.

Var du förberedd på det som väntade?
– Det där är alltid svårt att svara på men jag upplevde att jag var förberedd. Det måste jag säga att jag var. Det handlade mer om att varken jag eller Västerås hittade rätt roll för mig. Det blev fel från början. Jag tycker inte att det kändes bedrövligt dåligt på något sätt, jag gjorde det helt okej, men jag fick inte ut allt som jag kan.

Du var väldigt produktiv i Tyskland, vad säger du om åren där?
– Det var en positiv upplevelse att vara där. Jag visste inte vad som väntade när jag kom dit men det var en bra liga. Jag kom in och det flöt på bra direkt. I slutet av andra säsongen åkte jag på en knäskada, men jag kom igång bra säsongen efter även om jag fick vila en del under hösten. Det var en rolig tid.

Men du ville hem till Sverige igen?
– Det kändes som att det räckte med tre säsonger. Jag har familj och barn som går i skola också, det kändes rätt att flytta hem och jag var sugen på att spela i HockeyAllsvenskan igen. Västerås blev ett bra alternativ.

Tiden i Västmanland blev dock inte som tänkt, alltså.

35-åringen hann med fem poäng på 19 matcher innan han fick lämna Västerås.

Vita Hästen blev en perfekt lösning - speciellt eftersom Beck bor och har familjen i Nykvarn. Pendlingsavståndet blir detsamma.

– Att det löste sig med Vita Hästen är positivt. Jag har alltid gillar Leffe (Leif Strömberg) som coach. När de hörde av sig så blev det ett lätt beslut. Jag är glad över att ha fått en andra chans i HockeyAllsvenskan, säger han.

– Det började trögt i Vita Hästen också... men med tiden så hoppas jag det blir bra och vi känns på gång.

Efter tio mållösa matcher så blev det äntligen utdelning i målskyttet mot Södertälje den gångna helgen där Beck sköt dubbla mål, inklusive övertidsavgörandet fram till 4-3.

– Det var grymt skönt, säger han.

– Det var lite tursamt att det första skottet gick in, sedan var det skönt att sätta avgörandet.

Du kom helt fri på övertid, han du grubbla mycket med tanke på måltorkan?
– Nej, jag gick faktiskt mest på instinkt. Jag var jagad så jag var tvungen att trycka till ordentligt i skridskoåkningen och sedan var det bara att trycka in pucken.

Skridskoåkningen vid friläget var imponerande.

Just farten är, och har alltid varit, Mattias Becks signum.

– Farten har alltid varit viktig för mig. Jag är en ganmska liten spelare och då har skridskoåkningen varit nödvändig att ha, säger han.

– Skridskoåkningen har alltid funnits där naturligt, men jag hade en knäskada i Tyskland för ett par år sedan och har blivit lite äldre, så visst får man lägga ner mer tid för att hålla sig fräsch, men jag tycker fortfarande att farten är en av mina starkaste sidor på isen.

Islossning för Mattias Beck i helgen alltså - men hela laget har också lyft under 2019.

Efter åtta raka förluster och bara två gjorda mål på sju matcher så har laget nu tagit poäng i tre raka matcher (två segrar och en övertidsförlust) där man gjort elva mål.

– Det är en skön start på det nya året. Jag tycker att vi blivit bättre som lag hela tiden sedan jag kom, säger Beck.

– Jag är inte förvånad över att vi börjar plocka poäng nu. Jag tycker vi spelade bra innan jul och nyår också, det var bara att vi inte fick in pucken i mål. Vi gjorde bra prestationer men fick inte med oss några poäng. Jag tycker ändå att vi jobbat på bra under den här perioden, nu har målskyttet börjat lossna och då vinner vi också matcher.

Ni hade bland annat ett par 0-1-förluster innan nyår, det måste vara tufft att spela bra och släppa in få mål men ändå inte få med sig poäng?
– Exakt, det är frustrerande och mentalt jobbigt. Framförallt för oss spelare som ska göra målen men inte gör dem. Man funderar över vad som inte fungerar. I de lägena är det jäkligt viktigt att inte börja tvivla och tro att allt i spelet i övrigt är fel också. Det gäller att fortsätta göra det som vi kommit överrens om. Jag har varit med i lag förr där det gått troll i målskyttet, det gäller att fortsätta jobba på för förr eller senare så lossnar det igen.

Ni gjorde två mål på sju matcher, det är nästan lite galet...?
– Ja, jag kan inte förklara det där.

Vita Hästen ligger sist i tabellen och allt talar för att det blir kvalspel framåt våren.

Det är dock inget som laget tänker på ännu.

– Vi fokuserar inte alls på tabellen. Det går inte komma längre ner än vi är och vi får lägga vårt fokus på att försöka bli bättre för varje dag som går. Oavsett vad som händer så måste vi försöka spela bra, tro på oss själva och hitta vägar att vinna matcher.

Vita Hästen jagar nytt allsvenskt kontrakt.

Mattias Beck jagar titeln som HockeyAllsvenskans bästa poängplockare någonsin sedan ligan drog igång 2005.

Det var en titel han hade ifjol, innan Jens Jakobs smet förbi. När Jakobs försvann till Norge i somras och Beck kom hem från Tyskland så kändes det givet att Beck skulle ta över tronen igen, men den tröga hösten satte käppar i hjulet för det.

Nu har Jakobs dessutom kommit tillbaka. Han noterade tre poäng på fem matcher i AIK och ska nu spela resten av säsongen i Almtuna.

Jakobs står på 308 poäng, Mattias Beck har 307 poäng (ihopsamlade i Oskarshamn, AIK, Mora, Södertälje, Västerås och Vita Hästen).

– Jag har hört om det där rekordet några gånger. Jag känner Jakobs också, vi spelade tillsammans i Mora, säger Beck.

– Det är klart att sådana där saker är roliga, det är en extra krydda. Det är ett kvitto på att man gjort något bra över en längre tid. Sedan är det inget som jag kan gå och tänka på dagligen, det är många spelare som jagar underifrån också. Det är inte så att jag vill ta titeln och sedan lägga av, det är som sagt mer en rolig krydda.

Men det blir en kul vårduell mellan dig och Jakobs?
– Absolut, det tycker jag också.

Vad förväntar du dig av dig själv resten av säsongen?
– Jag vill vara med och bidra framåt och se till att laget vinner matcher. Jag vill vara delaktig i hela spelet. Jag vill bara se till att den här säsongen slutar på ett positivt sätt.

Hur länge till spelar Mattias Beck?
– Jag vet inte. Jag tar en säsong i taget så får vi se.