Beslut: William Fällström får böter

20 januari 2021 16:00

Vita Hästens William Fällström får böter för en "diving" i matchen mot Västerås.


BESLUT

Efter match mellan HC Vita Hästen och Västerås IK, HockeyAllsvenskan, 2021-01-15, åläggs William Fällström, HC Vita Hästen, följande straff för diving.

Böter om 5000 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda ny bestraffning.

SKÄL

Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från William Fällström samt en filmsekvens av händelsen.

Anmälan: När 16 sekunder återstår av första perioden, i samband med en offside så tacklar Västerås spelare nr 20 Vita Hästens nr 56 axel mot axel. Varpå William ramlar till isen och håller sig för ansiktet. Vi upplever att William uppenbart försöker lura domarteamet att plocka en utvisning för huvudtackling.

William Fällström: Mitt namn är William Fällström från Vita Häsen HC och jag vill överklaga en incident som hände i slut sekunderna i första perioden mot Västerås hemma den 15 januari 2021. Först och främst vill jag meddela att jag inte försökte lura domarteamet för att få med mig en utvisning. Diving hör inte till i hockey. Jag tycker nummer 20 i Västerås kommer från blindside efter en offside avblåsning. På grund av detta slutade jag spela och hade blicken mot min medspelare som fick pucken av mig, med detta var spelet slut och jag hade ingen aning att nummer 20 skulle komma blindside och tackla mig. Jag tar mig i ansikte av ren reflex, då huvudet vrids i en sån situation. Vill också påpeka att jag reser mig upp direkt och åker till båset. Inget av detta hade hänt om nummer 20 i Västerås bestämmer sig att sluta spela efter signalen.

Disciplinnämnden gör följande bedömning: Av filmsekvensen framgår att tacklingen, som inte var alltför hård, träffade William Fällströms axel. Enligt nämnden förstärkte William Fällström effekten av tacklingen bland annat genom att omedelbart ta sig mot huvudet när han ramlar till isen. Nämnden finner mot denna bakgrund att det är utrett att William Fällström har gjort sig skyldig till diving som påstås i anmälan. Nämnden anser att den är av sådan art att den bör leda till bestraffning i form av ett måttligt bötesstraff.

Tillämplig regel: 14 kap 2 § 14 p RF:s stadgar, utvisning enligt regel 65.