Harju: "Sänkt axlarna och släppt loss mer"

22 maj 2021 10:00

Jonatan Harju har bytt Tingsryd mot Södertälje och nu berättar forwarden om bytet, genombrottet, ovissheten förra sommaren, förtroendet och kemin med Felix Olsson.


Varje år är det flera spelare som får sitt genombrott i HockeyAllsvenskan.

En spelare som fick det den gångna vintern var utan tvekan Jonatan Harju.

Efter tröga säsonger i Karlskoga och Karlskrona så lossnade allt i Tingsryd där den store forwarden dunkade in 23 mål och noterade 39 poäng på 48 matcher. Nu har Harju kritat på för Södertälje.

– Södertälje hörde av sig tidigt och berättade om intresset. Jag och sportchefen Mikael Samuelsson hade ett bra snack och då föll mycket på plats, säger Jonatan Harju.

Harju flyttar till Södertälje tillsammans med kedjekamraten och kompisen Felix Olsson.

Just Felix Olsson hade stor del i Harjus genombrott den gångna vintern, på flera vis. Dels så var de kedjekamrater och hittade tillbaka till kemin från ungdomstiden i Övertorneå, dels var Felix den stora anledningen att det ens blev spel i Taif.

Harju hade egentligen ett avtal med Karlskrona i år, men det kontraktet bröts i samband med att KHK degraderades till HockeyEttan till följd av ekonomiska problem.

– Kontraktet bröts i mitten av juli och jag hade ingen aning om vad jag skulle göra då. Eftersom det gått trögt i både Karlskoga och Karlskrona där jag mest fått nöta i tredje- och fjärdekedjan och inte riktigt fått chansen så funderade jag på att ta steget ner i HockeyEttan och börja om lite, säger han.

– Felix var i Tingsryd då och la fram ett gott ord om mig för Magnus Bogren och på den vägen är det. Det kändes helt rätt att komma till Taif. Jag har Felix att tacka för mycket, både att jag hamnade där och att det gick så bra.

Vad klickade i Tingsryd?
– Jag fick förtroende direkt. Tidigare har jag varit allt från i förstakedjan till extraspelare, det har varit mycket tombola, ut och in. Bogren sa tidigt att jag skulle få chansen och det fick jag också. Jag har fått spela femton till tjugo minuter per match, det har jag inte gjort sedan juniortiden så det var hur kul som helst.

Harju parades omgående ihop med Felix Olsson.

– Som ungdomar så spelade vi tillsammans i samma kedja i flera år i Övertorneå. Det var sjukt kul att återförenas igen. Det hade jag aldrig trott. Vi klickade direkt nu igen och det blev bara bättre och bättre under säsongen.

Produktionen var dock relativt mager till en början. Det blev tre mål i de arton första matcherna, men efter jul exploderade det helt och hållet och Harju avslutade med att göra tjugo mål på trettio matcher.

– Jag tycker att jag spelade helt okej fram till jul också men det var mycket stolpe ut. Jag fick inte in puckarna. Det blev bättre när David Gustafsson försvann till NHL, då insåg vi andra att vi måste steppa upp och rollerna blev också större. Sedan blev det som en ketchupeffekt och det kändes som det kom mål i varje match ett tag, det var kul.

Du är stark inne på kontoret framför mål?
– Jag har lärt mig var målen görs och det är där framme man ska vara. Det gäller att hitta rätt position och det känns som det börjat komma mer och mer. Sedan underlättar det att spela med Felix också, han vet vad jag finns och är en skicklig passningsspelare.

I höst får alltså Harju och Olsson fortsätta kampera ihop.

– SSK var nog sugna på att få oss båda två. Jag och Felix har varit öppna med varandra och vetat att vi kunde hamna där tillsammans, men har också sagt till varandra att vi inte ska gå till samma klubb bara för att det ska vara så. Vi måste tänka på oss själva också. Men nu blev det så här och vi är jättenöjda.

Vad har du för förväntningar på dig själv?
– Jag vill fortsätta där jag avslutade förra säsongen. Hugga där framme, vara jobbig att möta och peta in en del puckar.

Du har ett mer grundmurat självförtroende nu, kanske?
– Så är det ju. I Karlskoga och Karlskrona satte jag nog lite för hög press på mig själv. I Tingsryd har jag sänkt ner axlarna och släppt loss lite mer.

Återstår att se om det blir fler matcher mot storebrorsan Johan Harju som lirade i MODO ifjol.

Det är tolv år mellan bröderna.

– Det var lite overkligt att ställa upp vid tekning och ha Johan bredvid sig. Så är det ju. Vi får se vad han hittar på nästa säsong, det är klart att det hade varit speciellt att få möta honom fler gånger, säger Jonatan.