Truppen: "Renoverat om backsidan"
Publicerad: 2020-09-11
#14lag14analyser: Kristianstad har avverkat debutsäsongen i HockeyAllsvenskan och står nu inför andraåret. Här är en titt på Kristianstads trupp inför kommande säsong.

Noterbart om Kristianstads trupp:

– Kristianstad har elva spelare kvar sedan ifjol och har sedan fyllt på med fjorton nya spelare. Över halva truppen är således ny inför den här säsongen, men två av nyförvärven (Alexander Molldén, Kevin Wennström) spelade matcher med klubben redan ifjol.

– Bland spelarna som försvinner märks några rutinerade kort, framförallt målvakten Joel Gistedt och backen Fredrik Lindblom som slutar. Även backen Amil Krupic, poängkung ifjol, och forwarden Anton Heikkinen, målbäst bland ligans juniorer ifjol, är så klart kännbara förluster.

– Ifjol var hemvändare ett tema bland nyförvärven, då fyra spelare kom tillbaka till klubben. Det är lite samma tema i år. Acke Ringström, William Pethrus och Alexander Molldén återvänder nämligen till klubben igen, efter att ha varit iväg ett tag.

– Mikael Gath är kvar som huvudtränare, men han får ny hjälp i båset. Assisterande tränaren Andreas Lilja har försvunnit iväg till Malmö och har ersatts med rutinerade Gunnar Persson som ansluter från Rögles juniororganisation.

– Backsidan är renoverad sedan ifjol. Sex av åtta backar är nya. När säsongen startade ifjol hade bara två av åtta backar gjort allsvenska matcher, i år har samtliga åtta spelat allsvenska matcher. Det finns således en helt annan rutin på backsidan i år.

– Kristianstad har plockat in fyra (!) juniorer i truppen. Målvakten Calle Clang har lånats in från Rögle, forwarden Lucas Edmonds hämtats från Växjö och tvillingarna Joel och Max Wahlgren har anslutit från MODO. Finns det en Guldgaller-finalist här, kanske?

– William Pethrus sköt det avgörande målet som tog Kristianstad upp i HockeyAllsvenskan, men han följde inte med KIK upp utan försvann istället till Karlskrona. Nu återvänder backen och KIK-hjälten dock till Skåne, och är klar för spel till den här säsongen.

– Kristianstad har fått behålla de fyra bästa poängplockarna på forwardssidan ifjol, och Kalle Miketinac, Dennis Svensson, Fredrik Hansson och Johan Lundgren är alla tilltänkta att vara spelare för de två toppkedjorna i år också.

– Målvakten Joel Gistedt spelade de fem första matcherna ifjol, men blev sedan skadad och spelade inte mer. I somras meddelade han att kroppen är slut och att han tvingas sluta. Han lämnar dock inte KIK, utan är klar som ny målvaktstränare i klubben.

TRUPPEN

MÅLVAKTER
Calle Clang - LÅN från Rögle
Mattias Pettersson - NY från Björklöven

BACKAR
Viktor Wahldén
Acke Ringström - NY från Herlev
Mathias Röndbjerg - Nytt kontrakt
Carl Ernstig - NY från Troja
Erik Flood - NY från Hudiksvall
Rikard Olsén - NY från Vita Hästen
Alexander Molldén - NY från Mörrum
William Pethrus - NY från Karlskrona

FORWARDS
Johan Lundgren
Kalle Miketinac
Malte Sjögren
Dennis Svensson
Gustav Willman Borvik
Herman Hansson - Nytt kontrakt
Adam Falk - NY från Djurgården
Lucas Edmonds - NY från Växjö
Joel Wahlgren - NY från MODO
Max Wahlgren - NY från MODO
Fredrik Hansson - Nytt kontrakt
Daniel Andersson - Nytt kontrakt
Oscar Öhman - NY från Troja
Erik Santesson - Nytt kontrakt
Kevin Wennström - NY från Rögle

TRÄNARE
Mikael Gath
Gunnar Persson - NY från Leksand

FÖRLUSTER
Andreas Lilja, tr, Malmö
Antti Lehtonen, mv, oklart
Christian Engstrand, mv, oklart
Joel Gistedt, mv, slutar
Amil Krupic, b, AIK
Jakob Bondesson, b, Rögle (lån tillbaka)
Fredrik Lindblom, b, slutar
Morten Jensen, b, Rungsted
Riley Bourbonnais, f, oklart
Axel Sundberg, f, Vålerängen
Mikael Johansson, f, Kitzbühl
Tony Pappila, f, Hanhals
Anton Heikkinen, f, Södertälje
Nikolai Skladnichenko, f, oklart
Dennis Finn Olsson, f, Borlänge

» #14lag14analayser

Jonas Gustavsson