Kruse: "Visste bara att det blev fel..."

19 december 2020 09:45

Emil Kruse har studsat upp rejält jämfört med förra säsongen och nu berättar han om vändningen, spelet, resan, SHL-tankarna och säsongen för Västerås.


Emil Kruse var stämplad som ett av HockeyAllsvenskans bästa nyförvärv inför förra säsongen.

Han hade gjort en jättesäsong i Västervik och omtalades som en av ligans bästa målvakter, och värvades därefter till Västerås för att ersätta succékeepern Samuel Ersson som försvunnit till SHL och Brynäs.

Det gick dock inte alls som tänkt.

Kruse tappade förstaspaden till succéjunioren Jesper Myrenberg och fick finna sig i att spela andrafiolen.

Den här säsongen har varit något annat. Kruse har konkurrerat ut Myrenberg, tagit förstaspaden, finns med i toppen av målvaktsstatistiken och har inte minst varit stekhet den senaste tiden.

I de fem senaste matcherna, där det blivit fem raka VIK-segrar, så har Kruse bara släppt in sju mål och har en magnifik räddningsprcoent på 95,3 %.

– Det känns väldigt bra nu. Jag hade en sämre säsong ifjol, men skönt att det rullar på för tillfället, säger Emil Kruse.

Vad är det som stämmer?
– Jag är inne i flytet. Det kommer när man får spela mycket och kan bygga på det. Det ger ett lugn, speciellt när det går bra. Det finns en trygghet i det man gör och det blir rätt. Ifjol visste jag inte vad jag gjorde, mer än att det bara blev fel.

Ja, fjolåret var en rejäl besvikelse.

– Det var en tung säsong. Puckarna slank in och jag vet egentligen vad som gick fel. Jag har hela tiden haft en plan som jag jobbat efter där jag vet hur jag ska agera i olika situationer. Ifjol funkade det inte, men nu har det börjat ge resultat.

Var det omställningen från Västervik till Västerås som spökade?
– Nej, det tror jag inte. Det var en ny klubb, men inte mer än så. Sedan ska vi inte glömma att Jesper Myrenberg var grymt bra ifjol, det är alltid två målvakter och det var svårt att få speltid med tanke på hur han spelade då.

Du skrevs upp som ett av ligans hetaste nyförvärv ifjol, kan det ha påverkat dig?
– Nej, det var inget jag tänkte på. Jag sätter hög press på mig själv och vet vad jag kan. Det är mitt fokus, inte vad det snackas om runtomkring. Jag fick ingen bra start ifjol, och sedan blev jag för aggressiv i mitt spel när jag väl fick chansen. Jag började jaga pucken.

Du överarbetade situationerna?
– Ja, jag ville besvisa hur bra jag var, men det blev lite för mycket. Nu har jag ett större lugn i mitt spel, och det hjälper mig. Samtidigt får jag inte tappar för mycket aggressivite heller, det gäller att kunna värdera lägena.

Det rann dock inte på från start i år.

25-åringen var inte förstavalet i början. Han startade bara tre av de åtta första matcherna, men därefter har han tagit över helt och startat fjorton av femton matcher.

– Det blev inte så mycket i början, men blivit mer och mer. Det är roligare att spela än att sitta vid sidan om, så klart, säger han.

Annars har han varit van vid att sitta vid sidan om en hel del i seniorkarriären.

Kruse har en speciell resa fram till sin position som förstamålvakt i VIK. Han var backup i Karlskoga för några år sedan, men när Andrew Engelage gick sönder i kvalet så fick han chansen i Direktkvalet till SHL mot Rögle - och storspelade.

BIK blev utslagna, men Kruse fick överraskande ett SHL-avtal med Rögle.

– Jag var förvånad själv. Innan kvalet hade jag knappt fått spela, och hade funderat kring vad jag skulle göra i framtiden. Jag hade ingen plan alls på att kunna ta steg uppåt. Jag fick chansen i kvalet och det gick bra, och på den vägen är det, säger han.

– Då var jag verkligen i zonen. De där matcherna, kvalet till SHL, ses av hela hockey-Sverige så det var verkligen kul att få visa upp sig just där. Det var lärofullt.

Tiden i Rögle blev dock inte som tänkt och det blev snålt med speltid. Andra året lånades han ut till Västervik, och storspelade.

Därefter blev det alltså Västerås.

– Att gå från Västervik till Västerås kändes som ett steg framåt, att få komma till en större klubb med höga ambitioner, säger han.

Han har smakat på SHL och vill gärna tillbaka.

– Målet är att komma tillbaka. Jag har känt på det och vet vad som krävs, drömmen är så klart att ta sig dit igen.

Känner du dig mer redo idag?
– Jag är bättre på nästan allt jämfört med när jag kom till Rögle. Jag har steppat upp de flesta delarna. Samtidigt vet jag att jag måste bli ännu vassare för att nå den nivån, och det jobbar jag på hela tiden.

Emil Kruse är alltså het som en spis just nu.

Det är Västerås som lag också.

Hösten har dock varit mycket upp och ner.

– Så är det, men på slutet har vi hittat något och spelar vi som vi gör nu så bådar det gott inför fortsättningen, säger Kruse.

– Vi hade en period där försvarsspelet var sämre, men där har vi snäppat upp ett par klasser. Det i kombination med att vi sätter våra lägen gör att det går bra.

Vad i försvarsspelet har blivit bättre?
– Vi är aggressivare och hjälper varandra bättre. Nu handlar det om att hålla i det här och fortsätta lita på vårt spel.

På tal om att hålla i, det är precis vad Emil Kruse också ska göra.

Efter en tung säsong ifjol så är karriären på rätt köl igen.

– Absolut, nu gäller det att träna hårt och bygga vidare på det här, säger han.