Hedberg: "Pratar inte om resultatmål"

6 september 2021 14:00

#14lag14analyser: Johan Hedberg fick många lovord under sin debutsäsong i Mora och nu berättar tränaren om första året, ledarskapet, truppen, internationella touchen, låga medelåldern och förväntningarna.


Efter 20 år som spelare och tränare i Nordamerika så återvände Johan Hedberg hem till Sverige förra sommaren efter att ha plockats in som ny coach i Mora.

Det var 48-åringens första jobb som huvudtränare.

Resultatet?

En stark säsong där Mora studsade tillbaka efter det bleka året innan dess och landade in på en sjätteplats i tabellen. Prestationen räckte för att Hedberg skulle få pris som Årets Tränare i Guldtröjan som tilldelas de främsta prestationerna i HockeyAllsvenskan.

– Kul att bli uppmärksammad men att ett hockeylag lyckas handlar inte bara om en individ, vi är ett helt team som jobbar med det här, säger Johan Hedberg.

– Det var en kul och intressant säsong i fjol. Jag fick ta steg i mitt ledarskap och tränaryrket är ett jobb där du måste uppleva saker för att utvecklas och bli bättre. Jag sattes i många nya situationer förra året och det var en del som inte blev som jag tänkt mig, och då fick jag lära mig att hantera det och se vad som kunde göras bättre. Säsongen gav verkligen mersmak.

Du sa inför förra säsongen att du vill testa ditt spel och dina idéer fullt ut, kände du att det blev så?
– Det tycker jag. Min idé och mina tankar satt ganska bra. Grabbarna anammade hur jag ville att vi skulle spela, sedan kan vi alltid göra saker bättre.

Du har ju bara varit tränare i Nordamerika tidigare, fick du anpassa din idé efter den stora rinken?
– Ja, lite. Vi fick dra tillbaka trupperna lite i forecheckingen för vi gick bom en del där när vi gick för hårt. Vi var tvungna att hitta en bättre avvägning i spelet.

Nu väntar andra säsongen i Mora för Johan Hedberg.

Två tredjedelar av fjolårets trupp är intakt och har sedan kryddats med ett gäng nyförvärv.

– Det ser bra ut. Vi hade många spelare som tog fina kliv förra säsongen och vi hoppas att många spelare ska göra samma resa i år, säger Hedberg.

– Vi har kvar en stomme med Johan Persson, Daniel Ljunggren, Måns Carlsson och Lukas Wernblom som gick i bräschen för oss i fjol och det är så klart viktigt att de valt att stanna här.

Framåt har ni satt lite internationell touch på laget med Paul Bittner, Bobby MacIntyre och Emil Oksanen?
– Helst skulle jag vilja ha ett helsvenskt lag som förra säsongen, om vi räknar Mattias Nörstebö som svensk, haha. Det har dock varit svårt att ersätta med kompetenta svenska spelare och då har vi kollat åt andra håll. Vi tappade ju Ludvig Larsson och där får vi in Paul Bittner som också står för det där riviga och fysiska spelet. Bobby har speed och kan bryta mönster, och i Emil Oksanen får vi in en högerskytt till vilket vi verkligen ville ha.

Noterbart är att Mora har ligans yngsta lag med en medelålder på 23,5 år.

– Det låter bra, säger Hedberg.

Är det medvetet?
– Nja, det vet jag inte, men jag och Mora jobbar med ganska små medel och vi får leta efter talanger som inte lyckats blomma ut i karriären men som vi tror kan göra det här. Bara kolla på Lukas Wernblom förra året. Han var topprankad i sin årskull men har inte fått ut allt sitt spel tidigare, men fick det när han kom till oss. Vi vet att det finns fler nivåer i många av våra unga killar. Kalle Miketinac är till exempel en sådan spelare. Vi har många spelare med en stor uppsida.

Ni har en väldigt ung backbesättning?
– Vi har en skicklig och skridskostark backbesättning vilket krävs för att spela vårt spel, och jag tycker att det är ännu viktigare med bra fötter än rutin. Det är klart att erfarenhet är bra och viktigt, men vi snackar en del om just det, vad en rutinerad spelare gör för att vara effektiv. Det handlar om små detaljer.

Sexa i fjol.

Någon målsättning är dock inte uppsatt för årets säsong.

– Vi undviker att snacka om resultatmål, det bara stör. Vi ska bedriva en så bra daglig verksamhet som möjligt så att vi hela tiden blir bättre, då kommer resultaten också, säger Hedberg.

Att Johan Hedberg suktar efter slutspel går dock att läsa mellan raderna. I fjol föll Mora i kvartsfinalen mot Björklöven och Hedberg adresserade några brister då som han tänker skruva till i år.

– Vi förlorade kampen framför båda målen mot Björklöven. Det är något som vi snackat mycket om. Vi ska vara tuffare in på målet, vinna kassen, ta skottblocken, boxa ut och bli allmänt tuffare att spela mot, säger han.

– Jag kan säga så här; jag vinner heller en slutspelsrunda i år än vinner nytt pris som Årets Tränare.