Beslut: Veeti Vainio stängs av två matcher
Publicerad: 2023-03-23
Veeti Vainio i Björklöven stängs av två matcher för en charging i matchen mot Västerås.

BESLUT

Efter match mellan Västerås IK och IF Björklöven, HockeyAllsvenskan, den 21 mars 2023 åläggs Veeti Vainio, IF Björklöven, följande straff för charging:

1 Avstängning från IF Björklövens två följande matcher i HockeyAllsvenskan.

2 Böter om 5625 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.

SKÄL

Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, filmsekvenser från händelsen samt ett yttrande från Veeti Vainio.

Anmälan: När det återstår 5:24 av första perioden driver Västerås spelare Jimmy Jansson pucken över röda linjen med en Björklöven spelare bakom sig. När Jansson precis spelat ifrån sig pucken kommer Björklövens spelare nr 6 Vainio och sätter in en tackling som går upp mot huvudet. Jansson hinner inte försvarar sig då Vainio kommer in som tredje man i situationen. Veeti Vainio anmäls för charging.

Veeti Vainio: Bestrider ärendet. Jag glider in i situationen och försöker sätta stopp i spelet. Jag uppfattar att han ser mig komma (situationen med vår andra spelare är över och jag är inte 3e man in i situationen) och försöker undgå tacklingen som gör att jag träffar på axeln och skapar en rotationseffekt vilket inte är min avsikt. Att han sedan blir skadad och utgår är väldigt olyckligt och inget man önskar någon men jag har svårt och se hur jag skulle ha agerat annorlunda i situationen.

Disciplinnämnden gör följande bedömning: Anmälan vinner stöd av filmsekvensen. Det är enligt Disciplinnämnden utrett att Veeti Vainio gjort sig skyldig till charging på sätt som redovisas i anmälan. Tacklingen är onödigt hård mot en spelare som befinner sig i ett sårbart läge efter att ha varit i närkamp med en annan motspelare och därför inte har möjlighet att skydda sig. Förseelsen är bestraffningsbar och bör leda till en avstängning i enlighet med beslutet ovan. Avstängningens längd bestäms till Björklövens kommande två matcher i HockeyAllsvenskan. Han ska dessutom betala böter i enlighet med beslutet. Vid straffmätningen har nämnden sammantaget särskilt beaktat följande nyckelfaktor:

– Tacklingen är onödigt hård och innebär skaderisk.

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 42.

HockeyAllsvenskan