Liljegren: "Tacksam för den tryouten..."

1 september 2020 13:30

Viktor Liljegren byter Karlskrona mot Västervik och nu berättar forwarden om klubbvalet, succésagan, collegetiden, målskyttet, spelstilen, skridskoåkningen och förväntningarna.


Viktor Liljegren har varit en av Karlskronas vassaste målskyttar de två senaste åren.

Nu fortsätter den allsvenska karriären i Västervik.

– Jag hade en konversation med Västervik och det kändes bra i magen direkt. De har verkligen varit på mig och velat att jag ska komma, och det känns bra, säger Viktor Liljegren.

Slutet i Karlskrona blev abrupt med tanke på föreningens ekonomi som till slut innebar att klubben degraderas till HockeyEttan.

– Hela situationen är tråkig och olycklig. Det har varit tufft sedan SHL-tiden och med de arenakrav som fanns då, och det är synd att det blev som det blev. Jag tror ändå att KHK kommer att slåss om en plats i HockeyAllsvenskan redan till nästa säsong, där finns förutsättningar för att vara ett topplag. Jag skulle inte bli förvånad om de är uppe nästa år igen, säger han.

– Jag hade två fantastiskt bra år där och är glad att de gav mig chansen, jag har bara gott att säga om dem.

Ja, Viktor Liljegren har Karlskrona att tacka för en hel del.

Efter att ha spelat i Nordamerika i fem år så kom forwarden hem till Sverige våren 2018, men hade svårt att hitta ett allsvenskt jobb. Han hade is i magen under sommaren, och till slut kom öppningen. KHK-värvningen Landon Smith fick bryta sitt avtal på grund av skadebekymmer, och klubben behövde fylla tomrummet efter honom.

Lösningen blev att erbjuda Viktor Liljegren en tryout.

Resten är, som man brukar säga, historia.

Samma dag som seriepremiären så skrev Liljegren på för resten av säsongen, och tolv matcher in i seriespelet hade han pytsat in sex mål och bidragit med viktig "secondary scoring" bakom toppkedjan med Niklas Johansson, Justin Crandall och Marcus Paulsson.

När säsongen var över hade han gjort 17 mål. Det var näst bäst i Karlskrona och räckte till en fjortondeplats i HockeyAllsvenskans skytteliga.

– Jag är så tacksam att jag fick den tryouten, att Patric Larsson gav mig chansen. Jag gick runt den där sommaren och väntade på en öppning i HockeyAllsvenskan, och den kom till slut när KHK fick ett sent besked om en transatlant som inte kunde komma. Med facit i hand blev det perfekt.

Du spelade collegehockey innan du kom hem, hur var det där borta?
– Det var fyra fantastiska år och jag fick kompisar för livet. Det var lite av en slump att jag åkte över, jag kände att jag ville testa något nytt. Egentligen tänkte jag inte på college, men efter att ha spelat juniorhockey där borta ett år så fick jag chansen att gå på college, och då tog jag den.

Hade du någon tanke på att stanna och spela professionellt?
– Nej, det fanns igen dröm om AHL. Jag testade lite ECHL-hockey precis efter college och det var kul, men jag hade varit borta i fem år och kände för att flytta hem till Sverige.

Flytten hem blir alltså lyckad.

17 mål och 22 poäng första året blev 14 mål och 28 poäng ifjol, och Viktor Liljegren har snabbt etablerat sig som vass poängspelare i ligan.

– Det är kul att bidra med poäng, men jag har också spelat med bra spelare. Jag är glad att det gick så snabbt att växla om till svensk hockey igen, jag tycker jag hittade spelet snabbt. Att det trillar in lite puckar får jag se som en bonus.

Ser du dig som en målskytt?
– Egentligen inte, jag ser mig själv mer som en powerforward. Sedan genererar min spelstil ganska många mål eftersom jag tar mig in på kassen och spenderar mycket tid framför mål. Det blir en del skitmål, det tar på klubben eller något benskydd och studsar in.

Det som framförallt sticker ut är skridskoåkningen.

– Det är en av mina styrkor och jag tycker den blivit bättre med åren. Jag kan nyttja skridskoåkningen mer på den stora isen än jag kunde i Nordamerika, och det är kul.

Du hade fin fart ifjol, men det kändes som du hade fler frilägen för två år sedan... ?
– Det kan nog stämma. Då spelade jag med Matt Carey och Jörgen Karterud och vi hade tanken att jag och Karterud skulle sticka snabbt framåt medan Carey hämtade puckar djupt i egen zon och skickade långt på oss. Det fungerade då. Jag spelade inte riktigt på samma sätt ifjol, det där beror lite på vilka man spelar med. Oavsett så är skridskoåkning viktig för mig, farten är som sagt en av mina styrkor.

Tanken nu är att bidra med hårt jobb, rapp skridskoåkning och vasst målskytte i Västervik.

— Förväntningarna och ambitionerna är höga. Det ska bli kul att komma till Västervik som med små medel lyckats spela positivt kval de två senaste åren. Klubben har gjort det extremt bra och lagbygget känns spännande, så jag tycker vi ska vara bland de åtta bästa lagen igen, säger Liljegren.

» Transfercentralen - få full koll på silly season!