Truppen: "Får bygga en ny offensiv"
Publicerad: 2020-09-13
14lag14analyser: MODO var ett topplag ifjol men har bytt tränare och tappat i princip all "fire power" framåt. Här är en titt på MODO:s trupp inför kommande säsong.

Noterbart om MODO:s trupp:

– Det blir mycket nytt i MODO i år. Nio spelare är kvar sedan ifjol medan hela fjorton nya ansluter, plus att ett par spelare lyfts upp från J20-truppen.

– Tobias Åhström är en av spelarna som är kvar sedan ifjol, men då gjorde han inte en enda allsvensk match med laget. Han fick starta i J20-laget, och lånades sedan ut till Almtuna där han spenderade hela säsongen. 21-åringen svarade för 23 poäng på 43 matcher i Uppsala-klubben.

– Bland de fjorton nya spelarna finns två NHL-lån, backen Jesper Lindgren från Pittburgh Penguins samt forwarden Aleksi Heponiemi från Florida Panthers. Lindgren är juniorfostrad i MODO och gjorde ett par säsonger i A-laget innan han via Finland hamnade i Nordamerika.

– MODO:s förlustlista är blytung. Klubben har tappat hela förstakedjan med Jonathan Johnson, Patrik Karlkvist och Adam Tambellini som var ligans poängbästa kedja ifjol, men även radarparet Kim Rosdahl och Fredrik Olofsson, samt grovjobbande målmaskinen Henrik Björklund. De sex spelarna gjorde 311 (!) poäng ihop ifjol. På backsidan har klubben tappat unga stjärnskotten Mattias Norlinder, Victor Berglund och Tom Hedberg, som alla hade ledande roller ifjol. Lägg även till veteranerna Oscar Hedman och Johan Forsberg som slutat.

– Björn Hellkvist hade egentligen kontrakt med MODO även den här säsongen, men valde att lämna för att bli huvudtränare i Leksand. Ersättare blir finländaren Ville Nieminen som har en framgångsrik spelarkarriär bakom sig med bland annat spel i NHL, och han har faktiskt gjort allsvenska sejourer i både Malmö och Örebro. 43-åringen har varit tränare sedan 2015 och gör nu sin första tränarsejour i Sverige.

– Backen Brendan Mikkelson är tillbaka i Sverige igen. Den skicklige allroundbacken har tidigare gjort en kort sejour i Västerås samt tre säsonger i Luleå, och kommer nu tillbaka efter ett par år ute i Europa. 33-åringen har utsetts till ny lagkapten.

{!A}

– MODO har fyllt på med mycket rutin på backsidan. Frank Corrado har spelat i NHL och har en gedigen AHL-karriär bakom sig, Tobias Viklund har spelat tretton år i SHL och KHL, och Brendan Mikkelson har gjort 131 NHL-matcher. Lägg även till Jesper Dahlroth som har ett tungt allsvenskt cv, och som gått upp i SHL med både Timrå och Oskarshamn.

– Edwin Hedberg är tillbaka i MODO igen. 26-åringen är juniorfostrad och har spelat SHL-matcher med klubben, men har sedan varit iväg sedan 2014. Under de åren har forwarden hunnit spela i KHL, SHL, Finland och Tjeckien.

– Max Tjernström är en annan återvändare. Han spelade juniorhockey i MODO fram till ifjol, innan han valde att testa ett äventyr i Österrike ifjol. Nu är han tillbaka igen, och ska spela i HockeyAllsvenskan för första gången.

– Kanadensaren Aaron Gagnon är tilltänkt för en ledande roll i laget. 34-åringen, som knappt kunde spela i schweiziska Tigers ifjol på grund av en fotskada, har tidigare gjort nio (!) matcher i Sverige, och de gjorde han i HV71 för sju (!) år sedan.

TRUPPEN

MÅLVAKTER
Linus Lundin
Oliver Dackell
Anthony Peters - NY från Iserlohn

BACKAR
Anton Öhman
William Wallinder - NY från MODO J20
Jesper Dahlroth - NY från Oskarshamn
Brendan Mikkelson - NY från Salzburg
Hugo Styf - NY från MODO J20
Frank Corrado - NY från Belleville Senators
Tommy Enström - Nytt kontrakt
Jesper Lindgren - LÅN från Pittsburgh Penguins
Tobias Viklund - NY från Spartak Moskva

FORWARDS
Magnus Häggström
Kalle Jellvert
Daniel Sylwander
Tobias Åhström
Linus Pettersson - Nytt kontrakt
Gustav Olhaver - NY från Tingsryd
Filip Sveningsson - NY från Oskarshamn
Mikkel Aagaard - NY från Wolfsburg
Sebastian Ohlsson - NY från Timrå
Max Tjernström - NY från RB Hockey Juniors
Edwin Hedberg - NY från Litvinov
Aaron Gagnon - NY från Tigers
Aleksi Heponiemi - LÅN från Florida Panthers

TRÄNARE
Ville Nieminen - NY från Pelicans
Pär Styf
Urban Omark - NY (scout ifjol)

FÖRLUSTER
Björn Hellkvist, tr, Leksand
Erik Hanses, mv, Almtuna
Patrik Bartosak, mv, Pelicans
Tom Hedberg, b, Brynäs
Victor Berglund, b, Boston Bruins
Mattias Norlinder, b, Frölunda
Nikolai Belov, b, Almtuna
Oscar Hedman, b, slutar
Tobias Enström, b, oklart
Jonathan Johnson, f, Skellefteå
Adam Tambellini, f, Rögle
Patrik Karlkvist, f, Sport
Fredrik Olofsson, f, Oskarshamn
Kim Rosdahl, f, Oskarshamn
Joakim Hagelin, f, Västervik
Henrik Björklund, f, Karlskoga
Mathias From, f, Düsseldorf
Iikka Kangasniemi, f, Pelicans
Lukas Wernblom, f, Mora
Johan Forsberg, f, slutar
Anton Karlström, f, oklart

» #14lag14analayser

Jonas Gustavsson