Lundberg: "Nu är jag på en bra plats"

31 oktober 2020 16:00

Vita Hästens Emil Lundberg har startat säsongen imponerande och berättar om varför han hamnade i Norrköping, SHL-tiden, rollen som lagkapten, poängen, SHL-tankarna och lagets start.


Ifjol: en marginell roll i Björklöven.

I år: nyckelspelare och lagkapten i Vita Hästen.

Hyfsat skilda verkligheter för Emil Lundberg.

– Så är det ju, säger Emil Lundberg.

– Jag är jätteglad över det förtroendet som jag har fått i år, men samtidigt är det inget som jag har fått gratis. Jag har jobbat hårt med träningen under våren och sommaren, och det gäller att fortsätta jobba hårt för att få spela mycket. Men visst är det kul, det är lite skillnad mot förra året.

Ja, det var ett bra tag sedan Emil Lundberg hade en så framskjuten roll i ett lag. Visst, för två år sedan hade 27-åringen en produktiv vinter i Björklöven, men i övrigt har han slitit i mindre roller i SHL samt hade svårt att ta en prominent roll i Löven ifjol, så vi får gå tillbaka fem år för att hitta en säsong då Lundberg stod i centrum i sitt lag senast.

Det var då, 2014/15 under sin första sejour i Löven, som chansen till spel i högsta serien öppnades för forwarden. Efter en stark vinter hamnade han i DIF i samband med att transferfönstret stängde 2015, och han gjorde sedan en och en halv säsong där samt två år i Karlskrona.

– Under åren i Djurgården kunde jag spela både i en förstakedja och en fjärdekedja och fick ett kvitto på att jag kunde spela i SHL. Första året i Karlskrona var också kul, vi gjorde en jättebra höst och ledde serien vid jul. Jag hade en mer defensiv roll där, men kul att spela i ett vinnande lag. Andra året var vi ett kraftigt bottenlag, så det var tuffare, säger han.

För drygt två år sedan blev det klart med en återkomst till HockeyAllsvenskan och Björklöven.

– Första året fick jag spela mycket och gjorde mycket poäng, men vi som lag gick tungt. Ifjol fick jag en tråkig axelskada och var borta ett tag, sedan var det svårt att slå sig in i laget som vann mer eller mindre allt. Det gick bättre mot slutet, jag fick spela med Fredric Weigel och Olle Liss och vi hittade bra kemi. Synd att säsongen slutade som den gjorde.

Varför blev det Vita Hästen till i år?
– Jag ville testa något nytt. Norrköping låg bra till geografiskt, jag känner Tony Zabel sedan innan och de lade fram sitt intresse tidigt. De är ute på en resa som klubb och det kändes lockande att följa med på den. De ville verkligen ha mig och då blev det ett lätt beslut till slut.

Ordinarie lagkaptenen Jesper Samuelsson ska operera sin höft och är borta resten av säsongen. Det ledde till att Lundberg fick chansen att ta över kaptensbindeln.

– Det var inget som jag räknat med. Jag fick ha bindeln i de första träningsmatcherna men tänkte inte så mycket på det. Trodde de ville testa runt lite. Sedan fick jag frågan. Jag sög på det en vecka innan jag tackade ja. Jag kände mig redo att ta det ansvaret.

Du sög ändå på beslutet en vecka...?
– Tränarna sa att de inte ville ha svar direkt utan att jag skulle tänka på det och låta det sjunka in. Det gjorde jag. Det är ett viktigt uppdrag som ska tas på största allvar. Tvekar man lite ska man nog inte hoppa på det. Du ska ändå leda en grupp människor varje dag. När jag hade tänkt ett tag på det så kändes det ändå självklart, jag ville ta uppdraget.

Första gången du har en bokstav på bröstet...?
– Jag var kapten någon gång i Björklöven när Stefan Öhman var borta, men annars har jag aldrig haft någon bokstav på tröjan.

Leder du på samma sätt som Jesper Samuelsson?
– Jag vet inte. Jag tycker det är lite skönt att inte ha spelat med honom innan för då hade det nog varit lätt att försöka vara som honom eftersom han varit här så länge. Nu kan jag skapa en egen identitet.

Emil Lundberg är inte bara kapten i Vita Hästen, han har också placerats i toppkedjan tillsammans med Patrick Blomberg och Marcus Sörensen.

En sylvass enhet.

– Jag och Sörensen känner varanda sedan innan, vi har spelat tillsammans tidigare. Vi är bra kompisar. Blomberg är ett bra komplement till oss.

Du har fått lira center någon match?
– Det har varit vid något tillfälle när Blomberg varit borta, annars går jag mest som forward. Det har funkat att vara center också, jag testa lite under försäsongen, men jag trivs bäst som vinge.

Poängmässigt har det också startat bra. Lundberg, som gjorde 16 poäng på 39 matcher ifjol, har gjort nio poäng på nio matcher.

– Det ser bra ut, så jag ska inte klaga. Jag vill vara med och bidra, säger han.

– Det är klart att poängen ger självförtroende, speciellt när man spelar i en toppkedja som ska vara med och producera framåt. När det trillar in lite i början så slipper man grubbla också. Jag tror att alla hockeyspelare, oavsett position eller roll, tycker det är kul att bidra med poäng. Jag får spela boxplay och tar det på lika stort allvar som att producera poäng, men det är svårt att undgå att poäng är kul att göra.

Tänker du fortfarande på SHL?
– Alla vill alltid spela på så hög nivå som möjligt. Samtidigt, vilket låter klyschigt men är sant, så är det bara Vita Hästen som jag tänker på just nu. Vi har något spännande på gång och vill till slutspel, och det är det som är mitt fokus. Skulle det komma en fråga från SHL så är det klart jag skulle fundera, men jag skulle verkligen tänka igenom mitt beslut. Jag vill inte gå någonstans där det inte finns någon plan för mig. Just nu är jag på en bra plats, får vara delaktig och är en stor faktor i laget. Det är bland det roligaste som finns.

Vita Hästens säsongsstart då?

Ja, det har varit mycket upp och ner.

– Jag tycker ändå att starten varit ganska bra. Vi har förlorat en del, men har också haft ett tufft schema med många bortamatcher. När vi hittar spelet är vi riktigt bra, det gäller bara att leverera en jämn nivå i 60 minuter match in och match ut. Där har vi en liten bit kvar.