Panelen: "Många står redan på tröskeln..."
Publicerad: 2020-08-27
Tre experter ger sin syn på Väsby - hur lagbygget ser ut, vem som blir poängkung och vem som slår igenom, hur det går och vad som blir största nyckeln.

Panelen:
Mikael Mjörnberg, journalist hockeysverige.se
Kenneth Andersson, journalist Norrortssporten
Mats Tjernström, bloggare kmhockey.se

Vad säger ni om lagbygget?

Mikael Mjörnberg: Med tanke på förutsättningarna och att truppen från början var byggd för att kunna konkurrera i den absoluta toppen av HockeyEttan tycker jag att det ser riktigt bra ut. Den sportsliga ledningen gjorde det enda rätta och bytte ut en femma för att spetsa laget inför den tuffare serien, men många av spelarna i befintlig trupp står redan på tröskeln till att kunna utvecklas till allsvenska spelare.

Kenneth Andersson: Det ser intressant ut. Sportchefen Tom Tärnström tycker jag har värvat klokt utifrån de förutsättningar han hade. Inte värvat dyra spelare utan spelare som inte fått blomma ut riktigt i deras tidigare klubb.

Mats Tjernström: Väsby har i grunden ett lag som är byggt för spel i HockeyEttan. Sedan man fick beskedet att man flyttas upp till HockeyAllsvenskan har man fått in sju spelare som ska tillföra spets. Henrik Lundberg är en stabil förstemålvakt och Linus Ryttar är en bra backup. Offensivt har man många skickliga spelare ibland annat Sebastian Bengtsson, Johannes Nilsson och bröderna Lorraine. Backsidan är den lagdel som jag är mest osäker på.

Vem blir poängkung?

Mikael Mjörnberg: Elliot Lorraine. Väsby hade en väldigt välfungerande förstalina med Lorraine, Christoffer Gozzi och Johannes Nilsson den gångna säsongen och initialt får man väl hoppas att de håller kvar vid den kemin. Lorraine har målskytte i sig och har visat det under flera säsonger, får han bara fortsatt förtroende kan poängregnet fortsätta även i Hockeyallsvenskan.

Kenneth Andersson: Det står mellan två spelare - Lubomir Fetkovic eller Christoffer Gozzi.

{!A}

Mats Tjernström: Det finns flera offensivt skickliga spelare i Väsbys trupp. Men ska man säga någon så är mitt tips Sebastian Bengtsson.

Vilken spelare har störst genombrottspotential?

Mikael Mjörnberg: Det finns ett flertal spelare i Väsby-truppen som väntar på att få ett större genombrott och presentera sig för en större publik, men exempelvis Pontus Karlsson är en doldis som säkert kan överraska många.

Kenneth Andersson: Jag tror mycket på Christian Holmblad. En som ligger och lurar i bakgrunden är Johannes Nilsson.

Mats Tjernström: Jag tycker det ska bli riktigt roligt att följa Elliot Lorraine i HockeyAllsvenskan. 25-åringen som främst är ett offensivt vapen har haft en väldigt positiv utvecklingskurva de senaste tre åren.

Vad ska vi ha för förväntningar på laget i år?

Mikael Mjörnberg: Jag tycker inte man ska ha lägre förväntningar än att de bör kunna undvika kval. De kommer så klart nederlagstippas eftersom de kommer upp med en trupp till stora delar bestående av HockeyEttan-spelare, men det finns skicklighet i laget. Jag tycker definitivt de ska kunna ha i alla fall ett par lag bakom sig när tabellen summeras.

{!B}

Kenneth Andersson: Väsby är laget som kommer vara tippat i botten - av alla. Jag som följt laget sedan 2014/15 tycker ändå att man kan viss förväntan. Flera spelare med allsvensk rutin gör att man ska nog var med och kriga om en plats för att säkra kontraktet till säsong 2021/22.

Mats Tjernström: Väsby slår ur underläge helt klart. Men jag skulle inte bli förvånad om man lyckas klara sig undan negativt kvalspel.

Vad är största enskilda nyckeln för att laget ska lyckas?

Mikael Mjörnberg: Att det här är ett samspelt och sammansvetsat gäng. Sportchefen Tom Tärnström har byggt metodiskt på sin trupp och sett hur den blivit bättre och bättre år för år. De flesta av spelarna har lirat ihop länge och det finns en väldigt tydlig Stockholmsprägel på spelarmaterialet. Till och med merparten av de sena "spetsvärvningarna" har tydlig koppling till huvudstaden. Det är samtrimmat och hemvävt, det kommer bli en framgångsfaktor.

{!C}

Kenneth Andersson: Målvaktspelet och försvarspelet.

Mats Tjernström: Det defensiva spelet måste fungera. Nye målvakten Henrik Lundberg blir utan tvekan lagets viktigaste spelare.

» Transfercentralen - full koll på silly season!

Jonas Gustavsson