Eriksson: "Jag är ingen 'fancy' lirare"

20 juni 2022 11:40

Karskoga-förvärvet Albin Eriksson berättar om klubbvalet, tröga seniorkarriären, tuffa tiden i Finland, förväntningarna, spelstilen och poängmakandet.


Albin Eriksson var hyllad som junior, draftades av Dallas Stars redan i den andra rundan 2018 och gjorde en lovande debutsäsong i SHL och fick året efter spela JVM.

De tre senaste åren har dock varit tröga och pröglade av massor av klubbyten (representerat fem seniorlag på tre år).

Genombrottet på seniornivå har inte kommit.

Albin Eriksson låter således som ett perfekt Karlskoga-projekt. Den värmländska klubben, som värvat in 21-åringen till kommande säsong, har en förmåga att förädla och utveckla spelare som på olika sätt kört fast i karriären.

– Jag har hört många bra saker om Karlskoga och har pratat med många som spelat här innan. Det är bevisligen ett bra ställe att utvecklas på och jag ska göra allt jag kan för att det ska bli så för mig också, säger Albin Eriksson.

– Jag hoppas att BIK ska ge mig en skjuts i rätt riktning, men sedan är det så klart upp till mig själv också. Nu är det bara att köra på.

TUFF TID I FINLAND

Seniorgenombrottet väntar han alltså fortfarande på.

– Jag gjorde ett bra första år i SHL med Skellefteå, men sedan har det varit tuffare. Det har varit lite speltid, jag har inte varit prioriterad och det har varit svårt att hitta rätt. Till hösten går jag in i min fjärde seniorsäsong, nu jag hoppas jag kan hitta lite kontinuitet, säger han.

Ja, Albin Eriksson kom upp i Skellefteå och gjorde en fin debutsösong. Året efter blev det dock mindre förtroende, en misslyckad utlåning till allsvenska MoDo och sedermera en under vintern-övergång till Färjestad där det inte heller lossnade varken under våren eller säsongen efter.

Den gångna vintern blev det spel i Finland men där stämde det inte heller, varken i Ilves eller Ässät.

– Planen med att åka till Finland var att komma in, få istid och kontinuitet i mitt spel, men det blev inte alls så. Coacherna snackade inte engelska och det fanns ingen kommunikation. Laget gick inte bra heller, så det var ingen hit alls. Det var inget fel på ligan eller hockeyn, det var kul, och jag tar med mig värdefull rutin, men det blev inte som tänkt.

Varför tror du att det varit trögt senaste åren?
– Det handlar nog både om förtroende och mina prestationer. Mitt sätt att vara som junior kontra senior skiljer sig som natt och dag, jag tycker jag sköter allt rätt, men det är tufft ibland ändå. I både Skellefteå och Färjestad var det sjuk konkurrens, det var inte bara att kliva in och ta en tröja.

Förhoppningen är att tiden i HockeyAllsvenskan och Karlskoga ska bli en islossning i seniorkarriären. Samtidigt bygger inte forwarden upp några stora förväntningar.

– Jag ska bara in och göra mitt, sedan får det bli som det blir. Jag försöker inte se för långt fram, utan leva i nuet. Förväntningarna på Karlskoga som lag är att vi ska slåss om ett SHL-avancemang, och spelar man i ett bra lag så brukar resten lösa sig, då gäller det att rida med på den vågen.

INGEN "FANCY" LIRARE

195 cm och 95 kg Albin Eriksson är en pansarvagn. En stor, stark och rejäl forward som gärna bryter in på kassen. En allmänt oöm spelare.

– Jag gillar att ta mig in på insidan, ta plats framför målet och även försöka använda mitt skott så mycket jag kan. Jag är inte så "fancy" som spelare, utan det är hårt jobb som gäller, säger han.

Är du som bäst när du är lite halvtjurig?
– Haha, ja, det skulle jag nog säga. Ju tjurigare man är, desto mer inne i matchen är man. Sedan är det svårt om det blir sju, åtta minuter per match. Det är stor tävling om platserna i BIK, men jag ska göra allt för att ta en stor roll som möjligt, och på så vis kunna påverka mycket.

Du gjorde mycket poäng som junior, ser du dig som en poängspelare?
– Det har inte blivit så många poäng senaste åren så vi får se hur det blir i år. Det viktiga för mig är att hitta grunderna i spelet, sedan får vi se vad det leder till. Poäng är en bonus.

Det har blivit många klubbyten senaste åren, känns det som du behöver landa lite?
– Absolut. Det tror jag alla vill i den här branschen. Skapa lite trygghet. Det hade varit skönt att få lite lugn, ro och kontinuitet.

» Transfercentralen 2022