Pethrus: "Min chans att visa vad jag kan"

20 juni 2019 14:00

Han är för evigt inskriven i Kristianstads historiebok. Nu hoppas William Pethrus få sitt stora allsvenska genombrott - i Karlskrona.


William Pethrus är för evigt inskriven i Kristianstads historiebok.

Sista omgången i Kvalserien. Avgörande match mot Almtuna. Övertid. Då sköt Pethrus målet som tog den skånska klubben upp i HockeyAllsvenskan för första gången någonsin. Så mycket mer hjälte går det inte att bli.

Nu hoppas backen få sitt stora allsvenska genombrott... i Karlskrona.

– Jag fick fundera lite när Kristianstad gick upp, men Karlskrona visade intresse för mig tidigt och jag tyckte det var det bästa alternativet för mig, säger William Pethrus.

– Det är klart att beslutet blev lite svårare av att Kristianstad gick upp och att jag hade en bra tid där. Det kändes lite jobbigt att lämna, men jag måste tänka på min egen utveckling och när jag fick höra Karlskronas plan på den delen så blev inte valet så svårt.

Det avgörande målet för Kristianstad var så klart en höjdpunkt.

Annars har de senaste säsongerna varit tuffa för William Pethrus.

Han är från Mariestad men är juniorskolad i Mora och fick tidigt chansen i A-laget. Med tanke på att unga backar som Mikael Wikstrand, Tom Nilsson och Lukas Bengtsson gjort dundersuccé i Mora åren innan så skruvades förväntningarna upp på Pethrus.

Var han nästa superback från från juniorleden?

Redan första året i klubben, 17 år gammal, fick han spela 38 allsvenska matcher.

– Jag tycker inte det var jobbigt att de andra backarna hade slagit igenom innan mig. Jag hade en egen resa, säger han.

– Däremot gick allt väldigt snabbt. Jag kom till Mora, började i J18, fick snabbt chansen i J20 och sedan fick jag ett sms av tränaren där det stod att jag skulle träna med A-laget. Där blev jag kvar. Jag skrev på ett avtal på 2+1 år. Allt under första säsongen i klubben.

Vilken resa?
– Det var både en utmaning och en stor chans för mig. Jag hann inte tänka så mycket. Jag hade gått från juniorhockey i lilla Mariestad till ett A-lagskontrakt i Mora på ingen tid alls.

Utvecklingen tog dock inte fart under andra och tredje säsongen i Mora.

2017 gick Mora upp i SHL - och då valde Pethrus att krita på för Pantern.

Det bytet innebar dock inget lyft. Det blev rent av tvärtom.

Han spelade de sju första matcherna första året, sedan lånades han ut till Mariestad resten av säsongen.

Ifjol spelade han de femton första matcherna, sedan lånades han ut till Kristianstad.

– Pantern blev inget bra val för mig. Jag kan inte gå och gräma mig över det nu, men det blev inte alls som jag tänkt mig, säger han.

– Första året kändes det inte som att tränarna trodde på mig. Samtidigt hade vi ett bra lag, jag tror fem av sju backar skrev SHL-avtal sedan, så jag ska inte klaga heller. Jag var förstaårssenior och ungen som inte vågade ta för mig, det spelade in. Jag tappade lite glädje det året, men fick tillbaka den i Mariestad. Ifjol fick jag spela ganska mycket i Pantern i början. Jag gjorde tre poäng på fem matcher. Sedan blev jag åsidosatt, blev sjundeback och hamnade till slut på läktaren. Jag tappade hoppet lite. Jag ska inte klandra andra, jag kan bara se till mig själv, men det fungerade bara inte.

Istället blev det alltså Kristianstad.

Där skrev han historia och blev den stora hjälten.

– Det är sådana avgörande matcher som mot Almtuna som man vill spela. Målet jag gjorde var inte det svåraste jag gjort, men visst var det stort. Kanske främst en lättnad. Vi hade gått igenom så mycket under säsongen med skadeproblem och konkurshot, fått mycket skit överlag och dessutom missat matchbollar tidigare i Kvalserien. Det var en sådan jäkla lättnad att se pucken trilla in. Sedan blev det bara svart för mig. Det var underbart.

Hur blir det att komma till Kristianstad som motståndare tror du?
– Vi får väl se. De kanske inte buar i alla fall.

William Pethrus blommade aldrig ut i Mora och hamnade vid sidan av i Pantern.

Han menar ändå att tiden i Pantern stärkt honom mentalt och sejouren i Kristianstad har utvecklat honom som spelare.

I höst vill 21-åringen etablera sig i HockeyAllsvenskan på allvar.

– Jag känner mig mer redo än tidigare. Jag har alltid tränat själv på somrarna men i år har jag tränat med laget och jag tror det blir bra för mig. Jag känner alla tidigare och det blir inte 20 nya ansikten i augusti. I Kristianstad fick jag en stor roll och spela i alla situationer, till exempel tre mot fem som jag aldrig gjort innan. Jag har lärt mig mycket som spelare och som person. Jag vet hur jag ska tackla med- och motgångar på ett annat sätt nu, säger han.

– Säsongen som kommer är min chans att visa att jag kan vara den back jag vet att jag kan vara på allsvensk nivå.

Vilken typ av back kan du vara på den här nivån då?
– Tidigare har jag setts som en offensiv back men jag har utvecklat min defensiv en hel del. Jag vill och kan vara en tvåvägsback. Offensiven och att producera framåt är lite av mitt signum, det ska jag inte tappa, men jag vill ändå vara en back som går att lita på även i defensiven.

» Transfercentralen - full koll på silly season